Ungureanu face primele nominalizări. Îi vrea în cabinetul său pe Diaconescu, Orban şi Predoiu VIDEO

Premierul desemnat Mihai Răzvan Ungureanu a avut marţi dimineaţă o primă rundă de discuţii cu liderii coaliţiei pentru formarea noului Guvern. El are programate marţi şi miercuri consultări cu toate partidele din coaliţie, inclusiv cu minorităţile. UNPR l-a asigurat deja pe noul premier de toată susţinerea. Minorităţile menţin suspansul şi amână pentru joi luarea unei decizii privind susţinerea cabinetului Ungureanu.

RomaniaTV.net
07 feb. 2012, 07:13
Ungureanu face primele nominalizări. Îi vrea în cabinetul său pe Diaconescu, Orban şi Predoiu VIDEO

UPDATE 20.00 Potrivit unor surse citate de Romania TV, unii membri ai conducerii PDL ar fi fost nemulţumiţi de miniştrii pe care partidul îi va propune în guvernul Ungureanu. Încă se poartă negocieri pentru ca PDL să aibă o poziţie unanimă la votul din Parlament de joi.

UPDATE 19.50 Mihai Răzvan Ungureanu a sosit la Palatul Victoria pentru o nouă rundă de discuţii cu liderii coaliţiei de guvernământ. Dacă PDL şi UNPR şi-au anunţat deja susţinerea pentru Ungureanu, UDMR cere un nou protocol al coaliţiei care să fie semnat până joi dimineaţă, iar minorităţile urmează să se pronunţe de-abia după ce toţi membrii grupului vor primi un mandat clar de la organizaţiile pe care le reprezintă în Parlament.

UPDATE 18.00 Grupurile parlamentare ale UDMR se întâlnesc cu conducerea Uniunii pentru a li se prezenta concluziile întâlnirii cu premierul desemnat.

UPDATE 16.50 Mihai Răzvan Ungureanu a declarat că îi doreşte în cabinetul său pe Leonard Orban, Cristian Diaconescu şi Cătălin Predoiu, pentru că aceştia sunt tehnicieni excepţionali. „Şi Diaconescu şi Orban şi Predoiu sunt tehnicieni excepţionali”, a afirmat Ungureanu, citat de Mediafax. Întrebat dacă va avea întâlniri cu partidele de opoziţie, Ungureanu a răspuns: „Întâlnirile cu partidele de opoziţie sunt absolut normale. Am menţionat în discursul de ieri, de la desemnare, acest lucru”.

UPDATE 16.45 Minorităţile vor anunţa oficial abia joi dacă vor acorda susţinerea guvernului Ungureanu, deoarece o parte nu au reuşit să-şi consulte organizaţiile din care fac parte, iar alţii nu au putut ajunge la Bucureşti din cauza viscolului. „A fost foarte din scurt şi nu au apucat să-şi consulte organizaţiile”, a declarat Varujan Pambuccian.

UPDATE 16.20: După discuţiile cu UDMR, premierul desemnat, Mihai Răzvan Ungureanu, s-a arătat zgârcit în declaraţii. El a precizat, potrivit Mediafax, că discuţiile au ca scop obţinerea susţinerii pentru ce se va întâmpla în Parlament în zilele următoare, iar „deciziile pe care le iau grupurile urmează să fie anunţate de chiar preşedinţii de grup parlamentar sau de preşedinţii de structuri politice”. Întrebat dacă îi va prezenta în cursul serii pe miniştrii din Cabinetul său, Ungureanu a răspuns: „Sper. Să văd. Oricum există un calendar accelerat”. De la ora 18.00, grupurile parlamentare ale UDMR se reunesc în şedinţă, la Parlament, subiectul fiind legat de formarea noului Cabinet.

UPDATE 15.20 După consultările cu reprezentanţii minorităţilor naţionale, Mihai Răzvan Ungureanu a declarat că speră să fie susţinut de aceştia. „Eu sper să mă susţină” a spus el, întrebat dacă cei 18 parlamentari ai minorităţilor îl vor susţine.

