Ungaria ar putea prelua pacienţi COVID-19 din România. Raed Arafat: „Există discuții. Trebuie luate măsuri rapid”

Dr. Raed Arafat, şeful DSU, a anunţat vineri că România poartă discuţii cu autorităţile din Ungaria pentru a prelua bolnavii în stare gravă din cauza COVID-19.

08 oct. 2021, 16:08
Ungaria ar putea prelua pacienţi COVID-19 din România. Raed Arafat: „Există discuții. Trebuie luate măsuri rapid”

Ungaria ar putea prelua pacienţi COVID-19 din România, în condiţiile în care mai este liber doar un singur pat în secţiile ATI pentru persoanele infectate cu noul coronavirus.

„Noi am explicat. E dificil să transportăm pacienți în exteriorul țării. În interiorul țării se zboară la distanță mică. În afară e mai greu, că e distanță lungă. Pacienții sunt în stare gravă și nu suportă transferul pe zona aeriană.

Există discuții cu Ungaria și se fac facilități. Așteptăm să perfecționăm sistemul. Să vină și ungurii cu propunerea lor. Să facem cel puțin pe zona de graniță. Apoi pacienți din București ar putea să fie transferați la Arad, iar de acolo transportați în Ungaria.

Trebuie luate măsuri rapid”, a declarat Raed Arafat, secretar de stat în Ministerul de Interne.

Sistemul sanitar din România este împins la limită, în condiţiile în care vineri au fost raportate vineri aproape 14.000 de noi infectări COVID-19 şi 385 de decese. În aceste condiţii, aproape toate paturile din secţiile ATI pentru bolnavii COVID-19 sunt ocupate, iar autorităţile sunt nevoite să recurgă la rezerva operaţională.

Grupul de Comunicare Strategică a avertizat că aproape toate locurile în secţiile ATI pentru bolnavii COVID-19 sunt ocupate.

Autorităţile au anunţat că vineri, 8 octombrie, la nivel național există 1.502 de paturi de ATI destinate pacienților COVID-19. În București sunt avizate de DSP 320 paturi de ATI pentru pacienții de COVID-19.

Citeşte şi: Situaţie critică privind locurile din secţiile ATI pentru bolnavii COVID-19. Mai este doar UN SINGUR pat disponibil în toată ţara

Grupul pentru Comunicare Strategică a anunţat vineri aproape 14.000 de noi infectări COVID-19 şi 385 de decese în 24 de ore. La ATI sunt 1.561 de pacienţi, dintre care 23 sunt minori.

În intervalul 07.10.2021 (10:00) – 08.10.2021 (10:00) au fost raportate de către INSP 385 de decese (184 bărbați și 201 femei), dintre care 28 de decese anterioare intervalului de referință, ale unor pacienți infectați cu noul coronavirus, internați în spitalele din Alba, Arad, Argeș, Bacău, Bihor, Bistrița-Năsăud, Botoșani, Brăila, Brașov, Buzău, Caraș-Severin, Călărași, Cluj, Constanța, Covasna, Dâmbovița, Dolj, Galați, Giurgiu, Gorj, Harghita, Iași, Ilfov, Maramureș, Mehedinți, Mureș, Neamț, Olt, Prahova, Satu Mare, Sălaj, Sibiu, Suceava, Teleorman, Timiș, Tulcea, Vaslui, Vâlcea, Vrancea și Municipiul București.

Citeşte şi: Bilanţ coronavirus 8 octombrie. Record de morţi de Covid, aproape 400 în ultimele 24 de ore