Ungaria e în colaps financiar! Banca lor Naţională a ridicat dobânda de referinţă la 10,75%! În România, este la mai puţin de jumătate

Banca Naţională a Ungariei a majorat, marţi, dobânda de referinţă de la 9,75% la 10,75%, cu scopul menţinerii stabilităţii preţurilor. Măsura a fost luată pe fondul creşterii inflaţiei şi al devalorizării monedei naţionale.

26 iul. 2022, 17:51
Ungaria e în colaps financiar! Banca lor Naţională a ridicat dobânda de referinţă la 10,75%! În România, este la mai puţin de jumătate

Ungaria e în colaps financiar! Majorarea vine după ce MNB a crescut, pe 12 iulie, dobânda de referinţă cu 2 procente, de la 7,75% la 9,75%.

Principalul obiectiv al Magyar Nemzeti Bank (Banca Naţională Ungară) este să atingă şi să menţină stabilitatea preţurilor”, se arată în comunicatul instituţiei.

În iunie, inflaţia în Ungaria ajunsese la 11,7%, iar preţurile alimentelor erau cu 20% mai scumpe decât în aceeaşi perioadă a anului 2021.

Ungaria e în colaps financiar! Dobânda de referinţă a crescut de la 9,75% la 10,75%

Forintul ungar s-a devalorizat constant în ultimele luni, cursul fiind marţi de circa 400 forinţi/euro, scrie Ziarul Financiar.

La începutul anului 2022, moneda ungară era cotată la 369 forinti/euro, iar în februarie cursul ajunsese la un minim de 355 forinţi/euro. La începutul lunii iulie, moneda euro putea fi cumpărată cu 410 forinţi.

Citeste si Alertă la graniţa de vest. Ungaria se pregăteşte de război: cumpără masiv arsenal militar modern şi oferă salarii fabuloase

Vârful inflaţiei din Ungaria, aşteptat la toamnă

Măsura luată de Banca Naţională a Ungariei încearcă să stabilizeze preţurile şi să tempereze temerile investitorilor, pentru a păstra sursele de finanţare.

Comitetul de politică monetară de la NBH a promis că va continua ciclul de înăsprire până când inflaţia va atinge în mod clar vârful (lucru aşteptat să se întâmple la toamnă), iar această promisiune a ajutat la ancorarea cursului de schimb al forintului în ultimele săptămâni”, au apreciat analiştii Commerzbank.

Citeste si Ungaria, ameninţată de UE cu tăierea fondurilor europene. Ultimatum primit de Budapesta, din cauza încălcării statului de drept

Economiştii se aşteaptă ca inflaţia de bază în Ungaria să ajungă la o medie de 12,2% în acest an, urmând să se reducă la 9,95% în 2023, cu mult peste intervalul de 2% – 4% ţintit de NBH.

În aceste condiţii, analiştii sunt de părere că Banca Naţională a Ungariei va duce dobânda de bază la 12% până la finele anului, ceea ce ar fi cel mai ridicat nivel din ultimele două decenii.