Ungaria nu vrea un NOU RĂZBOI RECE

Ungurii nu au niciun interes în declanşarea unui nou Război Rece, a afirmat miercuri, la Budapesta, premierul ungar Viktor Orban, citat de agenţia MTI.

19 nov. 2014, 12:32
Ungaria nu vrea un NOU RĂZBOI RECE

În calitate de ţară membră a NATO şi Uniunii Europene, Ungaria ‘va rămâne loială aliaţilor săi’, chiar dacă nu este de acord cu aceştia în legătură cu anumite măsuri, a declarat Viktor Orban în cadrul unei reuniuni a Consiliului Diasporei Ungare. ‘Ungaria ar trebui să rămână loială aliaţilor săi, dar să ia toate măsurile necesare pentru a-şi apăra interesele economice ce decurg din poziţia sa geopolitică’, a spus el.

Pe de altă parte, şeful executivului ungar a asigurat că nu va contribui la nicio politică menită să declanşeze un nou Război Rece în Europa Centrală. În opinia sa, a descrie Ungaria ca fiind prorusă este ‘un nonsens. Ungaria este proungară’, a subliniat Viktor Orban.

Citeşte şi Ungaria merge alături de Uniunea Europeană privind impunerea de SANCŢIUNI Rusiei

Protejarea intereselor şi suveranităţii Ungariei sunt principiile directoare ale activităţii guvernului, a precizat el. Asigurarea unei majorităţi parlamentare confortabile ca urmare a alegerilor din 2010 i-a permis guvernului să reformeze sistemul juridic şi să schimbe regulile jocului politic, a punctat înaltul responsabil.

Noua lege fundamentală aprobată în Ungaria este ‘singura constituţie trecută printr-un proces de screening de UE’, a afirmat Orban, descriind-o ca pe o ‘constituţie cuşer’. De asemenea, potrivit lui Viktor Orban, Ungaria a reuşit să implementeze cu succes autoguvernarea economică şi şi-a redefinit colaborarea cu UE. El a remarcat că un bun european nu este acela care ‘înghite tot’, ci cel care îşi apără interesele naţionale. Ungaria şi-a redobândit suveranitatea energetică, a conchis premierul.