„Războiul steagurilor”: Ungaria susţine dreptul comunităţii maghiare de a folosi simbolul secuiesc

Scandal româno-maghiar ia amploare. Budapesta susţine folosirea drapelului secuiesc, anunţă Ministerul ungar de Externe, care consideră că soluţia la problema privind simbolurile minorităţilor este "în mâinile României", informează MTI. Premierul Victor Ponta a declarat miercuri că nu acceptă de la nimeni "obrăznicii" şi lecţii privind funcţionarea autorităţilor locale şi nici sfaturi privind arborarea steagurilor.

RomaniaTV.net
06 feb. 2013, 18:49
„Războiul steagurilor”: Ungaria susţine dreptul comunităţii maghiare de a folosi simbolul secuiesc

Soluţia în problema interzicerii simbolurilor grupurilor minoritare este „în mâinile României”, a comunicat Ministerul ungar de Externe. Comunitatea maghiară are dreptul să utilizeze propriile simboluri, iar, în acest context, Ungaria susţine folosirea drapelului secuiesc, precizează diplomaţia ungară.

Potrivit comunicatului, poziţia Ungariei a fost prezentată de ambasadorul ungar din Bucureşti Ministerului român al Afacerilor Externe. Conform MTI, ambasadorul Fuzes Oszkar a subliniat că actuala poziţie corespunde cu practici precedente, precum şi cu legislaţia românească şi europeană.

Scandalul a început după ce steagul Ţinutului Secuiesc a fost arborat, marţi, într-unul din districtele din Budapesta. Secretarul de stat Nemeth Zsolt a declarat că steagul a fost arborat în semn de solidaritate faţă de cauza autonomiei pentru care militează autorităţile locale din Harghita şi Covasna. Nemeth Zsolt a spus că maghiarii din România sunt agresaţi simbolic şi le-a cerut primarilor din Ungaria să arboreze steagul Ţinutului secuiesc, în semn de solidaritate cu maghiarii din Transilvania.

Prim-ministrul Victor Ponta i-a cerut ministrului de Externe, Titus Corlăţean, la începutul şedinţei de guvern, o reacţie foarte fermă în legătură cu declaraţia secretarului de stat ungar Nemeth Zsolt care a afirmat că ungurii din România sunt supuşi unor agresiuni simbolice prin interdicţia arborării steagului Ţinutului Secuiesc.

Ponta a spus că România nu acceptă de la nimeni „obrăznicii” şi lecţii privind funcţionarea autorităţilor locale şi nici sfaturi privind arborarea steagurilor.

Secretarul de stat pentru afaceri europene, George Ciamba, l-a convocat pe ambasadorul Ungariei la Bucureşti, Oszkar Laszlo FUZES, la sediul MAE, i-a transmis preocuparea faţă de declaraţiile şi demersul lansat de secretarul de stat în MAE ungar Zsolt Nemeth şi a informat că partea română nu acceptă şi nu va accepta astfel de declaraţii şi demersuri, informează MAE într-un comunicat de presă.

Dacă minoritatea maghiară, secuii, nu poate să se simtă ca acasă şi nu poate să se folosească de mijloacele de identitate, în acest caz lucrurile nu merg foarte bine. Eu nu văd de ce nu pot folosi steagul de identitate în locurile publice, chiar dacă este vorba despre instituţie a statului român, chiar dacă această instituţie funcţionează în Ţinutul secuiesc unde sunt secui. După părerea mea, ar fi fost un gest natural şi normal dacă pe lângă steagul naţional românesc poate să folosească şi steagul naţional secuiesc”, a declarat Oszkar Fuzes, ambasadorul maghiar la Bucureşti.

Ambasadorul Ungariei a spus că susţine declaraţia lui secretarului de stat al MAE maghiar Nemeth Zsolt şi că ar fi bine ca primul articol din Constituţia României, în care apare denumirea de „stat naţional”, să fie schimbat şi să apară termenul de „stat multinaţional”. 

Scandalul drapelului Ţinutului Secuiesc mocneşte de câteva săptămâni. Pe 18 ianuarie, preşedintele Consiliului Judeţean Covasna a cerut primăriilor din ţinut să arboreze drapelul. În urmă cu câteva zile, acelaşi steag a fost scos din sală la învestirea noului prefect de Covasna.