Unde greşim în dezvoltarea armonioasă a copilului?

Dezvoltarea și educația copiilor noștri au devenit unele din prioritățile vieții noastre, balansând într-o utilă măsură jobul și hobby-urile. Cu toate acestea, în opinia psihologului Alexandru Pleșea, educația primită în scoală, acasă și pe stradă reușește să le dezvolte doar inteligență cognitivă, nu și inteligență emotională, care este esenţială în armonioasa și sănătoasa dezvoltare a copiilor.
Roxana Gagiu
09 oct. 2017, 06:40
Unde greşim în dezvoltarea armonioasă a copilului?

Atât școală, cât și familia și societatea fac 3 greșeli majore, care dezechilibrează buna dezvoltare a copilului: neglijarea dezvoltării inteligenței emoționale încă din primii ani de şcoală, punerea accentului aproape în exclusivitate pe științele reale și neglijarea materiilor care au menirea de a le stimula creativitatea și emoțiile și, nu în ultimul rând, denaturarea conceptului de „Cei 7 ani de acasă”.

Dezvoltarea inteligenței emoționale, neglijată încă din primii ani

Încă din timpul grădiniţei și al școlii primare, copiii sunt ghidați de sistemul de învăţământ exclusiv către partea informaţională și tehnică a lucrurilor. Această metodă dezvoltă, într-adevăr, funcțiile psihice sau intelectuale și cele motorii sau instinctive, însă dacă aceste funcții nu sunt bine coordonate de emoții, există riscul major ca acești indicatori de performanţă să acționeze în cel mai bun caz, deficitar, iar în cel mai rău caz, haotic, respectiv distructiv.

În sistemul românesc nu este inclus, cum de altfel, este util viitorului adult, dezvoltarea funcțiilor emoționale, respectiv: observarea, înțelegerea, toleranţa, responsabilitatea proprie a stărilor sentimentale (iritarea, anxietatea, timiditatea, curajul, empatia, altruismul etc.).

Prea mult accent pe științe reale, prea puțin accent pe artă

„În sistemul educațional autohton, balanța cognitiv vs. emoțional este înclinată net în favoarea inteligenței cognitive, dovadă fiind afluxul de materii care promovează științele reale și neglijarea materiilor care încurajează dezvoltarea creativităţii şi a spiritului artistic în rândul copiilor. Muzica, desenul, chiar și educația civică, dirigenția, religia etc. ar trebui să devină materii la fel de importante ca matematica, informatica, chimia sau fizica. Focusând întreagă lor educație către științe exacte riscăm să-i dezvoltăm dizarmonios pe copii, să nu știe să-și gestioneze emoțiile și, până la urmă, să nu știe să opereze în societatea reală, noțiunile din matematică, chimie sau alte materii asemănătoare. Totul se transformă într-un cerc vicios din care unui copil îi va fi foarte greu să iasă. Dincolo de bagajul de cunoștințe pe care vrem să le însuşească, țelul unei societăţi sănătoase este să formeze copii fericiți, care să se bucure de viaţă, de cele învăţate, de familie, de prieteni. Formula corectă este îmbinarea armonioasă dintre inteligența cognitivă și cea emoţională”, explică psihologul Alexandru Pleșea.

Îi învăţăm să spună, fără să simtă, „Mulţumesc” și „Bună ziua”

