Ungaria se laudă cu „realizări istorice” privind apărea graniţelor Schengen. ROMÂNIA are şi ea o contribuţie

Şeful de cabinet al premierului ungar Viktor Orban a elogiat marți "realizările istorice" ale guvernului de la Budapesta în ce privește apărarea granițelor Schengen din Uniunea Europeană și blocarea unei rute majore de migrație prin Balcani, în cadrul audierii sale anuale în comisia pentru afaceri europene din parlament.

10 oct. 2017, 16:12
Ungaria se laudă cu „realizări istorice” privind apărea graniţelor Schengen. ROMÂNIA are şi ea o contribuţie

Janos Lazar a explicat că guvernul ungar a reușit să oprească ruta de migrație via Balcani în cooperare cu Serbia, Macedonia, Bulgaria, România și Croația, efort pe care Comisia Europeană nu l-a susținut, în 2015.

Responsabilul ungar a menționat că guvernul său va „insista până la capăt” asupra dreptului său de „a stabili cine are voie să rămână în țară”. Potrivit lui Lazar, guvernul ungar este convins că astfel de drepturi sunt o competență națională și nu pot fi transferate către Bruxelles, potrivit Agerpres.

Citeşte şi România şi Bulgaria au primit acces la Sistemul Schengen de Informaţii privind Vizele

Janos Lazar a mai spus, referindu-se la următorul ciclu parlamentar, 2018-2022, că va fi o „provocare intelectuală majoră” să se stabilească „felul în care să participe Ungaria la un nou tip de cooperare europeană”, „cum poate fi limitată birocrația Bruxelles-ului” și „cum poate fi condusă Europa pe o direcție politică bună”. Diplomația și politica Ungariei cu privire la UE au la bază o „cultură a cooperării”, a dat asigurări responsabilul ungar.