Unele DGASPC-uri redistribuie bani de la protecţia copilului către vârstnici şi persoane cu handicap

Sumele cu care consiliile judeţene şi cele locale finanţează protecţia copilului provin integral de la bugetul de stat şi aproape un sfert dintre DGASPC-uri redistribuie parte din aceşti bani către vârstnici şi persoane cu handicap, atunci când fondurile pentru aceste categorii sunt insuficiente.
Romania TV
15 oct. 2013, 14:54
Unele DGASPC-uri redistribuie bani de la protecţia copilului către vârstnici şi persoane cu handicap

Ministerul Muncii şi Fundaţia SERA România au realizat, în cadrul proiectului european „Îmbunătăţirea eficacităţii organizaţionale a sistemului de protecţie a copilului în România”, primul recensământ al sistemului public de protecţie a copilului, care arată că acesta este susţinut integral din bugetul de stat, deşi consiliile judeţene, care au în subordine direcţiile generale de asistenţă socială şi protecţia copilului (DGASPC), ar trebui să aloce fonduri în acest scop.

Iniţiatorii studiului arată că, pornind de la analiza Legii bugetului de stat pe 2010 – Legea 11/2010, prin care, pentru susţinerea sistemului de protecţie a copilului pentru anul 2010, s-a acordat de la bugetul de stat suma de 653.051 mii lei şi a Legii bugetului de stat pe anul 2011 – Legea 286/2010 prin care s-a acordat suma de 644.190 mii lei în acelaşi scop, şi coroborând cu sumele primite de către DGASPC-uri de la bugetele judeţene şi locale în ambii ani luaţi în analiză, s-a constatat că sumele cu care consiliile judeţene şi cele locale finanţează sistemul de protecţie a copilului provin integral de la bugetul de stat.

„În urma studiului, a rezultat faptul că, în anul 2010, 71,43 la sută din DGASPC-urile respondente au dispus de o alocare bugetară suficientă, care nu a necesitat rectificări sau alte surse de finanţare. Restul DGASPC-urilor (28,57 la sută) şi-au acoperit cheltuielile prin: solicitări de rectificări bugetare (52,94 la sută), atragere de fonduri europene (18,75 la sută), reorganizare servicii (17,65 la sută) şi venituri proprii (12,5 la sută). În anul 2011 s-a constatat că doar 58,14 la sută din DGASPC-uri au proiectat bugete care nu au avut nevoie de rectificări. Celelalte 41,86 la sută din Direcţii şi-au acoperit necesarul prin: redistribuire de la alte capitole/ alineate (54,55 la sută), solicitare la rectificări bugetare (52,17 la sută), accesare de fonduri europene (35 la sută) şi venituri proprii (10 la sută)”, se arată în studiu.

Pe lângă faptul că autorităţile locale nu susţin financiar sistemul de protecţie al copilului, cercetarea de teren a arătat că în aproape 25 % dintre cazuri bugetul alocat copiilor este diminuat prin redistribuirea sumelor către vârstnici şi persoane cu handicap.

„Este de menţionat că, în cazul în care bugetul alocat persoanelor vârstnice sau persoanelor cu handicap nu este suficient, un procent de 23,68% din DGASPC redistribuie sume din bugetul alocat protecţiei copilului”, se arată în studiu.

Aceeaşi cercetare arată că DGASPC-urile pot beneficia cu greu şi de donaţii sau sponsorizări, din cauza normelor metodologice privind modul de încasare şi utilizare a fondurilor băneşti primite sub aceste forme de către instituţiile publice, care prevăd o procedură de primire destul de anevoiasă şi care, în loc să faciliteze atragerea acestora, o îngreunează.

În cadrul cercetării au fost culese şi date referitoare la donaţiile şi sponsorizările de care au beneficiat Direcţiile (pentru centrele aflate în subordine) în cei doi ani analizaţi (2010 şi 2011).

Astfel, s-a observat atât scăderea numărului de DGASPC-uri beneficiare, cât şi a numărului de contracte şi a sumelor donate.

