Unde se câștigă cel mai bine în România? Iată cine încasează peste 12.000 de lei pe lună

Unde sunt cele mai mari salarii din România: la stat sau în sectorul privat? Un studiu dezvăluie răspunsul, arătând și cine câștigă peste 10.000 sau chiar peste 12.000 de lei pe lună.
Irina Dumitrescu
09 oct. 2024, 12:07
Unde se câștigă cel mai bine în România? Iată cine încasează peste 12.000 de lei pe lună

În România și nu doar aici, salariul este un criteriu esențial pentru alegerea locului de muncă. Odată cu dorința naturală de a avea un venit lunar cât mai mare, în ultimii ani s-a conturat o întrebare al cărei răspuns tinde să devină la fel de important. Și anume ”unde să lucrez, la stat sau la privat?”. Un studiu recent a oferit acest răspuns, alături de altele, la fel de interesante, despre ce înseamnă să lucrezi la stat sau în sectorul privat.

Aproape 60 la sută dintre români lucrează în sectorul privat, iar restul, în cel public, arată studiul realizat de Centrul de Formare APSAP, potrivit wall-street.

Cea mai mare pondere a salariilor mari se înregistrează tot la privat, unde lucrează 76 la sută dintre cei plătiți cu peste 12.000 de lei pe lună. Dintre cei cu salarii între 10.000 și 12.000 de lei pe lună, cei mai mulți, mai precis 55 la sută, sunt tot angajați din sectorul privat, iar pentru intervalul salarial 7.500 – 10.000 de lei, la fel – 52 la sută dintre cei plătiți astfel sunt angajați la privat.

Realizatorii studiului au încercat să afle și dacă, în afara motivației legate de salariu, sunt și alte argumente în favoarea alegerii unui loc de muncă la privat.

”Din totalul de 1.205 de respondenți care lucrează în sectorul privat, 61% nu și-ar dori să lucreze în sectorul public. Românii nu își doresc să lucreze la stat pentru că în sectorul privat nu doar că beneficiază de salarii mai mari, dar se simt și mai apreciați de angajatori și mai motivați să își depășească limitele profesionale, comparativ cu angajații din sectorul public. Totodată, sectorul privat angajează mai mulți tineri decât sectorul public. Însă, în ambele cazuri, indiferent unde lucrează, cea mai mare temere a angajaților este aceea de a nu mai avea timp pentru viața personală, ceea ce ar trebui să ridice un mare semn de întrebare”, spune preşedintele Centrului de Formare APSAP, Bogdan-Costin Fârşirotu.

Citește și Andrei Muraru, ambasadorul României în SUA: ”Din martie sau aprilie 2025, românii vor putea călători fără vize în Statele Unite”

Pe de altă parte, din totalul angajaților care au urmat sau urmează cursuri de perfecționare, este mai mare procentul celor care muncesc la stat și au ales să-ți actualizeze cunoștințele și să-și dezvolte competențele profesionale. În sectorul privat, doar 19 la sută dintre salariați au urmat între două și patru astfel de cursuri, în timp ce la stat ponderea este de 24 la sută. De ce se întâmplă asta? Răspunde tot preşedintele Centrului de Formare APSAP. ”Unul dintre motivele pentru care în sectorul privat există o participare mai redusă la cursurile de perfecționare ar putea fi faptul că doar 31 la sută dintre respondenții din acest sector declară că angajatorul lor le oferă finanțare pentru aceste programe. În comparație, în sectorul public, peste 50 la sută dintre respondenți beneficiază de finanțare din partea angajatorilor pentru cursuri de perfecționare. Acest lucru indică o diferență semnificativă în ceea ce privește accesul și susținerea pentru dezvoltarea profesională între cele două sectoare, fiind nevoie de politici mai incluzive și de eforturi sporite de promovare a formării continue în mediul privat”, spune Bogdan-Costin Fârşirotu.

Profilul salariatului din România: cine lucrează la stat și cine la privat

Realizatorii studiului au obținut și un portret-robot al salariatului român, nuanțat tot în funcție de mediul unde lucrează – la stat sau la privat.

