Ungaria îi răspunde dur Uniunii Europene: „Dacă nu ne puteţi ajuta, abţineţi-vă să ne împiedicaţi în lupta împotriva COVID-19”

Premierul ungar Viktor Orban i-a trimis o scrisoare secretarului general al Consiliului Europei, cerându-i să nu obstrucţioneze eforturile Ungariei de combatere a epidemiei de coronavirus, după ce Marija Pejcinovic Buric a criticat legislaţia de la Budapesta privind starea de urgenţă.

26 mart. 2020, 08:01
Ungaria îi răspunde dur Uniunii Europene: „Dacă nu ne puteţi ajuta, abţineţi-vă să ne împiedicaţi în lupta împotriva COVID-19”

În scrisoare, Viktor Orban i-a solicitat secretarului general al Consiliului Europei să analizeze textul exact al proiectului de lege înaintat parlamentului şi să examineze practicile legale similare din alte ţări, a precizat joi şeful biroului de presă al premierului ungar, Bertalan Havasi, pentru agenţia de ştiri MTI. „Dacă nu puteţi să ne ajutaţi în actuala criză, vă cer să vă abţineţi din a ne obstrucţiona eforturile„, a precizat Viktor Orban.

Într-o scrisoare pe care i-a trimis-o marţi şefului guvernului de la Budapesta, Marija Pejcinovic Buric avertizează că urmăreşte „cu mare atenţie evoluţiile privind starea de urgenţă din Ungaria”. „În acest context, vreau să subliniez că măsurile pe care statele membre le iau în actualele circumstanţe excepţionale ale pandemiei trebuie să respecte constituţiile naţionale şi standardele internaţionale, precum şi esenţa principiilor democratice„, a atras atenţia secretarul general al Consiliului Europei. „O stare de urgenţă nelimitată şi necontrolată nu poate garanta că principiile de bază ale democraţiei vor fi respectate şi că măsurile de urgenţă care restricţionează drepturile fundamentale sunt strict proporţionale cu ameninţarea pe care se presupune că o combat„, se mai arată în scrisoare. „De asemenea, dezbaterea democratică în parlamentele naţionale, în media şi pe internet, precum şi accesul la informaţii şi documente oficiale sunt elemente esenţiale ale cărei ordini democratice şi libere şi de mare importanţă în situaţii de criză pentru a menţine încrederea în cadrul societăţii”, a adăugat Marija Pejcinovic Buric.

Citeşte şi România la o lună de la primul caz de coronavirus. Peste 900 de cazuri, 17 decese si 86 de persoane vindecate

Parlamentul ungar a blocat luni prima încercare a executivului premierului Viktor Orban de a prelungi pe o perioadă nedeterminată starea de urgenţă decretată în urma epidemiei de coronavirus şi de a guverna prin decrete, inclusiv fără control parlamentar. Însă partidul premierului Viktor Orban, Fidesz, ar putea să obţină săptămâna viitoare adoptarea prelungirii stării de urgenţă prin procedură parlamentară ordinară, în acest caz majoritatea de două treimi deţinută de această formaţiune în legislativ fiind suficientă. Controversatul amendament prevede, printre altele, pedepse de până la cinci ani de închisoare pentru persoanele care publică ”informaţii false” care ”zădărnicesc sau îngreunează” combaterea coronavirusului. Mai multe ONG-uri şi organizaţii internaţionale, printre care Institutul Internaţional de Presă (IPI), au criticat proiectul.

Citeşte şi „Foamea ne va ucide înaintea virusului”. Milioane de persoane din India vor rămâne fără alimente, în contextul pandemiei de coronavirus

Un purtător de cuvânt al Comisiei Europene, Christian Wigand, a declarat luni că, ”în mod general”, măsurile adoptate de statele UE în cadrul stării de urgenţă pentru combaterea pandemiei de coronavirus trebuie să fie proporţionale şi provizorii, iar mass-media trebuie să rămână libere şi independente.

Între timp, numărul cazurilor confirmate de infectare cu coronavirus a ajuns la 261, a anunţat joi site-ul special al guvernului de la Budapesta, citat de MTI. Numărul deceselor a rămas la 10. O sută de persoane se află în carantină, iar numărul total al testelor efectuate este de 8.005.