Ungureanu: Parcă reforma nu a început niciodată în Poliţie, mă voi implica personal

Prim-ministrul Mihai Răzvan Ungureanu a afirmat că începe să aibă impresia că reforma în Poliţia Română nu a început niciodată, nefiind sesizate până acum problemele reale ael sistemului. Ungureanu cere schimbarea modului de selecţie a cadrelor poliţiei pentru ca pe viitor să nu mai existe imagini cu poliţişti în cătuşe.

RomaniaTV.net
23 feb. 2012, 12:07
Ungureanu: Parcă reforma nu a început niciodată în Poliţie, mă voi implica personal

Premierul Ungureanu i-a atenţionat pe reprezentanţii Poliţiei Române că se va implica personal în schimbările care trebuie efectuate în structura instituţiei, inclusiv în ceea ce priveşte selecţia şi promovarea cadrelor, deoarece are senzaţia că reforma nu a fost niciodată începută în acest domeniu, relatează Mediafax.

Prezent la bilanţul activităţii Inspectoratului General al Poliţiei Române pe 2011, premierul Mihai Răzvan Ungureanu a arătat că procesul de reformă nu presupune doar concedieri şi reorganizări de organigrame, ci profesionalizare şi introducerea unor standarde de calitate în activitate.

Deseori la bilanţuri, în discursuri, amestecăm cifrele cu speranţele noastre. Cifrele uneori ascund, nu dezvăluie, şi ştiu că este confortabil să oferim parametri cantitativi, pentru că în felul acesta de multe ori dăm deoparte evaluarea calitativă. Observ în limbajul multora dintre cei care se referă la bilanţuri, mai ales în structurile ministerelor cu implicare majoră în siguranţa cetăţeanului, termeni care ameninţă să îşi piardă înţelesul: reformă, modernizare, redobândirea încrederii, recâştigarea imaginii. Ei au valoare în situaţia în care sunt susţinuţi de evidenţă. Nu pot să nu spun că ori de câte ori vorbim, de la an la an, de o nouă reformă în activitatea Poliţiei Române, încep să cred că ea nu a fost niciodată începută, că fiecare nou conducător, nou şef de departament, are o viziune proprie asupra înţelesului acestui termen şi îşi pierde legătura directă cu problemele reale, evitând să se refere la disfuncţionalităţi sau la problemele reale ale sistemului„, a spus Ungureanu.

El a arătat că nu ştie pe cine anume încântă faptul că Bucureştiul are statutul de „oraş aproape sigur” în statistici, deoarece oamenii de pe stradă nu au aceeaşi opinie.

Puteţi fi convinşi că personal mă voi implica în schimbările pe care le veţi implementa în organizarea mai bună a activităţii dumneavoastră, în selecţia şi promovarea cadrelor, atât timp cât voi înţelege căror disfuncţionalităţi ele le răspund. Eu nu sunt adeptul, domnul ministru, al schimbării de dragul schimbării” , s-a adresat Ungureanu ministrului Administraţiei şi Internelor, Gabriel Berca, şi reprezentanţilor Poliţiei Române.

Şeful Guvernului a mai transmis poliţiştilor că este nevoie să schimbe „faţa Poliţiei” dacă nu sunt mulţumiţi de propria imagine în rândul populaţiei, problemă generată inclusiv de imaginile cu poliţiştii aduşi în cătuşe în faţa organelor de cercetare penală, şi a atenţionat că aceia ca nu vor putea ţine pasul şi „alerga în ritmul impus de ministru”, considerând că pot rămâne pe post pe alte criterii decât cele profesionale, vor fi obligaţi să plece din sistem.

El a arătat că eticheta de poliţist corupt este uşor de aplicat şi foarte greu de îndepărtat, pledând însă în acelaşi timp şi pentru protejarea poliţiştilor agresaţi în timpul misiunii.

Reforma sistemului de poliţie a făcut obiectul unei reuniuni speciale a Consiliului Suprem de Apărare a Ţării, în data de 15 decembrie 2011, reuniune convocată de către preşedintele Traian Băsescu. Una din chestiunile mult discutate a fost reducerea personalului din poliţie pentru ca MAI să se încadreze în bugetul alocat. De altfel, chestiunea disponibilizărilor a fost problema cea mai presantă cu care s-a confruntat fostul ministru de Interne, Traian Igaş.

În 15 decembrie, s-a făcut o analiză a procesului de restructurare a personalului din MAI. Astfel, au fost desființate toate posturile neocupate și bugetate care generau totuși cheltuieli de personal. Cât privește disponibilizările, şeful statului a anunţat că au fost concediați 9330 de angajați al MAI. Disponibilizările vor continua, iar cele de până acum nu diminuat cu nimic capacitatea operativă a MAI, a mai spus şeful statului.

Preşedintele Băsescu a estimat că este posibil ca, până la finele anului, să se ajungă la cele 10.000 de concedieri preconizate, iar prioritate la disponibilizare au cei din afara sistemului.

Tot atunci, președintele Băsescu i-a cerut ministrului de Interne să identifice soluții prin care absolvenții școlilor de poliție și ai Academiei ”Al. I. Cuza” din 2011 să iasă din rândurile șomerilor și să fie angajați în cadrul Ministerului de Interne începând cu primele luni ale anului viitor. De asemenea, Băsescu a solicitat DGIPI să nu interfereze cu activitățile SRI.

Șeful statului a apreciat că situația polițiștilor-șomeri a apărut ca urmare a excedentului de absolvenți ai școlilor de poliție, motiv pentru care i-a cerut ministrului Traian Igaș să se asigure că promoțiile viitoare nu vor mai produce absolvenți care nu sunt necesari sistemului.

Nu se justifică promoții mari din școlile de poliție și se produc absolvenți pe care MAI nu-i poate absorbi. Am cerut o corectă calibrare a promoției care va intra în 2012. Până la urmă, nu înțeleg de ce se scot absolvenți pe bandă rulantă care sunt și absolvenți de drept, iar ministerul nu are locuri să-i angajeze„, a spus șeful statului.

Pe de altă parte, Ministerul de Interne trebuie să găsească soluții de angajare a absolvenților actuali, inclusiv prin disponibilizări din rândul angajaților MAI care nu sunt absolvenți ai școlilor din subordinea acestui minister.

Pe agenda noului ministru, Gabriel Berca figurează alte trei probleme presante pentru poliţişti privind respectarea relaţiilor de muncă, anume derularea procedurilor de negociere şi semnare a Acordului privind raporturile de serviciu, pentru poliţişti, a Contractului colectiv de muncă pentru personalul contractual şi rezolvarea, până la sfârşitul lunii februarie, a restanţelor financiare pe care MAI le datorează din 2011 personalului pentru norma de echipare şi diferenţa privind norma de hrană.