Unde au voie românii să facă gratarele de 1 Mai. Amenzile pentru încălcarea legii sunt imense

Legea privind desfăşurarea activităţilor de picnic stabilește că grătarele în aer liber se pot organiza numai în zonele special amenajate pentru asta, iar cei ce nu respectă această regulă pot fi amendați cu sume de până la 5.000 de lei. În ultima vreme, autoritățile verifică foarte des respectarea acestei reguli, în condițiile în care, din cauza temperaturilor mari înregistrate, au apărut tot mai multe incendii de vegetație.

25 apr. 2023, 13:08
Unde au voie românii să facă gratarele de 1 Mai. Amenzile pentru încălcarea legii sunt imense

Potrivit regulilor stabilite acum zece ani, prin Legea nr. 54/2012, picnicurile și grătarele se pot organiza doar cu respectarea unor reguli clare. Mai exact, activitate de picnic este orice activitate de recreere desfăşurată în zone în care oamenii obișnuiesc să-și petreacă timpul liber, aflate pe domeniul public ori privat al statului şi/ sau al primăriilor, de una sau mai multe persoane şi care presupune consumul de băuturi şi/ sau alimente, dar şi, după caz, aprinderea ori nu a focului.

Legea stabilește două zone în care se poate organiza un picnic:

– în zonele indicate pentru activităţile de picnic, unde sunt permise activităţi de picnic, dar nu și aprinderea focului;

– în zonele special amenajate pentru activităţile de picnic, dotate cu utilităţi şi facilităţi pentru desfăşurarea activităţilor de picnic şi în care aprinderea focului este permisă.

Zonele indicate pentru activităţile de picnic sunt zonele ce apar în planurile de zonificare ale parcurilor aflate în interiorul localităţilor, precum şi zonele limitrofe pădurilor situate în intravilanul acestora, potrivit Avocatnet.ro.

Pe de altă parte, zone special amenajate pentru activităţile de picnic sunt zonele aparţinând domeniului public ori privat al statului şi/ sau al primăriilor, ce, așa cum spuneam mai sus, trebuie dotate cu utilităţi şi facilităţi destinate activităților de picnic, inclusiv zone în care este permisă aprinderea focului.

Citeşte şi: Cea mai ieftină vacanță de 1 Mai. Bilete de tren reduse cu până la 10% pentru cei care petrec la malul mării

Așadar, grătarul poate fi făcut doar în zone special amenajate pentru picnic, marcate și dotate corespunzător. Conform reglementărilor, focul poate fi făcut doar în locurile special amenajate şi trebuie supravegheat în permanenţă, cei prinși că fac altfel riscând amenzi cuprinse între 2.000 și 5.000 de lei.

În plus, atât zonele special amenajate pentru picnic, cât și cele indicate pentru asta trebuie să fie dotate cu containere destinate colectării selective a deşeurilor, inscripţionate corespunzător, precum şi cu toalete ecologice.

Cei ce iau parte la picnicuri trebuie să arunce selectiv deşeurile de ambalaje în containerele inscripţionate corespunzător categoriei de deşeuri, altfel riscă amenzi de până la 500 de lei.

O altă sancțiune ce-i vizează pe cei ce folosesc focul deschis este amenda de până la 3.000 de lei, aplicată pentru aruncarea de ţigări, chibrituri sau orice alte obiecte aprinse în alte locuri decât în cele special amenajate.

Amenzile pot fi aplicate de reprezentanții Gărzii Naționale de Mediu, de polițiști, inclusiv cei locali, de jandarmi sau reprezentanții autorităţilor administraţiei publice locale.
Citește mai mult despre legea gratarelor, legea picnicului, amenzi, protectia mediului, riscul de incendiu.

Citeşte şi: Greșeala care o va costa mult pe o româncă. A primit o factură uriașă la telefon după „câteva ore la Dunăre”