Anunțul momentului în România! Salariile șoferilor mai mari decât cele ale profesorilor devin istorie

Era salariilor șoferilor mai mari decât cele ale profesorilor apune! Guvernul împreună cu experţi ai Băncii Mondiale lucrează la o nouă lege a salarizării unitare a angajaţilor la stat care le va da în cele din urmă cadrelor didactice statutul pe care îl merită.

21 oct. 2023, 19:59
Anunțul momentului în România! Salariile șoferilor mai mari decât cele ale profesorilor devin istorie
Salariile șoferilor mai mari decât cele ale profesorilor devin istorie

Salariile șoferilor mai mari decât cele ale profesorilor devin istorie! Astfel, posturile la stat vor fi ierarhizate în funcţie de gradul de complexitate a muncii, a studiilor necesare şi a atribuţiilor postului, pe o scală de 12 trepte, unde 1 e grad atribuit paznicului, iar 10 – directorului cu funcţie de auditor public extern şi managerului de spital, se arată într-un draft al proiectului de lege obținut de economica.net. 

Citește și Salarii majorate cu 1.500 lei brut în şcoli, creşe şi grădiniţe, aviz favorabil în Parlament

Salariile șoferilor mai mari decât cele ale profesorilor devin istorie!

Înainte de toate se va stabili care sunt posturile de referinţă în sistemul public, urmând ca mai apoi, Guvernul să monitorizeze şi să compare salariile oferite pentru acestea cu cele din sistemul privat.

“Aceste posturi vor trebui să fie reprezentative pentru diferitele sectoare de activitate bugetară și să fie comparabile cu alte posturi din sectorul privat. De asemenea, ele pot fi structurate în raport cu clasificările internaționale (OECD, WWBI), pentru a permite astfel de comparații la nivel internațional. Rezultatele comparațiilor vor putea informa inclusiv procesul de ajustare/revizuire a ierarhiei posturilor în viitor”, se arată în draftul proiectului legii salarizării din sistemul public.

De asemenea, Guvernul și experții Băncii Mondiale vor stabili care sunt posturile din sistemul public cu fluctuaţie mare sau care sunt greu de ocupat, fiindcă salariile oferite sunt semnificativ mai mici decât cele practicate în mediul privat.

“Pentru aceste posturi, poziționarea în ierarhie va fi parțial ajustată în politica salarială pentru a permite facilitarea recrutării de specialiști. Astfel de posturi tipice sunt cele de expert IT, dar poate fi și cazul unor posturi precum cele de profesor din anumite zone geografice. În alte țări, pentru astfel de posturi se asigură flexibilitate în stabilirea nivelului de salarizare, fie prin determinarea unui salariu prin contract special, cum este cazul în Austria pentru experții IT, fie prin acordarea unei majorări pentru o perioadă limitată de timp (cazul profesorilor din zone dificile din Marea Britanie)”, conform proiectului de lege.

Mai mult, posturile din sistemul public vor fi ierarhizate în 12 grade, în funcţie de complexitatea acestora, unde 1 reprezintă cel mai redus nivel de complexitate, iar 12 – cel mai înalt.

Concret, pentru gradul 1, cu cel mai mic nivel de complexitate, funcţiile reprezentative sunt cele de paznic, secretar-dactilograf, spălătoreasă.

Potrivit evaluării din draftul legii salarizării bugetarilor, posturile de grad 1 necesită de obicei medii. Munca este de obicei repetitivă și constă din sarcini simple, de rutină. Sunt funcții de execuție care presupun activitatea limitată la respectarea unor proceduri bine definite. Condițiile de muncă pot implica în unele cazuri expunere la condiții de lucru sau climat temporar debilitante fizic și/sau manipularea unor materiale grele, murdare sau periculoase. Nu include posturi cu incompatibilități sau risc de corupție.

În proiectul legii salarizării bugetarilor la gradul 4 de complexitate a muncii sunt evaluate posturi precum cele de polițist local, economist, instructor de educație, asistent maternal profesionist.

Gradul patru e asociat funcțiilor de execuție cu studii superioare, cu activitate relativ simplă sau funcțiilor cu studii medii cu activitate cu nivel sporit de complexitate/varietate și nivel mediu de responsabilitate.

Grad de complexitate 5 în proiectul legii salarizării bugetarilor au posturile de educatoare, învăţătoare și asistent social.

Totodată, inspector vamal, şef lucrări (lector universitar), registrator de carte funciară, profesor preuniversitar, expert criminalist, dirijor, consilier superior (nivel central), consilier parlamentar au grad de complexitate 7.

Au grad de complexitate 8 în proiectul noii legi a salarizării bugetarilor, șeful de administraţie financiară, inginerul şef cadastru, directorul (funcţie publica, minister), grefierul şef secţie, şeful birou vamal, farmacistul.

Judecător, decan, medic director medical, auditor public extern, profesor universitar, arhitect şef, programator IT, director general (funcţie publică, minister), director financiar contabil spital au grad de complexitate 9 în draftul proiectului legii salarizării bugetarilor.

Citește și Salarii medici 2023. Ce salarii vor primi cadrele din Sănătate după majorările de 15%