Ungureanu cere Parlamentului să-şi asume Strategia Anticorupţie 2012-2015

Premierul Mihai Răzvan Ungureanu va propune în coaliţie redactarea unei Declaraţii politice privind aplicarea Strategiei Naţionale Anticorupţie 2012-2015, care prevede şi simplificarea procedurilor de ridicare a imunităţii parlamentarilor, declaraţie care să fie transmisă spre asumare şi Parlamentului, informează Mediafax.
Romania TV
20 mart. 2012, 14:15
Ungureanu cere Parlamentului să-şi asume Strategia Anticorupţie 2012-2015

Ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, a declarat, la finalul şedinţei de marţi a Guvernului, că Parlamentul ar trebui să îşi asume această strategie, din punct de vedere politic.

„În cadrul Mecanismului de Cooperare şi Verificare, recomandarea a fost ca nu numai Guvernul, ci şi Parlamentul să îşi asume aceste obiective. De aceea, la nivelul coaliţiei, Guvernul va ridica, prin intermediul primului-ministru, problema adoptării unei Declaraţii politice de către Parlament, prin care acesta să îşi asume în mod formal obiectivele strategiei şi să le implementeze”, a spus Predoiu.

El a arătat că strategia are ca obiectiv şi simplificarea procedurilor de ridicare a imunităţii, dar că aceasta va fi stabilită prin regulamentele proprii ale Parlamentului.

„Aceasta incumbă Parlamentului şi sunt convins că, subsecvent acestei declaraţii, Parlamentul va trece şi la simplificarea acestora prin regulamentele proprii. Strategia prevede acest obiect în portofoliul Parlamentului”, a precizat ministrul.

Strategia prevede, printre altele, adoptarea în cadrul fiecărei instituţii a unor coduri de etică, specifice până în prezent doar profesiilor reglementate, precum şi proceduri de consultare pe tema corupţiei între conducere şi angajaţi.

Guvernul a mai decis, marţi, constituirea unei comisii formate din reprezentanţi ai Guvernului, ai Consiliului Superior al Magistraturii şi ai Parchetului General, precum şi un grup de lucru compus din oficiali ai ministerelor Justiţiei, Finanţelor şi Afacerilor Europene, precum şi din reprezentanţi ai Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, Consiliului Superior al Magistraturii şi Ministerului Public, la nivel de conducători de instituţii, care să evalueze periodic măsurile logistice, financiare şi de personal pentru implementarea codurilor juridice.

„Această strategie anticorupţie are valenţa unui document integrator, cu alte cuvinte nu mai lucrează fiecare în colţul lui, ci lucrăm într-un mod integrat pe baza unor obiective pe care le avem în comun”, a adăugat Predoiu.

Ministrul Justiţiei a arătat anterior că va propune Guvernului adoptarea unui document strategic privind combaterea corupţiei la nivel naţional, care va pune accent, pe de-o parte, pe integrarea eforturilor şi pe corelarea politicilor între instituţii şi, pe de altă parte, pe prevenire.

El a arătat că este foarte importantă prevenirea faptelor de corupţie, nu numai combaterea lor, întrucât orice caz de aces fel chiar dacă este descoperit, investigat şi în final condamnat de justiţie reflectă de fapt un eşec al funcţionării.

Potrivit ministrului, documentul a fost elaborat cu sprijinul unui colectiv de experţi în combaterea problemelor de corupţie şi vizează crearea unor politici corelate la nivelul instituţiilor publice care să prevină şi să combată fenomenul de corupţie.

DailyBusiness
RAR publică date oficiale privind consumul și emisiile de CO2 ale autoturismelor înmatriculate în România. Ce trebuie să știe șoferii
Spynews
Legătura între coșmaruri și riscul de deces precoce. Sfaturi pentru gestionarea stresului
Bzi.ro
Ce a făcut Mihai Leu chiar înainte să moară, deși era în comă profundă. Soția sportivului a oferit detalii dureroase
Fanatik.ro
Secretul pe care îl ascunde fiecare telecomandă de televizor. Cum te poți conecta, de fapt, la meniul ascuns de producători. Se aplică la modele Samsung, LG, Phillips, Sony sau Allview
Capital.ro
România a pierdut cea mai iubită prezentatoare TV. Românii nu o vor uita niciodată
Playtech.ro
Ce să nu faci atunci când te întâlnești cu ursul în pădure. Autoritățile române fac apel la populație
DailyBusiness
Pensiile românilor în pericol. Angajații din casele de pensii au declanșat un protest în urma măsurilor fiscale luate de Ilie Bolojan
Adevarul
Forțele ucrainene au publicat imagini cu sistemul antiaerian „Raven” în acțiune
wowbiz.ro
Anna, soția lui Mihai Leu, interviu în lacrimi: „I-am spus să se odihnească… și el mi-a răspuns cu o lacrimă, deși era în comă profundă”. Ultimele clipe ale campionului povestite în exclusivitate
Spynews
Scene dureroase la înmormântarea lui Mihai Leu. Soția lui, Anna, a plâns în hohote lângă sicriul marelui sportiv | FOTO
Spynews
Ultima postare a motociclistului italian, înainte să moară! Bărbatul era fascinat de urșii din România | FOTO
Evz.ro
Salată grecească de fructe. Rețeta autentică și secretul bine păstrat
Ego.ro
Ion Iliescu NU a purtat niciodată verighetă! Secretele căsniciei cu Nina Iliescu FOTO
Prosport.ro
Imaginile durerii de la Hunedoara! Rămasă fără cuvinte, soția lui Mihai Leu a fost consolată de sute de oameni
kanald.ro
Cod portocaliu de caniculă în peste jumătate din România! Temperaturile maxime ating 40 de grade Celsius în următoarele zile
Cancan.ro
Meteorologii Accuweather anunță 3 zile consecutive de furtuni electrice în București. Pe ce dată se întâmplă
Playsport.ro
O nouă meserie a apărut, iar firmele sunt disperate să-i angajeze: „Sunt plătit să repar toată ziua greșelile făcute de...
Capital.ro
Călin Georgescu nu mai scapă. Cum plănuia să pună mâna pe țară. Procurorii au aflat totul
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Frumoasa iubită a milionarului român din Rusia a spus „Da”
stirilekanald.ro
Șefa s-a urcat pe ea și a sufocat-o. Sfârșit tragic pentru angajata de 26 de ani dintr-un supermarket
Irina Columbeanu își schimbă viața! Fiica lui Irinel Columbeanu pleacă din Malibu și nu va mai locui cu Monica Gabor
MediaFlux
Se recalculează pensiile pentru 5 milioane de pensionari! Anunțul CNPP
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
România arde, iar în trei țări se moare de frig! Temperaturile extrem de scăzute au dus la moartea a zeci de persoane