UPDATE 15.00 Şedinţa conducerii UDMR a început. Marko Bela, fostul vicepremier, a afirmat că decizia privind viitori miniştri ai Uniunii va fi luată acum. „Deocamdată, nu s-a pus problema plecării mele„, a spus Marko Bela. De asemenea, acesta a exclus posiblitatea unor schimburi de ministere între partidele din coaliţia de guvernământ. „Îl cunosc pe domnul Ungureanu. Am colaborat destul de bine când a fost ministru de Externe în cabinetul în care eram şi eu vicepremier”, a mai spus Marko.

UPDATE 14.30: Grupurile parlamentare ale PDL se vor reuni, miercuri, la ora 10.30, la Parlament, pentru a se întâlni cu premierul desemnat, Mihai Răzvan Ungureanu, au declarat pentru Mediafax mai mulţi deputaţi ai PDL. „Mâine (miercuri – n.r.) ne reunim la 10.30, după care urmează audierile candidaţilor pentru ministere în comisiile parlamentare de specialitate”, a spus un parlamentar democrat-liberal. Tot miercuri, Ungureanu urmează să se întâlnească din nou cu liderii coaliţiei, urmând să prezinte lista noului Guvern.

UPDATE 14.00 La întâlnirea dintre premierul desemnat Mihai Răzvan Ungureanu şi grupul deputaţilor minorităţilor naţionale participă şi preşedintele PDL, Emil Boc.

UPDATE 11.50 Întâlnirea dintre Ungureanu şi grupul parlamentar al UNPR s-a încheiat. „Am susţinerea grupului UNPR. UNPR are o funcţie politică şi parlamentară foarte clară. Este o piesă puternică a coaliţiei de guvernare, iar ceea ce s-a întâmplat a fost în linia aşteptărilor mele: susţinere„, a spus premierul desemnat.

Preşedintele UNPR, Gabriel Oprea, s-a arătat încrezător că noul premier va susţine proiectul Uniunii de a introduce o taxă pe marile averi. De asemenea, deputatul Marian Sârbu a cerut relansarea dialogului social şi un angajament al Guvernului de a analiza revenirea salariilor din sectorul bugetar la nivelul din 2010. „Premierul mi-a părut determinat să discute un grafic al revenirii la veniturile din 2010, dar asta după analiza rezultatelor economice din primul trimestru din 2012”, a spus Sârbu.

UPDATE 11.20 Premierul desemnat Mihai-Răzvan Ungureanu se întâlneşte cu conducerea UNPR la Palatul Parlamentului. UNPR a decis deja ca foştii miniştri Cristian Diaconescu şi Gabriel Oprea să rămână şi în noul guvern.

UPDATE 10.20: Emil Boc a declarat, înainte de şedinţa Colegiului Director al PDL, că urmează ca partidul să valideze propunerile pentru fotoliile ministeriale. „Coaliţia merge pe aceeaşi structură guvernamentală. Evident, miniştrii vor fi diferiţi„, a spus Boc. Liderul PDL a precizat că votul de învestitură pentru noul Guvern va avea loc joi.

UPDATE 10.15: În discuţia cu liderii coaliţiei, UNPR i-a solicitat lui Mihai Răzvan Ungureanu ca liderii Cristian Diaconescu şi Gabriel Oprea să rămână în viitorul Guvern cu aceleaşi portofolii ministeriale pe care le-au deţinut şi în Cabinetul Boc, au declarat agenţiei Mediafax surse politice.

Mihai Răzvan Ungureanu s-a întâlnit marţi dimineaţă cu liderii coaliţiei, la Palatul Victoria, pentru discuţii legate de formarea noului Guvern. Premierul desemnat intenţionează ca marţi seara, de la ora 20.00, să discute într-o nouă reuniune a liderilor coaliţiei formula viitorului cabinet.