Unele DGASPC-uri redistribuie bani de la protecţia copilului către vârstnici şi persoane cu handicap

Sumele cu care consiliile judeţene şi cele locale finanţează protecţia copilului provin integral de la bugetul de stat şi aproape un sfert dintre DGASPC-uri redistribuie parte din aceşti bani către vârstnici şi persoane cu handicap, atunci când fondurile pentru aceste categorii sunt insuficiente.
Romania TV
15 oct. 2013, 14:54
Unele DGASPC-uri redistribuie bani de la protecţia copilului către vârstnici şi persoane cu handicap

Ministerul Muncii şi Fundaţia SERA România au realizat, în cadrul proiectului european „Îmbunătăţirea eficacităţii organizaţionale a sistemului de protecţie a copilului în România”, primul recensământ al sistemului public de protecţie a copilului, care arată că acesta este susţinut integral din bugetul de stat, deşi consiliile judeţene, care au în subordine direcţiile generale de asistenţă socială şi protecţia copilului (DGASPC), ar trebui să aloce fonduri în acest scop.

Iniţiatorii studiului arată că, pornind de la analiza Legii bugetului de stat pe 2010 – Legea 11/2010, prin care, pentru susţinerea sistemului de protecţie a copilului pentru anul 2010, s-a acordat de la bugetul de stat suma de 653.051 mii lei şi a Legii bugetului de stat pe anul 2011 – Legea 286/2010 prin care s-a acordat suma de 644.190 mii lei în acelaşi scop, şi coroborând cu sumele primite de către DGASPC-uri de la bugetele judeţene şi locale în ambii ani luaţi în analiză, s-a constatat că sumele cu care consiliile judeţene şi cele locale finanţează sistemul de protecţie a copilului provin integral de la bugetul de stat.

„În urma studiului, a rezultat faptul că, în anul 2010, 71,43 la sută din DGASPC-urile respondente au dispus de o alocare bugetară suficientă, care nu a necesitat rectificări sau alte surse de finanţare. Restul DGASPC-urilor (28,57 la sută) şi-au acoperit cheltuielile prin: solicitări de rectificări bugetare (52,94 la sută), atragere de fonduri europene (18,75 la sută), reorganizare servicii (17,65 la sută) şi venituri proprii (12,5 la sută). În anul 2011 s-a constatat că doar 58,14 la sută din DGASPC-uri au proiectat bugete care nu au avut nevoie de rectificări. Celelalte 41,86 la sută din Direcţii şi-au acoperit necesarul prin: redistribuire de la alte capitole/ alineate (54,55 la sută), solicitare la rectificări bugetare (52,17 la sută), accesare de fonduri europene (35 la sută) şi venituri proprii (10 la sută)”, se arată în studiu.

Pe lângă faptul că autorităţile locale nu susţin financiar sistemul de protecţie al copilului, cercetarea de teren a arătat că în aproape 25 % dintre cazuri bugetul alocat copiilor este diminuat prin redistribuirea sumelor către vârstnici şi persoane cu handicap.

„Este de menţionat că, în cazul în care bugetul alocat persoanelor vârstnice sau persoanelor cu handicap nu este suficient, un procent de 23,68% din DGASPC redistribuie sume din bugetul alocat protecţiei copilului”, se arată în studiu.

Aceeaşi cercetare arată că DGASPC-urile pot beneficia cu greu şi de donaţii sau sponsorizări, din cauza normelor metodologice privind modul de încasare şi utilizare a fondurilor băneşti primite sub aceste forme de către instituţiile publice, care prevăd o procedură de primire destul de anevoiasă şi care, în loc să faciliteze atragerea acestora, o îngreunează.

În cadrul cercetării au fost culese şi date referitoare la donaţiile şi sponsorizările de care au beneficiat Direcţiile (pentru centrele aflate în subordine) în cei doi ani analizaţi (2010 şi 2011).

