Ungureanu, în Vrancea: În asemenea situaţii, nu ne văicărim și nu cântăm prohodul la televiziuni

Premierul Mihai Răzvan Ungureanu, însoţit de ministrul Apărării Naţionale şi de cel al Administraţiei şi Internelor, a fost sâmbătă pentru două ore în judeţul Vrancea, unde a vizitat câteva sate sinistrate. Şeful Executivului a început cu localitatea Dumbrăveni. Vineri seara, în Vrancea a fost instituită situaţie de urgenţă în judeţ. Peste 40.000 de persoane sunt izolate din cauza zăpezii.

RomaniaTV.net
11 feb. 2012, 08:06
Ungureanu, în Vrancea: În asemenea situaţii, nu ne văicărim și nu cântăm prohodul la televiziuni

La şedinţa de urgență convocată la sediul Primăriei Dumbrăveni, premierul Ungureanu a spus este nevoie de seriozitate pentru ca problemele să fie rezolvate „cât mai repede”.

„Ceea ce se întâmplă astăzi (n.r. – sâmbătă) aici e absolut normal. Pentru asta este făcut un stat, să funcţioneze. (…) Iarna poate să fie şi asa şi tot o să fie ierni grele. (…) Am atras atenţia prefecţilor din judeţele care nu au probleme în acest moment şi care nu sunt într-o situaţie delicată cum e la Vrancea şi Buzău să contribuie cu ajutor. Vor veni în continuare ajutoare în zonele calamitate de la Ministerul Dezvoltării, de la Ministerul Apărării. În rest seriozitate, seriozitate, seriozitate. În asemenea situaţii nu stăm, nu ne văicărim, nu cântăm prohodul pe posturile de televiziune, nu vorbim de apocalipsă, pentru asta este un stat puternic, să lucreze, în rest mobilizarea şi rezolvarea problemelor cât mai repede. Haideţi la muncă acum!„, a afirmat Ungureanu, citat de Mediafax.

La şedinţă au participat şi ministrul Apărării Naţionale, Gabriel Oprea, ministrul Administraţiei şi Internelor, Gabriel Berca, prefectul judeţului Vrancea, Sorin Hornea, şi preşedintele Consiliului Judeţean, Marian Oprişan.

La rândul său, ministrul Apărării Naţionale a spus că Armata a intervenit în judeţul Vrancea la sesizarea autorităţilor locale, mai ales atunci când s-a pus în pericol viaţa oamenilor.

După şedinţa de la sediul primăriei, Ungureanu s-a oprit în comună, unde Marian Oprişan i-a spus că problema cea mai mare cu care se confruntă autorităţile este că utilajele de deszăpezire nu pot ajunge în satele izolate.

Întrebat apoi de jurnalişti dacă va mai ninge, premierul a răspuns că nu este purtător de cuvânt al ANM, precizând totuşi că „mai vin ninsori la începutul săptămânii viitoare”.

După Dumbrăveni, Ungureanu a mers în localitatea Căiata. Aici a vizitat o casă îngropată în nămeţi, spunând că zăpada este foarte mare. El le-a cerut miniştrilor Gabriel Oprea şi Gabriel Berca să asigure sprijin şi logistică pentru deszăpezirea zonei.

Următoarea oprire a fost în satul Cândeşti din comuna Dumbrăveni, unde premierul a vrut să vadă cum acţionează jandarmii. Potrivit Mediafax, şeful jandarmilor i-a spus premierului că cea mai mare concentrare de forţe se află la Dumitreşti, unde 12 sate din comună sunt complet izolate, cea mai gravă situaţie fiind la Lupoaia. În localitatea Dumitreşti, premierul a fost întâmpinat de primarul localităţii.

Pe parcursul opririlor, Ungureanu a fost însoţit de prefectul Sorin Hornea şi de şeful Consiliului Judeţean Vrancea, Marian Oprişan. Premierul s-a declarat nemulţumit de faptul că oamenii din localităţile izolate nu participă la deszăpezire, susţinând, de asemenea, că şi primarii sunt vinovaţi pentru că nu se implică aşa cum ar trebui în aceste acţiuni.

La rândul său, şeful CJ Vrancea, Marian Oprişan, a spus că ar trebui creat un cadru legislativ corect care să stabilească clar atribuţii la nivelul autorităţilor locale, pentru a se delimita de atribuţiile autorităţilor centrale.

Unugureanu a mai spus că trebuie bine pus în aplicate programul guvernamental de creere de perdele forestiere care ar apăra localităţile de zăpadă. „E un program bun, dar care nu a mai fost aplicat şi trebuie să avem grijă să-l punem în aplicare”, a spus el.

În jurul orei 12.00, premierul Ungureanu a plecat cu un elicopter al MApN, din Vrancea îndreptându-se spre judeţul Buzău.

Premierul Mihai Răzvan Ungureanu, însoţit de ministrul Apărării Naţionale, Gabriel Oprea, şi cel al Administraţiei şi Internelor, Gabriel Berca, a ajuns, sâmbătă dimineaţă, cu elicopterul, în localitatea vrânceană Dumbrăveni.

Ministrul Administraţiei şi Internelor, Gabriel Berca, a dispus, vineri, trimiterea de trupe de jandarmi şi de pompieri de la Bacău în judeţul Vrancea, iar din Prahova către localităţi din judeţul Buzău, pentru a ajuta la salvarea de vieţi omeneşti, au declarat anterior, pentru MEDIAFAX, surse oficiale.

Preşedintele CJ Vrancea, Marian Oprişan, a anunţat, vineri seară, că a fost instituită situaţie de urgenţă în judeţ, în condiţiile în care zeci de mii de persoane sunt izolate din cauza zăpezii. Aproximativ 40.000 de oameni sunt izolaţi de o săptămână în peste 50 de localităţi din judeţul Vrancea, rămânând fără alimente, apă şi medicamente, afirmă conducerea Consiliul Judeţean, în timp ce prefectul susţine că mai sunt izolate doar nouă localităţi.

În judeţul Buzău, aproximativ 23.000 de persoane din 20 de comune sunt izolate, cele mai afectate localităţi fiind Glodeanu Siliştea, Scutelnici, Vadu Paşii şi Săgeata, unde zăpada atinge şi cinci metri înălţime. În aceste localităţi drumurile nu mai există practic, iar mulţi localnici nu mai au alimente, în condiţiile în care magazinele sunt goale.