Unde ieşi în weekend. Evenimente culturale în Bucureşti şi în ţară

O serie de evenimente culturale vor avea loc, în Bucureşti şi în provincie, în weekendul 31 iulie - 2 august.
Iulian Tudor
31 iul. 2015, 06:16
Unde ieşi în weekend. Evenimente culturale în Bucureşti şi în ţară

Vineri, 31 iulie, cântăreață Analia Selis aduce pasiunea și senzualitatea tango-ului argentinian pe scena Sălii Thalia, Sibiu, într-un concert original, alături de unul din cele mai bune cvartete de coarde din lume, ConTempo, potrivit Agerpres.

Concertul, programat de la ora 19.00, reprezintă evenimentul principal al Festivalului „ICon Arts Celebrates!”. Din programul serii vor face parte lucrări clasice, contemporane, mult tango argentinian, dar și momente-surpriză.

Publicul va fi purtat într-o călătorie muzicală ieșită din comun, ghidată, pe de o parte, de sensibilitatea și șarmul artistei, și de energia și emoția pe care cvartetul ConTempo le creează, pe de altă parte, face cunoscut sursa citată.

ICon Arts, organizat de către Exces Music și UCIMR — Uniunea de Creație Interpretativă a Muzicienilor din România, înseamnă atât un curs internațional de artă (Academia ICon Arts), cât și un festival de concerte și spectacole (Festivalul ICon Arts), susținute de participanții Academiei, dar și de nume ale muzicii contemporane recunoscute la nivel mondial. Cele două părți ale proiectului Internațional Contemporary Arts se completează reciproc.

Biletele la festival costă între 10 și 15 lei și se pot achiziționa prin rețeaua Eventim, în librăriile Humanitas, dar și în magazinele Domo, Germanos, Orange și Vodafone.

Cea de-a VII-a ediție a Festivalului de Film Istoric Râșnov are loc începând de vineri, 31 iulie, până la 9 august. În această perioadă, în programul evenimentului se regăsesc peste 40 de proiecții de filme documentare și de ficțiune, printre care și avanpremiere, 11 evenimente speciale, două expoziții și 20 de prelegeri și dezbateri, au anunțat organizatorii.

Printre filmele recomandate se află peliculele românești „Aferim!” — câștigător al premiului pentru regie la Berlinale 2015, „De ce eu?”, de Tudor Giurgiu, „Poarta Albă”, de Nicolae Mărgineanu, „Q.E.D.”, de Andrei Gruzsniczki, „Chuck Norris vs Communism” al Ilincăi Călugăreanu.

De asemenea, organizatorii recomandă „Crossroads: Generation John Paull II”, un film care pornește de la biografia lui Karol Wojtyla, „In The Sands of Babylon”, un film despre Războiul din Golf, „The Search” — al regizorului Michel Hazanavicius, ori „Jimmy’s Hall”, cel mai recent film al regizor englez Ken Loach.

Concomitent cu festivalul se va desfășura cea de-a IV-a ediție a Școlii de Vară Astra, la care vor participa 30 de studenți — 15 din România și 15 din Republica Moldova.

Noutatea ediției din acest an a Festivalului este un curs de benzi desenate pentru copii. Participanții vor realiza în perioada manifestărilor o revistă de benzi desenate, cu subiect istoric.

Partea de evenimente speciale a Festivalului de Film Istoric Râșnov va fi completată de concerte de jazz, muzică veche, folk, blues, rock alternativ, muzică tradițională armenească și turcească.

Printre cei care vor susține recitaluri se vor afla Țapinarii & Fără Zahăr, RTE ConTempo Quartet (Dublin, Irlanda), Robin and the Backstabbers, Ansamblul Flauto Dolce (Cluj-Napoca).

De o atenție specială vor avea parte și cele două expoziții din Cetatea Râșnov — „Bine ați venit în RSR! 45 de ani de la Înființarea Ministerului Turismului”, o expoziție cu imagini selectate din colecția folosită de Oficiul Național de Turism al RSR pentru promovarea turistică internațională, și „Deportarea etnicilor germani în lagărele sovietice”, o expoziție realizată de Cristina Anisescu, Florentina Budeancă și Liviu Burlacu.

Între 31 iulie și 9 august, pe insula dunăreană Atlantykron (în dreptul castrului roman Capidava) are loc cea de-a XXVI-a ediție a Academiei de Vară pentru Tineret, Știință, Cultură, Artă și Sport „Atlantykron”. Tema actualei ediții este „Dincolo de frontiere”.

Printre invitații speciali se află astronautul Dumitru Prunariu, scriitorul și jurnalistul de știință Alexandru Mironov, matematicianul și scriitorul Dan Farcaș, prof. dr. Leon Zăgrean, dr. Teodor Vasile, Ana Nicolau, directorul grupului Nemira, iar ca invitați virtuali sunt cercetătoarea americană Erisa K Hines (Jet Propulsion Laboratory) și David Anderson, fondator al Fundației World Genesis, cercetător pasionat de experimentele în spațiu-timp, fondator al unui laborator american de cercetare a călătoriei în timp, au anunțat organizatorii într-un comunicat.

