Unelte şi praf de ocru vechi de 100.000 de ani au fost descoperite în Africa de Sud

Două "truse cu scule" şi praf de ocru rămas de la un atelier de producţie, datând din urmă cu 100.000 de ani şi reflectând o etapă importantă în evoluţia gândirii omului, au fost descoperite într-o peşteră din Africa de Sud.

RomaniaTV.net
14 oct. 2011, 16:08
Unelte şi praf de ocru vechi de 100.000 de ani au fost descoperite în Africa de Sud

Vestigii le au fost descoperite în peştera Blombos şi „reprezintă o etapă importantă în evoluţia proceselor mentale complexe ale omului”, a spus profesorul Christopher Henshilwood de la Universitatea Witwatersrand din Johannesburg, care a condus o echipă internaţională de cercetători.

Ele arată că „aceşti oameni aveau deja, în urmă cu 100.000 de ani, cunoştinţe elementare de chimie şi capacitatea de a face planuri pe termen lung”, a precizat profesorul, citat de revista Science. În ele se găseau argilă ocru, oase, cărbune şi pietre folosite pe post de ciocan.

Descoperirea arată că aceşti oameni aveau „capacitatea conceptuală de a găsi, combina şi depozita diferite substanţe pe care le utilizau poate pentru a-şi îmbunătăţi riturile sociale”, precizează cercetătorul. Amestecul cu praf de ocru, care servea probabil pentru a picta sau proteja pielea, era ţinut în cochilii.

„Ocrul ar fi putut fi folosit pentru decoraţii în scopuri simbolice, pe piele sau pe veşminte” în această perioadă din epoca de piatră, a mai spus Henshilwood.

Profesorul Henshilwood şi echipa sa internaţională de cercetători au descoperit aceste vestigii în 2008 şi, după ce au fost analizate şi datate, vor fi expuse, de vineri, la Muzeul Iziko de la Cape Town, în Africa de Sud.