Situaţie critică privind locurile din secţiile ATI pentru bolnavii COVID-19. Mai este doar UN SINGUR pat disponibil în toată ţara

Sistemul sanitar din România este împins la limită, în condiţiile în care vineri au fost raportate vineri aproape 14.000 de noi infectări COVID-19 şi 385 de decese. În aceste condiţii, aproape toate paturile din secţiile ATI pentru bolnavii COVID-19 sunt ocupate, iar autorităţile sunt nevoite să recurgă la rezerva opraţională.

08 oct. 2021, 13:32
Situaţie critică privind locurile din secţiile ATI pentru bolnavii COVID-19. Mai este doar UN SINGUR pat disponibil în toată ţara

Grupul de Comunicare Strategică a avertizat că aproape toate locurile în secţiile ATI pentru bolnavii COVID-19 sunt ocupate.

Autorităţile au anunţat că vineri, 8 octombrie, la nivel național există 1.502 de paturi de ATI destinate pacienților COVID-19. În București sunt avizate de DSP 320 paturi de ATI pentru pacienții de COVID-19.

„La nivel național există o rezervă operațională de 131 paturi ATI destinate pacienților de COVID-19.
Aceste paturi sunt activate, în dinamică, acolo unde numărul pacienților ATI depășește capacitatea secțiilor principale”, a anunţat GCS.

Vezi care sunt spitalele care mai au paturi ATI suplimentare

Citeşte şi: Asociațiile de părinți cer cu disperare autorităților ca școala să intre în online. Ministrul Educației refuză inițiativa

Situaţie critică privind locurile din secţiile ATI pentru bolnavii COVID-19. În Bucureşti nu mai sunt locuri

1.561 paturi ATI sunt ocupate la nivelul întregii țări.

La nivel national există în acest moment 1 pat ATI destinat COVID-19, în județul Timiș. În Municipiul București nu mai sunt libere paturi ATI pentru pacienții bolnavi de COVID-19, altele decât cele rezervate special pentru persoane cu anumite condiții medicale care sunt și confirmate cu SARS-COV-2.

„Se lucrează în continuare pentru operaționalizarea și asigurarea personalului medical necesar pentru alte paturi ATI care vor fi disponibile în zilele următoare.

Menționăm faptul că în procesul de operaționalizare a unor noi paturi ATI se pune accent pe cele destinate persoanelor care prezintă anumite condiții medicale și care sunt și confirmate cu SARS-COV-2 pentru că în aceste cazuri respectivii pacienți prezintă afecțiuni grave ce pot constitui comorbidități și sunt expuși unui risc mult mai mare”, au mai precizat reprezentanţii Grupului de Comunicare Strategică.

România se confruntă vineri cu aproape 14.000 de noi infectări COVID-19 şi 385 de decese înregistrate în ultimele 24 de ore.

În intervalul 07.10.2021 (10:00) – 08.10.2021 (10:00) au fost raportate de către INSP 385 de decese (184 bărbați și 201 femei), dintre care 28 de decese anterioare intervalului de referință, ale unor pacienți infectați cu noul coronavirus, internați în spitalele din Alba, Arad, Argeș, Bacău, Bihor, Bistrița-Năsăud, Botoșani, Brăila, Brașov, Buzău, Caraș-Severin, Călărași, Cluj, Constanța, Covasna, Dâmbovița, Dolj, Galați, Giurgiu, Gorj, Harghita, Iași, Ilfov, Maramureș, Mehedinți, Mureș, Neamț, Olt, Prahova, Satu Mare, Sălaj, Sibiu, Suceava, Teleorman, Timiș, Tulcea, Vaslui, Vâlcea, Vrancea și Municipiul București.

Din totalul de 385 de pacienți decedați, 352 erau nevaccinați și 33 vaccinați. Pacienții decedați vaccinați aveau vârste cuprinse între 38 și 86 de ani. Dintre pacienții decedați vaccinați, 32 prezentau comorbidități și 1 nu prezenta comorbidități.

Citeşte şi: Bilanţ coronavirus 8 octombrie. Record de morţi de Covid, aproape 400 în ultimele 24 de ore