Potrivit organizatorilor, la eveniment sunt așteptați să participe, ca în fiecare an, peste 500 de tineri, lectori, invitați și organizatori din toate zonele țării, dar și din SUA, Italia, Republica Moldova. Printre invitați, și-au confirmat prezenta personalități de marcă din știință, cultură, artă sau sport din România, Italia și SUA.

Organizatorii actualei ediții a Academiei Atlantykron sunt: Centrul Pentru Studii Complexe, Fundația World Genesis din SUA în colaborare cu Societatea CYGNUS din Suceava, Asociația pentru INOVAȚIE București, în parteneriat cu Institutul de Științe Spațiale și Centrul pentru Dezvoltarea Performanței Umane.

Sâmbătă, 1 august, Muzeul Municipiului București, în parteneriat cu Retromobil Club România, invită publicul, la ora 18.00, la Palatul Suțu, la vernisajul expoziției „Pionierii automobilismului în București”, care prezintă începuturile automobilismului în țară noastră cât și secvențe ale transportului public bucureștean, potrivit unui comunicat al muzeului.

Vizitatorii vor putea admira pe lângă expoziția organizată pe gardul Palatului Șuțu și câteva mașini de epocă aparținând membrilor Retromobil Club România.

Primele vehicule cu propulsie autonomă din România au fost două camioane fabricate la Garner-Serpollet ce aveau motoare pe aburi și care au circulat pe străzile Bucureștilor începând cu 1895.

Vehiculul cu numărul 1 înregistrat în 1900 în București la Serviciul Circulație a fost un autotuturism cu motor cu ardere internă fabricat în Liege și care a aparținut proprietarului Morii lui Assan.

Un mare pasionat al sporturilor cu motor a fost Prințul Bibescu, care și-a comandat la rândul său un automobil tot de la fabrică din Liege. Cinci ani mai târziu în România aveau să fie înregistrate peste 50 de automobile.

DailyBusiness
Giganții Microsoft și Amazon disponibilizează sute de angajați din România
Spynews
Elena Udrea iese din închisoare! Tribunalul Prahova a respins contestaţia înaintată de Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA)
Bzi.ro
Ultima imagine cu Felix Baumgartner înainte de moarte. Ce a scris alături de imagine
Fanatik.ro
Averea impresionantă lăsată de Felix Baumgartner. Cine sunt moștenitorii și ce rol joacă fostele relații
Capital.ro
Elena Udrea a luat decizia. Anunț după ieșirea din închisoare: Mă ocup de...
Playtech.ro
Declarația de dragoste sfâșietoare pe care Felix i-a făcut-o Mihaelei Rădulescu cu câteva ore înainte sa moara. Momente copleșitoare surprinse de celebrul parașutist
DailyBusiness
Peste 500 000 de tineri români până în 30 de ani stau pe banii părinţilor
Adevarul
Un englez a înfruntat găștile de Alba-Neagra de pe Podul Londrei fiind scuipat, umilit și lovit: „Nu le e frică să te atace”
wowbiz.ro
"Dansez în întuneric, cu tine în brațele mele" Ce a apucat să-i spună Mihaela Rădulescu lui Felix Baumgartner înainte de moarte. Gestul sfâșietor care o va urmări toată viața
Spynews
Unde a fost găsită adolescenta de 14 ani, din Brăila, dispărută de aproape o săptămână. Părinții sunt încă în stare de șoc: "Are vânătăi"
Spynews
Sânziana Negru și Ștefan Floroaica și-au amenajat un colț de rai! Cum arată casa străbunicilor, după renovare | VIDEO
Evz.ro
Cum arată acum Autostrada Moldovei A7. Un an de progres, înregistrat din aer
Ego.ro
Ce au observat experții, la aparițiile fiului cel mic al lui Kate Middleton și al Prințului William
Prosport.ro
S-a încins! Aryna Sabalenka a postat imagini cu ea în bikini alături de iubitul milionar și musculos, din vacanța de cuplu
kanald.ro
8 județe din România sunt sub avertizare de cod galben și portocaliu de averse torențiale! Meteorologii ANM anunță fenomene extreme
Cancan.ro
Cum a aflat Mihaela Rădulescu că Felix Baumgartner a murit. Unde se afla iubita sportivului în clipa tragediei
Playsport.ro
Unde se află astăzi inima Reginei Maria. Întregitoarea României Mari pare să-și fi găsit, în sfârșit...
Capital.ro
Legea care se impune la fiecare bloc, o dată la trei luni. Asociația de proprietari e obligată. Se aplică 8.000 de lei amendă pentru nerespectare
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Cum arată piscina complexului italian în care s-a prăbușit Felix Baumgartner
stirilekanald.ro
Filmul morții lui Felix Baumgartner! Ce s-a întâmplat, de fapt, în aer și care a fost cauza morții iubitului Mihaelei Rădulescu
Venituri neașteptate, pe care le poți încasa fără a schimba jobul actual
MediaFlux
Se dau 20.000 de lei gratis. Cine poate primi banii de la Guvern
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Acțiunile Renault s-au prăbușit în urma a două anunțuri