Unde pot fi cheltuiți banii de pe cardul cu prima didactică. Profesorii trebuie să aibă grijă și pe ce cheltuiesc suma primită de la stat

Profesorii trebuie să aibă grijă unde și pe ce anume cheltuiesc banii de pe cardurile cu primele didactice. Suma de 1.500 de lei oferită de stat va fi folosită doar în unități afiliate și doar pentru pregătire profesionale sau dotări cu scop academic.

24 oct. 2023, 17:13
Unde pot fi cheltuiți banii de pe cardul cu prima didactică. Profesorii trebuie să aibă grijă și pe ce cheltuiesc suma primită de la stat
Unde pot fi cheltuiți banii de pe cardul cu prima didactică. Profesorii trebuie să aibă grijă și pe ce cheltuiesc suma primită de la stat

Prima de carieră didactică, care se acordă profesorilor până la sfârșitul lunii octombrie 2023, conform Ordonanței de urgență nr. 58/2023, va putea fi folosită exclusiv în unitățile afiliate care acceptă plata cu aceste carduri speciale.

Citește și: Anunțul momentului în România! Salariile șoferilor mai mari decât cele ale profesorilor devin istorie

Unde și pe ce pot fi cheltuiți banii de pe cardurile cu prima didactică

Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene a informat, printr-un comunicat, că prima didactică în valoare de 1.500 de lei va putea fi cheltuită doar „în unități afiliate care se află pe lista unității emitente a suportului electronic și care comercializează/prestează cursuri de pregătire profesională, echipamente IT și alte echipamente didactice de tehnologia informației asimilate și materiale didactice, precum și cheltuieli care acoperă nevoile personale ale cadrelor didactice”.

Mai exact, este vorba despre o listă de magazine online si offline, de pe teritoriul României, cu care există încheiate acorduri, contracte sau convenții pentru a accepta astfel de plăți. Conform OUG nr. 58/2023, art 8, alin 7, lista ar trebui distribuită profesorilor odată cu cardurile cu prima didactică, astfel încât cadrele didactice „să poată identifica și cunoaște rețeaua de unități afiliate de pe raza teritorială unde aceștia își au domiciliul sau reședința”.

„(10) Unitatile afiliate care utilizeaza aparate de marcat electronice fiscale potrivit dispozitiilor Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 28/1999 privind obligatia operatorilor economici de a utiliza aparate de marcat electronice fiscale, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, au obligatia de a evidentia pe bon fiscal distinct contravaloarea produselor sau prestarilor de servicii care urmeaza sa fie achitate cu masura de sustinere a activitatii didactice emisa pe suport electronic. Pentru aceste bonuri fiscale va fi selectata ca tip de plata numai valoarea 9 din nomenclatorul pentru tipul de plata, aprobat prin Ordinul presedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscala nr. 146/2018 pentru descrierea profilurilor prevazute la art. 22 pct. J lit. a) din Normele metodologice pentru aplicarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 28/1999 privind obligatia operatorilor economici de a utiliza aparate de marcat electronice fiscale, aprobate prin Hotararea Guvernului nr. 479/2003, structura XML a mesajelor de activare a acestora, structura XML a fisierelor prevazute la art. 22 pct. J lit. b) din Normele metodologice pentru aplicarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 28/1999 privind obligatia operatorilor economici de a utiliza aparate de marcat electronice fiscale, aprobate prin Hotararea Guvernului nr. 479/2003, precum si categoriile de URL-uri utilizate in schimbul de informatii cu sistemul informatic national de supraveghere si monitorizare a datelor fiscale al Agentiei Nationale de Administrare Fiscala, cu modificarile ulterioare, operatorul aparatului de marcat electronic fiscal avand obligatia sa completeze campul editabil aferent tipului de plata cu sintagma , respectiv cu sintagma , atunci cand caracteristicile tehnice ale aparatului de marcat electronic fiscal permit acest lucru”, se mai arată în textul Ordonanței de urgență.

Primele pentru cariera didactică și primele pentru cariera profesională sunt acordate profesorilor și angajaților din sistemul de învățământ preuniversitar de stat începând cu octombrie 2023, în conformitate cu Ordonanța de Urgență nr. 58 din 12 iunie 2023. Voucherele constau in sume de 1.500 de lei pentru cadrele didactice, respectiv 500 de lei pentru personalul administrativ din școlile de stat. Numarul estimat al destinatarilor finali pentru tranșa aferentă anului 2023 este de maxim 300.000, iar pentru întreaga perioadă de 4 ani este de 850.000.

Conform Ordonanței de urgență, prima de carieră didactică are o valoare nominală de 1.500 lei net care se decontează din fonduri externe nerambursabile pentru urmatoarele categorii principale de cheltuieli, doar pe teritoriul României:

a) cheltuieli privind cursurile de pregătire profesională, precum și alte categorii de cheltuieli asimilate acestora;
b) cheltuieli pentru echipamente IT;
c) cheltuieli privind cărți de specialitate, precum și alte categorii de cheltuieli asimilate acestora;
d) un procent de până la 30% din valoarea nominală a primei de carieră didactică pentru acoperirea de nevoi didactice individuale specifice ale cadrelor didactice.

Prin urmare, suma de 1.500 de lei care va fi încărcată pe cardurile cu prima de carieră didactică trebuie folosită astfel:

– 70% pentru cheltuieli pentru cursurile de pregătire profesională, echipamente IT, cărți de specialitate, precum și alte categorii de cheltuieli asimilate acestora;

– 30% pentru „achiziționarea oricăror produse/servicii care derivă din desfășurarea activităților didactice pentru acoperirea nevoilor specifice ale profesorilor.

Măsurile de susținere a activitții didactice și a carierei profesionale pe suport electronic sunt valabile o perioadă de un an de la data alimentării suportului electronic, fara a fi vorba despre perioada de valabilitate a suportului electronic. Sumele de pe carduri se vor utiliza pe perioada de valabilitate a acestora. Eventualele sume rămase neutilizate aferente măsurilor de susținere pe suport electronic se returnează Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene de către unitatea emitentă, în termen de 30 de zile de la data expirării valabilității acestora.

Citește și: Noi reguli pentru ”Școala Altfel”. Părinții pot plăti excursiile, dar este interzis ca elevii și profesorii să strângă fonduri