Ungaria ia măsuri de retorsiune dacă Ucraina îl va expulza pe consulul ungar din Beregovo

Ungaria va lua măsuri de retorsiune dacă Ucraina recurge la expulzarea consulului ungar de la Beregovo (Beregszasz), a avertizat miercuri şeful diplomaţiei ungare Peter Szijjarto, aflat la New York pentru cea de-a 73-a sesiune anuală a Adunării Generale a ONU, transmite MTI.

RomaniaTV.net
26 sept. 2018, 15:41
Ungaria ia măsuri de retorsiune dacă Ucraina îl va expulza pe consulul ungar din Beregovo

Săptămâna trecută, ministrul de externe ucrainean Pavlo Klimkin a spus că nu exclude expulzarea consulului Ungariei de la Beregovo după apariţia pe YouTube a unei înregistrări video cu camera ascunsă arătând cetăţeni ucraineni depunând jurământul pentru obţinerea cetăţeniei ungare.

Szijjarto a reacţionat, condamnând ceea ce el a numit ‘încercările conducerii Ucrainei de a intimida comunitatea etnică maghiară din Transcarpatia’.

”Tot ceea ce s-a întâmplat la consulatul de la Beregovo în legătură cu ceremonia de depunere a jurământului pentru obţinerea cetăţeniei este în concordanţă cu dreptul ungar şi internaţional. Afirmaţia părţii ucrainene conform căreia acordarea cetăţeniei ungare celor care trăiesc în Transcarpatia este un fel de încălcare a dreptului internaţional este falsă şi înşelătoare”, a afirmat Peter Szijjarto, potrivit Agepres.

Potrivit acestuia, Ucraina este cea care nu respectă dreptul internaţional prin ‘încălcarea repetată a drepturilor dobândite de minorităţile’ din această ţară, comunitatea maghiară fiind o victimă a acestei politici.

Szijjarto a reafirmat că guvernul de la Budapesta este consecvent faţă de politica sa de a bloca aspiraţiile europene şi euroatlantice ale Ucrainei atât timp cât aceasta continuă ‘politica de incitare la ură contra maghiarilor’, potrivit Agerpres.

Relaţiile dintre Budapesta şi Kiev s-au tensionat mai ales în ultimul an, după ce parlamentul ucrainean a adoptat o nouă lege a educaţiei. Noua lege a introdus sistemul de 12 clase în Ucraina şi extinderea utilizării limbii ucrainene în sfera educaţiei. Conform noului act normativ, studiul în învăţământul secundar şi superior în Ucraina se face exclusiv în limba de stat (ucraineană), iar educaţia în limbile minorităţilor este disponibilă doar în grădiniţe şi şcoli primare.