„Copiii învaţă prin imitare. Îi observă pe adulții din jurul nostru și le imită gesturile, atitudinile, comportamentele. Când ei vor vedea adulți nefericiți, vor deduce faptul că acesta este modul corect de a trăi, iar fericirea nu este un obiectiv în viaţă. Din nefericire, noi, adulții, îi învăţăm să spună, prin imitare, dar fără să simtă sau să dorească, să spună „Mulţumesc” sau „Bună ziua”. Conceptul de „Cei 7 ani de acasă” nu mai are același înțeles ca pe vremuri, deoarece în cei 7 ani de acasă, părinţii îi educă în spiritul competiției cu orice preț, cu idei de genul „dacă pierzi, ești un ratat” sau „Băiatul vecinei a luat note mai mari ca tine”. Respectul faţă de oamenii din jur nu mai reprezintă o valoare atât de importantă pentru copiii noștri, deoarece noi, adulții, am încetat să le mai spunem asta. Astfel, toate sugestiile pe care cei mari le dau celor mici, nu fac decât să stopeze și să înlăture posibilitatea copilului să se implice emoțional într-un anumit aspect. Astfel, crescând, adultul va avea rețineri să-și facă așa repede prieteni, să râdă, să se bucure ca un copil, să treacă peste probleme, să se bucure de orice moment, așa cum o făcea când era mic”, conchide psihologul Alexandru Pleșea.

DailyBusiness
Se schimbă cardurile. Motivul pentru care cifrele vor fi eliminate de pe faţa cardurilor
Spynews
Horoscop duminică, 8 decembrie 2024: Taurii vor avea mici cheltuieli
Bzi.ro
Margherita de la Clejani i-a lăsat pe toți mască cu ultima apariție! „Niciodată să nu spui niciodată!”
Fanatik.ro
Familia care refuză de mai mulți ani să-și vândă casa și terenul pentru 40 de milioane de dolari, deși în jurul proprietății s-a construit un adevărat oraș
Capital.ro
Noua procedură pentru obținerea permisului auto. Schimbare pentru cei care dau de permis
Playtech.ro
Imagine RARĂ: Salman Khan, acasă la Iulia Vântur: ”Asumați!”
DailyBusiness
Noul tip de pensie din România care schimbă totul. Cine poate beneficia și ce sume pot fi încasate
Adevarul
Cele două ore care au despărțit lumea de al Treilea Război Mondial. ”Am crezut că va fi ultima sâmbătă pe care am trăit-o”
wowbiz.ro
Imagini cu Mihai Leu dinainte să fie internat în stare gravă la Spitalul Fundeni! Cum arăta fostul campion de box în urmă cu doar câteva săptămâni?
Spynews
Cum arată iubitul ispitei Lala de la Insula Iubirii. Cei doi urmează să devină părinții / FOTO
Spynews
Neptun iese din retrograd în Pești. Cum ne influențează astrele
Evz.ro
Cei mai buni cartofi prăjiți din lume. O inovație culinară
Ego.ro
Cum arătau Alexandra și Helmut Duckadam în ziua nunții. Imagii rare cu cei doi
Prosport.ro
FOTO. Cât de frumoasă e iubita fotbalistului român, vândut de Becali la arabi
kanald.ro
Schimbări semnificative în anul 2025 pentru pensionarii din România! Cine sunt cei care vor beneficia de majorări, dar și cine sunt seniorii care vor primi cu 200 de lei mai puțin la pensie
Cancan.ro
'Recunoaște că e bătut constant!' Adriana Bahmuțeanu, dovezi cutremurătoare: mesajele trimise la autorități și discuția șocantă cu fiii
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Călin Georgescu e scos din joc. Vestea serii: Nu va mai fi pe liste în niciun rând de alegeri
StirileBZI
Schimbare radicală la Bacalaureat! Toţi liceenii din România vor da examen la matematică sau ştiinţe!
Prosport.ro
Gigi Becali a început să plângă în biserică. Imagini copleșitoare cu milionarul în momentul în care s-a prăbușit emoțional în fața icoanelor
stirilekanald.ro
Mercenarul Horațiu Potra, explicație halucinantă despre venirea lui la București înarmat
substantial.ro
Bărbat din Prahova audiat după declarații antisemite pe TikTok
MediaFlux
ACUM S-A AFLAT MARELE SECRET! Cine este și cu ce se ocupă fiica secretă a lui VLADIMIR PUTIN
Shtiu.ro
Actori din 'Singur acasă' care au murit de când filmul a fost lansat
Puterea.ro
Rețeta de sarmale a lui Radu Anton Roman. Ingredientul pe care îl folosesc toate gospodinele din Moldova