Unde te poţi infecta mai uşor cu COVID-19? Cât de mare este riscul să iei coronavirus din avion, tren sau autobuz

Unde te poţi infecta mai uşor cu COVID-19. Un renumit cercetător a făcut o analiză privind mijloacele de transport în comun în care te poţi infecta cu coronavirus.

20 mai 2021, 20:54
Unde te poţi infecta mai uşor cu COVID-19? Cât de mare este riscul să iei coronavirus din avion, tren sau autobuz
Unde te poţi infecta mai uşor cu COVID-19? Cât de mare este riscul să iei coronavirus din avion, tren sau autobuz

Unde te poţi infecta mai uşor cu COVID-19? Giovanni Sebastiani, prim-cercetător la Institutul „Mauro Picone” pentru Aplicaţii de Calcul al Consiliului Naţional de Cercetare (CNR), a făcut o analiză privind riscul de infectare cu virusul SARS-COV-2 în avion, tren sau autobuz, relatează La Stampa.

Unde te poţi infecta mai uşor cu COVID-19

Citeşte şi Bilanţ coronavirus 20 mai. Puţin peste 600 de noi cazuri şi 61 de decese COVID în 24 de ore

Avionul

Avantaje: Acesta este considerat de mulţi cel mai sigur mijloc de transport.

„Comparativ cu trenul şi autobuzul, avionul are un avantaj important: reduce timpii în care se schimbă aerul la jumătate faţă de celelalte două mijloace. Acestea folosesc aproape întotdeauna filtre Epa, care garantează filtrarea particulelor până la 0,3 microni. Virusul are o dimensiune care variază între 0,05 şi 0,14 microni, deci ar fi filtrat. Cu toate acestea, trebuie să ţinem cont de faptul că, pe măsură ce concentraţia virusului creşte, dimensiunea medie scade”, a explicat Giovanni Sebastiani.

Dezavantaje: Înainte de îmbarcare trebuie făcut check-in-ul, sunt cozi pentru bilete sau pentru îmbarcarea bagajelor, apoi urmează toate procedurile de securitate. Mai trebuie luat în calcul transportul cu autobuzul până la aeronavă, dificultăţi în distanţare şi posibilitatea servirii cinei în călătoriile lungi.

Tren

„Nu avem o problemă de check-in, există un volum mai mare de spaţiu pentru călători”, a explicat Sebastiani.

Dezavantajele, în comparaţie cu avionul, constă în lipsa filtrelor Epa.

Citeşte şi INSP anunţă primul român infectat cu tulpina indiană a coronavirusului

Autobuz

Potrivit cercetătorului, autobuzul este de departe cel mai nesigur mijloc de transport în comun. Spaţiul între călători este mai mic decât în ​​tren, sistemul de ventilaţie e mai puţin eficient decât în avion.

Un avantaj îl reprezintă ventilaţia verticală, care nu este prezentă, de exemplu, în tren.

„Un sfat pe care aş dori să-l dau este utilizarea a două măşti, în special pentru distanţe mari. Apoi, s-a dovedit că distanţarea a încetinit contaminările. Prin urmare, cel mai sigur vehicul este acela unde există o distanţă mai mare între persoane.” spune cercetătorul.

La final, Giovanni Sebastiani a spus că topul său arată astfel: tren, avion, autobuz.


loading...
Partenerii noștri