Ungaria nu are nevoie de FMI

Ungaria nu are nevoie de un acord stand-by cu Fondul Monetar Internaţional. Anunţul a fost făcut de Peter Szijjarto, purtător de cuvânt al premierului Viktor Orban, într-un interviu acordat postului public de televiziune 'M1', relatează Agerpres.

RomaniaTV.net
14 nov. 2011, 16:33
Ungaria nu are nevoie de FMI

Purtătorul de cuvânt al Guvernului a dat asigurări că Ungaria se finanţează singură de pe pieţe şi se descurcă fără ajutorul FMI. El a respins apelul opoziţiei de a negocia un acord cu FMI, declarând că dezbaterea asupra acestui subiect a avut loc anul trecut.

Nu vrem niciun fel de măsuri dictate guvernului de la Budapesta de o organizaţie financiară internaţională şi forţarea unor măsuri de austeritate‘, a afirmat purtătorul de cuvânt al premierului Viktor Orban. Oficialul a adăugat că guvernul a decis să adopte o politică economică credibilă şi transparentă, iar Ungaria s-a arătat a fi capabilă să se finanţeze singură de pe pieţe.

Oficialul a explicat că, pentru prima dată din 2004, Ungaria a reuşit să ajungă la un deficit sub 3% din PIB, doar Suedia şi Ungaria reuşind să obţină în UE o astfel de reducere a deficitului.

În 2008, Ungaria a devenit prima ţară din Uniunea Europeană care a cerut un împrumut de urgenţă de la FMI în timpul crizei financiare globale. Budapesta a întrerupt însă relaţiile cu FMI în 2010 după ce actualul guvern de centru-dreapta a fost numit în funcţie.

Agenţia de evaluare financiară Fitch Ratings a confirmat vineri ratingul Ungariei la ‘BBB minus’, dar a revizuit perspectiva asociată la ‘negativă’ de la ‘stabilă’.

În acelaşi timp, agenţia a confirmat ratingul pentru datoriile pe termen scurt ale Ungariei la ‘F3’ precum şi plafonul de ţară la ‘A minus’.