Uniformă obligatorie din 5 septembrie 2022? Şcoala din România unde se discută acest lucru

Uniformă obligatorie din 5 septembrie 2022? Elevii Colegiului Național de Informatică “Spiru Haret” Suceava sunt nemulțumiți de faptul că vor fi obligați să poarte uniformă pentru a intra în școală.

28 iun. 2022, 20:38
Uniformă obligatorie din 5 septembrie 2022? Şcoala din România unde se discută acest lucru
Uniformă obligatorie din 5 septembrie 2022?

Uniformă obligatorie din 5 septembrie 2022?  Potrivit unui anunț postat pe coli A4 în interiorul Colegiului Național de Informatică “Spiru Haret” Suceava,  “începând cu data de 5 septembrie 2022 accesul în unitatea de învățământ este permis doar în uniforma școlii.

Conform unui articol Edupedu.ro, directorul Colegiului, Virginel Iordache, a afirmat că decizia Consilului de Administrație are doar caracter de recomandare și nerespectarea nu va duce la sancțiuni sau la excluderea elevilor de la ore. Regulamentul de ordine interioară care va fi valabil din septembrie 2022 nu este public, dar cel din 2019 este postat pe site-ul instituției și prevede sancțiuni în caz de nerespectarea prevederilor.

Citeşte şi: Singura elevă din Buzău care a obţinut 10 la Bacalaureat vrea să dea admitere la Academia de Poliţie: „Îmi plac foarte mult ordinea şi uniforma. La şcoală am purtat cu drag orice uniformă”

Uniformă obligatorie din 5 septembrie 2022?

Toți părinții elevilor Colegiului Național de Informatică Spiru Haret Suceava au primit un mesaj în care erau înștiințați de faptul că “accesul în școală din toamna anului 2022, se va face doar dacă elevul poartă uniforma unității de învățământ.

Totuși, conform Regulamentului Cadru de organizare și funcționare a unităților de învățământ, elaborat și aprobat de ministerul Educației, pe baza căruia școlile își creează propriul regulament de ordine interioară, (n. red ROFUIP), articolul 187, alin 2, “în unitățile de învățământ sunt interzise măsurile care pot limita accesul la educație al elevilor, cum ar fi, de exemplu, efectuarea de către aceștia a serviciului pe școală, interzicerea participării la cursuri sau sancționarea elevilor care nu poartă uniforma unității de învățământ sau altele asemenea.”

Directorul unității de învățământ, Virginel Iordache, subliniază că propunerea are caracter de recomandare. “Nu se întâmplă nimic în cazul în care nu poartă uniforma, o să poarte cei care reușesc să se încadreze în regimul școlii. Există o prevedere legală în regulamentul școlii.

Faptul că un elev nu va purta însemnele școlii nu înseamnă că va fi scos de la ore, exclus acest lucru. Eu nu am spus că nu vor intra în școală, repet. Cei care vor purta uniforma este foarte bine, ceilalți or să se discute cu părinții, cu elevii, vor fi primiți la școală ca și cum nimic nu s-ar fi întâmplat. În nici un caz nu va atrage o sancțiune elevului. Dorim să creăm o atmosferă civilizată în școală în așa fel încât să nu existe diferențe între copii privind ținuta.

Este doar o recomandare. Am plecat de la această prevedere legală pentru că unii elevi vin cu genți Louis Vuiton iar alții nu au săracii după ce să bea apă, ca să spun așa.

Până în 2016 s-a aplicat prevederea, din 2018 lucrurile s-au lăsat mai moi si s-a ajuns la situația în care elevii nu mai purtau uniformă, de aceea am decis să readuc în discuție Consilului această propunere făcută de mine” spune directorul Colegiului.


loading...