Cum şi unde se poate călători fără paşaport după intrarea României şi a Bulgariei în Schengen

Intrarea României în Spațiul Schengen la data de 31 martie, chiar dacă aerian şi maritim deocamdată, deschide noi perspective în domeniul călătoriilor. Această schimbare aduce cu sine beneficii semnificative, în special în ceea ce privește accesul facil pe calea aerului și a apei.

22 ian. 2024, 13:32
Cum şi unde se poate călători fără paşaport după intrarea României şi a Bulgariei în Schengen
Unde se poate călători fără paşaport după intrarea României şi Bulgariei în Schengen

Unde se poate călători fără paşaport după intrarea României şi Bulgariei în Schengen. Deși controlul la frontieră va continua să existe pentru mijloacele de transport terestre, această expansiune a Spațiului Schengen promite să simplifice în mare măsură călătoriile între statele membre.

Citeşte şi: Pașaport 2024. Câți bani trebuie să scoți din buzunar pentru a-ți face acest act și în câte zile poate fi eliberat

Impactul direct este resimțit în principal de călătorii care aleg să ajungă în România și Bulgaria cu avionul sau pe mare din alte țări Schengen. De acum încolo, aceștia nu vor mai fi obligați să prezinte pașaportul la sosire, facilitând astfel procesul de călătorie.

Cu peste 1,25 miliarde de călătorii și peste 3,5 milioane de călători zilnic trecând granițele statelor din zona Schengen, expansiunea cu România și Bulgaria aduce o dinamică semnificativă în peisajul călătoriilor europene. Totuși, este important de menționat că pentru mijloacele de transport terestre, precum mașina, trenul sau autocarul, este încă necesar un act de identitate, din cauza dreptului de veto exercitat de Austria în privința regulilor pentru frontierele terestre.

Călătorii fără cetățenie UE trebuie trebuie să țină cont că șederile în Bulgaria și România vor fi luate în calcul în ceea ce privește perioada petrecută în Spațiul Schengen, limitată la 90 de zile într-o perioadă totală de 180 de zile.

Citeşte şi: Actele necesare pentru eliberarea pașaportului pentru copii! Cum poți obține documentul în doar trei zile

Cu excepția României și Bulgariei, Spațiul Schengen cuprinde deja 27 de state, dintre care 23 sunt membre ale Uniunii Europene, iar patru sunt state membre ale Asociației Europene de Liber Schimb: Norvegia, Islanda, Elveția și Liechtenstein.