Carne cu nitriţi în magazine. Riscul de a duce la cancer este „clar”, susţin cercetătorii. Studiu care a băgat panică în Europa

Un cercetător de renume face apel la guvernul britanic să interzică utilizarea nitriţilor în alimente, avertizând cu riscul unor boli grave. Nitriţii au fost identificaţi de Organizaţia Mondială a Sănătăţii ca fiind o cauză a 32.000 de cazuri de cancer intestinal pe an.

29 dec. 2022, 17:11
Carne cu nitriţi în magazine. Riscul de a duce la cancer este „clar”, susţin cercetătorii. Studiu care a băgat panică în Europa
Carne cu nitriţi în magazine.

Studiul realizat de oamenii de ştiinţă de la Universitatea Queen’s din Belfast a constatat că şoarecii hrăniţi cu o dietă de carne procesată care conţine aceste substanţe chimice, folosite pentru a trata şunca şi a-i da culoarea roz caracteristică, au dezvoltat cu 75% mai multe tumori canceroase decât şoarecii hrăniţi cu carne de porc fără nitriţi.

De asemenea, s-a constatat că şoarecii hrăniţi cu carne de porc cu nitriţi au dezvoltat cu 82% mai multe tumori la nivelul intestinului decât grupul de control.

Printre cei care au condus studiul de cercetare, în cadrul căruia şoarecii au fost hrăniţi cu o dietă de 15% carne procesată care conţinea nitriţi, s-a numărat profesorul Chris Elliott OBE, care a condus ancheta guvernamentală privind scandalul cărnii de cal din 2013, potrivit The Guardian.

Elliot a cerut guvernului să îşi schimbe poziţia privind nitriţii din carnea procesată, în lumina studiului. „Rezultatele acestui nou studiu fac şi mai clar riscul de cancer asociat cu carnea cu nitriţi. Consumul zilnic de bacon şi şuncă care conţin nitriţi reprezintă un risc foarte real pentru sănătatea publică”.

Studiul a constatat că şoarecii hrăniţi cu o cantitate similară de carne de porc fără nitriţi nu au prezentat o creştere a numărului de tumori, demonstrând în continuare faptul că consumul de substanţe chimice are un impact substanţial asupra riscului de cancer.

Dezvăluirea unui măcelar înainte de Sărbătorile de iarnă: „Când vedem cancer în carnea de porc, nu se aruncă!”

Dr. Brian Green, unul dintre autorii raportului, care este publicat în revista Nature, a declarat: „Rezultatele studiului nostru arată în mod clar că nu toate cărnurile procesate prezintă acelaşi risc de cancer şi că consumul de carne procesată care conţine nitriţi exacerbează dezvoltarea tumorilor canceroase”.

Aproximativ 90% din şunca vândută în Marea Britanie se crede că ar conţine nitriţi, pe care studii anterioare de cercetare i-au asociat cu dezvoltarea cancerului de intestin, de sân şi de prostată. Substanţa chimică este utilizată şi în unele produse din carne continentală, cum ar fi cârnaţii frankfurter.

Deşi o dietă de 15% de carne procesată care conţine nitriţi reprezintă un aport relativ ridicat, cercetătorii au sugerat că descoperirile lor arată că şi consumul unor cantităţi chiar şi mai mici ar putea totuşi creşte riscul de cancer.

Ce măsuri iau autorităţile

Autoritatea Europeană pentru Siguranţa Alimentară a publicat recent un proiect de aviz actualizat care sugera că nivelurile de nitriţi din alimente ar putea indica o problemă de sănătate.

Între timp, guvernul francez s-a angajat să elimine, acolo unde este posibil, utilizarea nitriţilor în producţia de alimente, în urma publicării unui studiu de către agenţia naţională de sănătate, în luna iulie, care a concluzionat că aceste substanţe chimice cresc riscul de cancer.

Elliot, care face parte dintr-un grup de oameni de ştiinţă, parlamentari şi colegi, care îndeamnă miniştrii britanici să interzică utilizarea acestor substanţe chimice în carnea procesată, a adăugat: „Autoritatea Europeană pentru Siguranţa Alimentară şi guvernul francez urmăresc faptele. Este timpul ca şi guvernul britanic să facă acelaşi lucru”.

Un alt membru al grupului care solicită interzicerea, deputatul conservator Daniel Poulter, fost ministru al Sănătăţii în timpul mandatului lui David Cameron, care este, de asemenea, medic practicant al NHS, a adăugat: „În condiţiile în care NHS se confruntă cu o presiune din ce în ce mai mare, în special în ceea ce priveşte tratamentul cancerului, prevenirea nu a fost niciodată mai vitală pentru sistemul nostru de sănătate. Îndemn miniştrii să analizeze cele mai recente dovezi privind nitriţii şi să acţioneze acum în faţa acestui potenţial risc pentru sănătate”.

Motivul pentru care Irina Loghin nu are carne la masa de Crăciun: „Nu aş renunţa la acest mod de viaţă pentru nimic în lume”

Purtătorul de cuvânt al SNP pentru sănătate şi asistenţă medicală, Martyn Day, a declarat: „Nu este nevoie de un răspuns la această întrebare. Prin respingerea legislaţiei de interzicere a acestor nitriţi potenţial periculoşi, guvernul britanic nu reuşeşte să îşi respecte promisiunea de a menţine standarde alimentare ridicate după Brexit”.

Rick Mumford, şeful departamentului de ştiinţă, dovezi şi cercetare din cadrul Agenţiei pentru standarde alimentare, a declarat că noul studiu va fi evaluat.

Nitraţii sunt conservanţi importanţi care împiedică dezvoltarea organismelor dăunătoare, în special a bacteriei responsabile de botulism – care poate pune în pericol viaţa”, a spus el. „Ei sunt reglementaţi ca aditivi alimentari şi, înainte de autorizare, trebuie să treacă printr-o evaluare solidă a siguranţei. Din cauza posibilei legături între consumul excesiv de carne roşie şi procesată şi cancerul intestinal, guvernul recomandă limitarea consumului acestor produse la 70 g pe zi”.

Nitriţii au fost identificaţi de Organizaţia Mondială a Sănătăţii ca fiind o cauză a 32.000 de cazuri de cancer intestinal pe an.