Astfel, cei mai mulți angajați de vârstă înaintată lucrează la stat. Pe segmentul 46 – 55 de ani, 54 la sută dintre salariați sunt angajați la stat, iar din totalul celor între 56 și 65 de ani cea mai mare pondere, 53la sută, o au tot salariații din sectorul public. În mediul privat sunt majoritari tinerii: 82 la sută au vârste între 18 și 25 ani, iar 75 la sută, între 26 și 35 ani.

La capitolul studii, 51 la sută dintre respondenții care lucrează la stat afirmă că au studii de masterat, în timp ce la privat, doar 36 la sută. Tot în sectorul privat, 49 la sută dintre angajați au studii de licență, față de 39 la sută în sectorul public. Acest aspect nu este unul negativ deoarece sectorul privat angajează un număr mai mare de tineri comparativ cu sectorul public. În acest fel, tinerii nu doar că își dezvoltă experiența profesională, dar se simt, de asemenea, apreciați și valorizați.

Potrivit datelor Băncii Mondiale, în 2022, majoritatea românilor lucrau în domeniul serviciilor.

Citește și Locurile în care tinerii plătesc doar 2 lei pe un șnițel și 1 leu pe o supă. Au fost introduse și comenzile online

DailyBusiness
Marcel Ciolacu: „Am ales ordinea și nu haosul. România trebuie să aibă un președinte care are deja o majoritate parlamentară”
Spynews
În ciuda imaginilor fierbinți cu ei doi, Bogdan Mocanu se dezice de Iasmina: „Eu sunt un băiat serios”
Bzi.ro
Dezvăluiri emoționante făcute de Andra Măruță: ”M-a luat panica, i-am transmis că sunt însărcinată!”
Fanatik.ro
Prezența la vot – Alegeri prezidențiale 2025, turul 1. Aici poți vedea LIVE rezultatele de la BEC. Până la ora 13.00 au votat peste 4,5 milioane de români. Update
Capital.ro
Am mai pierdut un mare actor. Se sting legendele micului ecran. I-a fermecat pe români în anii 80 și 90
Playtech.ro
Cât de mult crește consumul de combustibil dacă mergi cu geamurile deschise. Diferențele reale la viteze mari
DailyBusiness
Litoralul pentru toţi 2025. Ce prețuri sunt la cazări și care sunt stațiunile în care pot pleca românii
Adevarul
Cum a evoluat apetența românilor pentru vot în 35 ani de democrație. În 2025, cel mai mare număr de secții în diaspora
wowbiz.ro
Măriuca, fetița luată în plasament de Luminița Anghel, ar fi devenit mamă la 17 ani! David Pușcaș a rămas șocat când a aflat: „Eu nu pot să cred! Ultima dată când am văzut-o era un copil”
Spynews
Andreea Bălan a răbufnit după discursul lui Claudiu Bleonț la adresa fiicei lui de la Premiile Gopo: „Vă dați seama ce face în privat cu familia sa”
Spynews
Imagini rare cu Laura Cosoi și Adela Popescu. Cum arătau cele două în urmă cu 15 ani / FOTO
Evz.ro
Secretele din Capela Sixtină. Ce s-a pregătit pentru Conclavul Cardinalilor
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
De ce a pozat Corina Ungureanu într-o revistă pentru bărbați
kanald.ro
Cine este ultima persoană cu care a vorbit Răzvan înainte să se înece în lacul Colibița! Ies la iveală detalii cutremurătoare: „Mi-a mulțumit că i-am trimis bani”
Cancan.ro
Zamfirița din Brașov s-a mutat în Italia și, într-o zi, s-a trezit cu Papa Francisc la ușă. Ce i-a cerut și câți bani i-a dat suveranul pontif
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Călin Georgescu a făcut marele anunț chiar în ziua alegerilor. Decizia luată de fostul candidat: Sunt aici pentru a recunoaște
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Campioana olimpică se iubeşte cu colega ei, mai tânără cu 8 ani: „Suntem un cuplu!”
stirilekanald.ro
VIDEO Diana Șoșoacă i-a votat pe Corneliu Zelea Codreanu și Nicolae Ceaușescu la prezidențiale: „Puteți să îmi dați amendă cât vreți”
Meteorologii anunță o lună Mai cum nu a mai fost de mult în România
MediaFlux
Exit-poll alegeri prezidențiale 2025. Cine va fi președintele României?
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Generalul cu cea mai mare pensie din MApN. Câștigă mai mult decât Nicolae Ciucă sau președintele interimar Ilie Bolojan