Unde au ajuns banii sifonaţi de la primăria lui Marian Vanghelie VIDEO

Banii primiţi de firmele care obţineau pe bandă rulantă contracte cu primăria sectorului 5 pentru asfaltări fictive fentau Fiscul fiind depozitaţi într-un off-shore din Statele Unite. Afirmaţia a fost făcută de către administratorul de faţadă al celor două firme, Marian Ivan, care este un om sărac dintr-o obscură comună din Călăraşi, informează România TV.

05 dec. 2014, 10:40
Unde au ajuns banii sifonaţi de la primăria lui Marian Vanghelie VIDEO

Banii spălaţi au fost trimişi în Cipru, dar şi într-un off-shore înregistrat în Statele Unite. Marian Ivan este cel care, în acte, a asfaltat aproape toate străzile din sectorul 5 al Bucureştiului. În realitate, Ivan este un om sărac din Călăraşi care locuieşte într-o casă ce stă să cadă pe el, în localitatea Boşneagu. Bărbatul care a rupt tăcerea în ancheta celor aproape 20 de milioane de euro sifonate de la primăria lui Vanghelie explică întreg mecanismul, într-o convorbire cu reporterul România TV:
– Am înţeles de unde luai bani. Dar unde-i trimiteai?
– În Cipru.
– Toţi banii?
– Da.
– Deci toţi ajungeau într-un off-shore!
– Da.
– Ce firmă era asta?
– Un off shore, prin Statele Unite.
– Cum se numea acest off-shore?
– FERCO se numea.

Banii pe care îi trimitea în străinătate erau prezentaţi ca plăţi pentru diferite importuri. Şi acestea erau fictive.
– Importam nişte utilaje de prin Italia.
– Deci acoperirea, practic, a acestor plăţi erau acele utilaje pe care, vezi Doamne, tu le cumpărai!
– Da, da.
– Cred că-ţi dai seama că eşti cu un picior în puşcărie!
– Eu îmi dau seama, normal. Toţi plătim la un moment dat. Şi Vanghelie, şi eu, şi tu, şi oricine. Primarul „care este” să-şi vadă de treba lui mai departe. O să-l condamne şi pe ăsta când o face vreo 60 de ani. I-o da şi ăstuia vreo 10 ani de închisoare, să facă mai puţini din ei.

Un detaliu surprinzător vine de la conducerea ANAF din judeţul în care asfaltatorul are înregistrate firmele: autorităţile au fost informate de uriaşa evaziune încă din 2011. „Cele două societăţi au făcut obiectul unui control în luna august 2011. Acţiunea de control a scos în evidenţă faptul că ambele societăţi au făcut evaziune fiscală. În amele cazuri a fost sesizat Parchetul de pe lângă Judecătoria Călăraşi. La SC SIR Construct SRL s-a estimat un prejudiciu de 2.754.952 lei, iar la SC SIR Invest SRL prejudiciul estimat 3.853.320 lei”, a declarat directorul ANAF Călăraşi, Nicolae Ţifrea.

Ivan susţine că multe alte încrengături ale afacerii sunt răspândite în judeţul Călăraşi, acolo unde îşi avea colegiul Oana Mizil, iubita lui Vanghelie.
– Du-te-n Dor Mărunt, că găseşti o grămadă! Du-te-n Dragalina, că găseşti, du-te-n Călăraşi, că găseşti! Societăţi care nu depuneau nicio declaraţie, nu depuneau nimic! Luau! Scoteau banii din bănci şi atât! Există mai multe ramificaţii din astea. Mai era unul, Ceauşu…Altul, Coşea care se ocupa… Dar fiecare pe treaba lui.

Potrivit www.marinbadea.com, banii publici, de la Primăria Sectorului 5 București, condusă de Marian Vanghelie, se spălau prin două firme-fantomă, din satul Boșneagu, comuna Dorobanțu, județul Călărași. Este vorba de firmele Sir Construct Serv SRL Boșneagu și Sir Invest Construct SRL Boșneagu. La ambele, asociat figurează cântărețul bisericesc Marian Ivan un individ fără nici un fel de pregătire economică. Sumele rulate prin firma Sir Construct Serv SRL Boșneagu, numai pentru anul 2011, spre exemplu, sunt de circa 18 milioane euro.

Afacerea s-a pus pe roate pe mandatul de președinte al Organizației județene a Partidului Social Democrat al Oanei Niculescu Mizil. Aceasta a fost alungată de la șefia Organizației Călărășene la data de 4 martie 2012. În schimb, ca șefă peste PSD Călărași a venit în cursul anului 2010, beneficiind de sprijinul direct al lui Liviu Dragnea, secretarul general al acestei formațiuni politice. Afacerile derulate de firmele-fantomă din Boșneagu aveau ca bază operațiunile desfășurate de două firme din București, care erau firmele de casă ale lui Marian Vanghelie, reprezentate de numiții Marian Dumitru Marin și Victor Țene. Cele două firme câștigau, pe bandă rulantă, lucrări de la Primăria Sectorului 5 București, acestea fiind subcontractate, pentru sume mult mai mici sau au fost executate cu angajații proprii. Banii erau transferați firmelor de tip fantomă, ulterior fiind retrași în numerar în totalitate. Prin intermediul firmelor-fantomă, s-au derulat circuite financiare de 17 milioane euro. Se înregistrau achiziții fictive, tocmai pentru eludarea plăților către bugetul de stat. Prejudiciul adus bugetului de stat este de 8 milioane de euro.