Unde se află, de fapt, centrul României. A fost mutat, de curând, cu 30 de kilometri

Putem pariu că cel puțin o dată în viață te-ai întrebat unde se află centrul României. Ei bine, vă vom dezvălui în rândurile care urmează.

03 iun. 2022, 09:43
Unde se află, de fapt, centrul României. A fost mutat, de curând, cu 30 de kilometri

Cei care consideră că centrul României se află la Sibiu se înșeală amarnic. După mulți ani, acest loc a fost mutat la 30 de kilometri distanță față de județul amintit mai sus.

Centrul României a fost mutat la 30 de kilometri distanță față de Sibiu

De mai bine de 100 de ani, românii știau că centrul țării noastre se află în satul Dealu Frumos din județul Sibiu, după multe calcule care s-au făcut în trecut. La un moment dat, acolo s-a făcut și un monument care să marcheze acest punct important.

Citește și: Cum poţi merge cu aerul condiţionat la maşină fără să creşti consumul. Atenţie, aerul condiţionat din maşină, extrem de PERICULOS pentru sănătate!

Dar, de fapt, potrivit calculelor specialiștilor de la Universitatea Babeș Bolyai din Cluj Napoca, centrul țării ar fi mai exact la 30 de kilometri de Dealu Frumos și nu în județul Sibiu, ci în Brașov, mai exact în Făgăraș.

„La vremea respectivă, când probabil s-a calculat centroidul s-a folosit probabil un alt aparat matematic, alte date, alte input-uri şi s-a ajuns la rezultatul respectiv”, spune Ioan Rus, conferenţiar la Facultatea de Geografie a UBB Cluj-Napoca.

Concre, spun specialiștii se află la ieșirea din Făgăraș, spre Brașov. Coordonatele geografie sunt: 45 de grade și 50 de minute latitudine nordică și 24 de grade și 59 de minute longitudine esteică.

Ce părere au locuitorii despre această schimbare

Faptul că centrul țării a fost mutat nu le-a picat tocmai bine pentru județul Sibiu și pentru locuitorii comunei Merghideal din care face parte satul în care se știa că e centrul țării.

Viceprimarul localității spune că obiceiurile nu au cum să se schimbe peste noapte și că cel mai probabil va rămâne în continuare centru turistic, așa cum era cunoscut și până acum.

„Nu se pot schimba obiceiurile peste noapte. Probabil o să rămână în continuare ca centrul turistic și de atracție pentru trecători. Este un peisaj frumos”, a spus Marius Bârsan.

Citește și: O nouă capcană pe WhatsApp. Cum reuşesc să te păcăleacă atacatorii

Locanicii din Făgăraș sunt însă încântați de ideea că centrul țării se află la ei, astfel că susțin că ar putea ca orașul să aibă mult mai mulți turiști din acest punct de vedere.