Ungureanu i-a cerut demisia şefului ANRE, dar l-a iertat în final

Preşedintele Autorităţii de Reglementare în Domeniul Energiei, Dan Plaveti, a fost foarte aproape de a-şi pierde funcţia în timpul şedinţei de Guvern din cauză că a întârziat să prezinte legea privind energia şi calendarul de liberalizare a preţurilor. Premierul Ungureanu i-a cerut demisia, însă în cele din urmă l-a iertat.

RomaniaTV.net
16 mart. 2012, 14:27
Ungureanu i-a cerut demisia şefului ANRE, dar l-a iertat în final

Premierul Mihai Răzvan Ungureanu i-a cerut lui Dan Iulius Plaveti demisia de la conducerea ANRE, la începutul şedinţei de vineri a Guvernului, dedicată tocmai problemei sectorului energetic.

„Au fost probleme de calendar, iar şeful Guvernului a întrebat cine este responsabil, Plaveti asulându-şi întârzierile. Premierul i-a spus că este nemulţumit de întârzierea cu care a prezentat Guvernului proiectul de lege privind sectorul energetic şi calendarul de liberalizare a preţurilor reglementate şi că nu este posibil să aştepte ultima zi înaintea declanşării de către Comisia Europeană a procedurii de infringement la adresa României. El i-a spus că, în aceste condiţii, ar trebui să demisioneze de la conducerea ANRE”, au relatat surse oficiale pentru Mediafax.

Potrivit acestora, Plaveti i-a spus premierului că, dacă aceasta este concluzia sa şi a Guvernului, demisionează de la conducerea ANRE, dar că doreşte mai întâi să prezinte exact situaţia elaborării acestui proiect de lege. Şeful ANRE a explicat astfel că legea ar fi trebuit aprobată în mod normal până la 11 martie 2011, dar că a fost necesar să fie purtate noi discuţii cu oficialii CE, care nu au agreat forma proiectului de la acel moment şi au cerut îmbunătăţirea documentului.

Plaveti a arătat astfel că negocieri importante au avut loc chiar în ultimele luni, ceea ce a generat întârzieri în finalizarea proiectului de lege.

În urma acestor explicaţii, s-a ajuns la concluzia că nu este vina conducerii ANRE pentru întârziere, iar premierul a renunţat la cererea de demisie. Practic, concluzia a fost că întârzierile au fost reglate şi nu au afectat activitatea ANRE”, au mai arătat sursele.

„Era un angajament al României. Depinde de ce fel de angajament este vorba dacă e benchmark depinde de tipul de angajament, reacţia boardului e diferită în funcţie de aceste modalităţi. Lipsa acestei legi ar fi contat? Nu era trecută în angajamentele ţinta dar era un angajament al autorităţilor de la Bucureşti de a aproba legea înainte de data boardului”, a declarat şi Mihai Tănăsescu, reprezentant FMI.

Proiectul de lege privind energia electrică şi organizarea și funcţionarea Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei a fost aprobat, vineri, de Guvern şi transmis Parlamentului spre dezbatere în procedură de urgenţă.