Unde găsim cele mai curate ape de pe litoralul românesc

Se ştie de mult că apele Mării Negre sunt afectate de poluare, eutrofizare şi de pescuitul iresponsabil, însă, în ultimii 15 ani, s-a reuşit o uşoară ameliorare a calităţii lor. Pe litoralul românesc nu există probleme deosebite în ceea ce priveşte calitatea apei, potrivit cercetătorilor, însă există câteva locuri unde vă puteţi bucura de o mare mai curată.
Cristina Dinu
26 iul. 2012, 07:45
Unde găsim cele mai curate ape de pe litoralul românesc

Potrivit directorului Institutului de Cercetare şi Dezvoltare Marină „Grigore Antipa”, dr. ing. Simion Nicolaev, apele mai curate pot fi găsite la nord de Capul Midia sau în sudul litoralului.

„În ultimii 15 ani asistăm la o uşoară dar continuă ameliorare a unor parametrii ai mediului marin, în principal cei abiotici – factori fizici, chimici, printre care transparenţa, care este un indicator foarte bun, dar şi diminuarea în ritmuri mici, dar continue ale concentraţilor de nutrienţi, generatorii fenomenelor de înfloriri algale„, a declarat pentru RTV.net, Simion Nicolaev.

Sănătatea marină este influenţată, în primul rând, de activitatea umană. „Orice activitate umană are un impact direct sau indirect, mai amplu sau nu, asupra mediului marin. Toţi poluanţii vin din activitatea umană, hidrocarburile vin de la nave. Anual, peste 50.000 de nave traversează Marea Neagră. Orice navă mai scapă combustibil, câteva zeci, sute de kilograme, ca să nu spun de accidentele majore, înseamnă ceva de genul 100-150 de mii de tone de hidrocarburi care ajung într-un fel sau altul din râuri şi activităţi pe uscat şi mare în Marea Neagră„, arată cercetătorul român.

„Nutrienţii care ajung în mare provin din agricultură, tot felul de fertilizatori – o parte ajung în sol, se strecoară cu apele de ploaie în subteran şi creează probleme cu nitraţii în fântânile de la ţară, iar o parte, relativ semnificativă, din apele de şiroire ajung în pârâuri, râuri şi în mare”, precizează Nicolaev.

Nutrienţii, substanţele organice şi multe alte substanţe provin din apele rezultate din activitatea menajeră, din oraşe.

„Bucureştiul nu are staţie de epurare, alte oraşe, precum Constanţa, au. Litoralul românesc, din acest punct de vedere, are o poziţie unică în zona Mării Negre şi cred şi în Mediterană – exceptând Sulina, restul localităţilor au staţii de epurare, sunt recordate la ele. Nu sunt vrăjitoare care să transforme apele menajere, împuţite, în ape curate, mai au destule substanţe, însă acceptabile pentru standardele noastre. Doar 80% din nutrienţi sunt extraşi din apele uzate, restul ajung în mare. Iată că rămâne o poluare care se suprapune peste celei existente”, arată directorul Institutului de Cercetare Marină, care s-a arătat optimist că se face ceva pentru sănătatea Mării Negre, dar şi sceptic, din punct de vedere al ritmului în care se face.

„Nu depinde numai de oraşele de pe litoral, ci de întreaga ţară, şi de alte ţări, precum Bulgaria şi ţările care îşi deversează apele în Dunăre. Nu există doar Dunărea, ci şi Nipru în Ucraina şi Belarus, Bug din Ucraina şi Rusia, râurile din Georgia, din Turcia, aduc importante cantităţi de poluanţi. Îmbunătăţirea mediului nu stă în eforturile unei singure ţări”, a mai spus Nicolaev pentru RTV.net.

Nicolaev a precizat pentru RTV.net că cele mai mari concentraţii de nutrienţi sunt în zona Dunării, cel mai mare fluviu al Mării Negre.

„Apele mai curate, dacă nu sunt prea dulci, le găsiţi la nord de Cap Midia, dar acolo există o fluctuaţie mare a salinităţii pentru că este influenţa Dunării. Sunt locuri importante şi în sud, unde găsim ape destul de curate. în general, nu avem probleme speciale”, a menţionat Nicolaev.

CITEŞTE ŞI  Vacanţă la Marea Neagră: Ţara cu cele mai curate ape

DailyBusiness
Prognoza meteo 1-6 mai. Temperaturile urcă spre 30°C, urmate de un val de furtuni și răcire brutală!
Spynews
În ciuda imaginilor fierbinți cu ei doi, Bogdan Mocanu se dezice de Iasmina: „Eu sunt un băiat serios”
Bzi.ro
Dezvăluiri emoționante făcute de Andra Măruță: ”M-a luat panica, i-am transmis că sunt însărcinată!”
Fanatik.ro
Trei zodii cărora Dumnezeu le pune mâna-n cap de pe 3 mai, de la ora 3.00. Noroc din plin, reușite și vești bune pentru acești nativi
Capital.ro
Taxa care se introduce în România. Ordin de marți, 6 Mai. Se vor plăti câte 10 lei de fiecare dată
Playtech.ro
Ce taxe plătești dacă vinzi un apartament moștenit. Ce trebuie să știe toți proprietarii
DailyBusiness
Lovitură de proporții în Europa! Pașapoartele care dispar definitiv. UE le-a declarat ilegale
Adevarul
China „evaluează” o propunere de negocieri din partea SUA: „Dacă partea americană nu îşi corectează taxele, înseamnă că este complet ipocrită”
wowbiz.ro
Anunț de ultimă oră despre fiul Ozanei Barabancea, internat la ATI după ce a făcut infarct la 24 de ani: „Acum...” 
Spynews
Andreea Bălan a răbufnit după discursul lui Claudiu Bleonț la adresa fiicei lui de la Premiile Gopo: „Vă dați seama ce face în privat cu familia sa”
Spynews
Imagini rare cu Laura Cosoi și Adela Popescu. Cum arătau cele două în urmă cu 15 ani / FOTO
Evz.ro
Cutremur înspăimântător. A avut 7,4 grade
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
De ce a pozat Corina Ungureanu într-o revistă pentru bărbați
kanald.ro
Încă trei zile libere pentru toti angajații, în luna iunie
Cancan.ro
Cum arată apartamentul lui Vladimir Putin. Locuiește aici de 3 ani, dar abia acum le-a arătat jurnaliștilor interiorul
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Lovitură imensă pentru George Simion. Ce spune Călin Georgescu despre liderul AUR
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Campioana olimpică se iubeşte cu colega ei, mai tânără cu 8 ani: „Suntem un cuplu!”
stirilekanald.ro
Lumea muzicii este în doliu! Îndrăgita artistă care a pierit la 66 de ani, după ce casa i-a fost cuprinsă de flăcări: „O forţă a naturii şi o apărătoare a drepturilor omului”
Meteorologii anunță o lună Mai cum nu a mai fost de mult în România
MediaFlux
Diaspora are alți favoriți la prezidențiale. Ce scor surprinzător face Crin Antonescu în străinătate
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Locul din România pe care să nu îl ratezi. Trebuie să ajungi acolo măcar o dată în viață