Astfel, s-a observat atât scăderea numărului de DGASPC-uri beneficiare, cât şi a numărului de contracte şi a sumelor donate.

„Dacă în 2010 au beneficiat de donaţii şi sponsorizări 82,5 la sută din DGASPC-urile intervievate, în 2011 procentul acestora a scăzut la 80,49 la sută. De asemenea, numărul contractelor de donaţie/sponsorizare a scăzut de la 1.353 în anul 2010 la 1.112 în anul 2011. Aceeaşi tendinţă de scădere s-a resimţit şi în cuantumul donaţiilor primite, acestea scăzând de la 4.009.328 lei, în anul 2010, la 3.809.941 lei, în anul 2011”, se arată în studiu.

În acest context, iniţiatorii studiului recomandă modificarea legislaţiei, în sensul facilitării procedurii de înregistrare a donaţiilor şi sponsorizărilor de către instituţiile publice.

Spynews
Ce se știe despre criminalul din Sibiu, tânărul care și-a ucis iubita de 21 de ani! Bărbatul consuma substanțe interzise
Bzi.ro
Este vestea momentului despre marele maestru: Medicii au explicat care este starea lui Florin Piersic
Fanatik.ro
Cinci zodii cu noroc la bani în iunie. Le așteaptă fericire și opulență
Capital.ro
Devine ilegal în TOATĂ ROMÂNIA. NU se va mai putea face acest lucru sub NICIO FORMĂ
Playtech.ro
Vestea momentului despre Ion Iliescu! S-a anunţat direct, fără prea multe cuvinte. Era de aşteptat
DailyBusiness
Informația momentului despre salariul minim! Cum va fi stabilită formula de calcul
Adevarul
Cum a fost convinsă o tânără să renunțe la școală și la familie pentru a se prostitua. „Era o mașină de făcut bani”
Spynews
Marius Elisei, absent total din viața fiicei sale! Ce spune Oana Roman despre relația dintre Isabela și tatăl ei / FOTO
Spynews
Anunț ANM! Cod galben de ceață densă în România. Care sunt județele afectate
Evz.ro
Ziua din vară când acești nativi dau lovitura. Cine își va schimba viața
Impact.ro
Te CRUCEȘTI! Cum arată divele din showbiz FĂRĂ MACHIAJ! Unele sunt HORROR
Prosport.ro
FOTO. Cea mai bogată româncă are o avere de peste 800.000.000 de euro și arată impecabil la 66 de ani
wowbiz.ro
Nimeni nu mai știe nimic de Riana. Cum a fost filmată înainte să dispară fără urmă
Cancan.ro
Alex Dobrescu, un nou ordin de protecție! Reclamanta este fosta sa soție, cu care are un băiat 😲
Playsport.ro
INCREDIBIL! Mădălina Ghenea a pozat ca NICIODATĂ, iar imaginile au scăpat pe net! Cum apare
kanald.ro
Patrocle este în continuare de negăsit! Cățelul dispărut în luna martie este căutat în tot Bucureștiul: Recompensa a fost mărită la 6.000 de lei
Capital.ro
S-a dat ordin pentru toate MAGAZINELE din România. Noua regulă este absolut OBLIGATORIE
StirileBZI
Începe „Litoralul pentru toţi” în 31 mai! Tarifele încep de la 35 de lei pe noapte
Prosport.ro
FOTO. I-a luat actriței din filmele pentru adulți un inel de logodnă de 1.000.000 de dolari și la câteva zile s-a despărțit de ea!
stirilekanald.ro
Breaking news despre Florin Piersic!
substantial.ro
Căsătorie în secret pentru celebra mezzosoprană Andreea Ilie: S-a unit în taină cu iubitul ei, Virginio Dell Uomo!
MediaFlux
RUSIA a declanșat RĂZBOI ÎMPOTRIVA ROMÂNIEI! AVERTISMENT șocant al MAE
Shtiu.ro
De ce evreii nu cred în Iisus Hristos? 'Nu este Mesia!'