Unele servicii medicale vor fi plătite din 2012. Care va fi valoarea coplatei şi cine nu va plăti

Românii vor plăti din 2012 o parte din costurile unor servicii medicale, contribuţie care nu poate depăşi a douăsprezecea parte din valoarea veniturilor nete anuale. Scutiţi de la plată vor fi aproximativ opt milioane de pensionari, elevi, studenţi şi unii pacienţi, informează Mediafax.

RomaniaTV.net
03 dec. 2011, 14:49
Unele servicii medicale vor fi plătite din 2012. Care va fi valoarea coplatei şi cine nu va plăti

Legea 220/2011 pentru modificarea şi completarea Legii 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii, prin care este introdusă coplata pentru unele servicii medicale, prin intermediul unui „tichet moderator pentru sănătate”, a fost publicată în 30 noiembrie în Monitorul Oficial.

Coplata reprezintă contribuţia pe care asiguratul la sistemul de sănătate trebuie să o plătească suplimentar faţă de cea decontată din fondul naţional unic al asigurărilor de sănătate.

Suma ce va fi percepută ca şi coplată se va calcula procentual din valoarea serviciilor medicale prevăzute în contractul cadru privind condiţiile acordării asistenţei medicale. Aceasta nu va putea însă depăşi a douăsprezecea parte din valoarea veniturilor nete anuale realizate de fiecare asigurat.

„După atingerea sumei maxime privind coplata pe asigurat pe an calendaristic, serviciile medicale pentru care se încaseaza coplata sunt acordate fără coplată”, potrivit legii.

Executivul propunea în noiembrie 2010, când a fost adoptat proiectul, ca suma maximă reprezentând coplata asiguratului într-un an calendaristic să nu depăşească 600 de lei, iar peste această sumă, consultaţiile, analizele şi spitalizările să fie gratuite.