„Dacă în 2010 au beneficiat de donaţii şi sponsorizări 82,5 la sută din DGASPC-urile intervievate, în 2011 procentul acestora a scăzut la 80,49 la sută. De asemenea, numărul contractelor de donaţie/sponsorizare a scăzut de la 1.353 în anul 2010 la 1.112 în anul 2011. Aceeaşi tendinţă de scădere s-a resimţit şi în cuantumul donaţiilor primite, acestea scăzând de la 4.009.328 lei, în anul 2010, la 3.809.941 lei, în anul 2011”, se arată în studiu.

În acest context, iniţiatorii studiului recomandă modificarea legislaţiei, în sensul facilitării procedurii de înregistrare a donaţiilor şi sponsorizărilor de către instituţiile publice.

DailyBusiness
Ce a putut să găsească Piedone la câteva restaurante de pe litoral. ANPC le-a suspendat activitatea pe loc: „A înflorit salcâmul în bucătărie”
Spynews
Elena Udrea iese din închisoare! Tribunalul Prahova a respins contestaţia înaintată de Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA)
Bzi.ro
Ultima imagine cu Felix Baumgartner înainte de moarte. Ce a scris alături de imagine
Fanatik.ro
Cât trebuie să mănânci, de fapt, la vârsta de 50 de ani. Cele mai bune sfaturi ale unui nutriționist celebru
Capital.ro
Cartea de identitate trebuie schimbată neapărat. Românii sunt obligați. Anunț oficial de la Primărie
Playtech.ro
Cine se bate pe averea de 250 de milioane de euro a lui Felix Baumgartner. Mihaela Rădulescu nu are nicio șansă
DailyBusiness
Ce avere a lăsat Felix Baumgartner. Cine sunt succesorii legali ai iubitului Mihaelei Rădulescu
Adevarul
Israelul publică noi fotografii cu liderul de facto al Hamas. Cum încearcă să se ascundă ultimul comandant de rang înalt rămas în viață
wowbiz.ro
„Noi am fost DRAGOSTE”. Prima reacție a Mihaelei Rădulescu după moartea lui Felix Baumgartner
Spynews
Unde a fost găsită adolescenta de 14 ani, din Brăila, dispărută de aproape o săptămână. Părinții sunt încă în stare de șoc: "Are vânătăi"
Spynews
Sânziana Negru și Ștefan Floroaica și-au amenajat un colț de rai! Cum arată casa străbunicilor, după renovare | VIDEO
Evz.ro
Inflația explodează în România. Avertisment crunt din partea BNR
Ego.ro
Ce au observat experții, la aparițiile fiului cel mic al lui Kate Middleton și al Prințului William
Prosport.ro
Cum arată piscina complexului italian în care s-a prăbușit Felix Baumgartner
kanald.ro
Horoscop săptămânal Thomas Rob pentru 21 - 28 iulie 2025: Se dezlănțuie haosul pentru nativi! Se vor confrunta cu certuri, secrete și despărțiri
Cancan.ro
Mihaela Rădulescu, prima REACȚIE după moartea lui Felix Baumgartner. A postat un mesaj sfâșietor
Playsport.ro
Autopsia lui Felix Baumgartner a fost finalizată. Care a fost, de fapt, ce au descoperit medicii...
Capital.ro
Președintele Nicușor Dan, anunțul serii despre pensii: Eu am spus că a fost o greșeală...
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Imagini spectaculoase cu Nicolae Dică și soția lui, în costum de baie roz, la plajă
stirilekanald.ro
VIDEO Noi detalii despre accidentul în care a murit Felix Baumgartner. Ce i-a adus, de fapt, sfârșitul
Fiica lui Sebastian Burduja a murit la 3 ani
MediaFlux
Vârsta de pensionare crește la 70 de ani! Se va aplica tuturor persoanelor născute după 31 decembrie 1970. Dezbateri privind noua lege într-o țară europeană
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Hidrocentrala Răstolița renaște după trei decenii de pauză. Ministrul Energiei: „Fac tot ce ţine de mine ca să deblochez situatia”