În timp ce actualul ministru al Educației, Daniel David, se declară reticent în fața impunerii de sus atunci când vine vorba de uniforma școlară, fosta ministră Ecaterina Andronescu atenția că ideea nu e nici nouă, nici lipsită de formă.
Ministrul Educației a declarat recent că nususține impunerea uniformei obligatorii la nivel central.
„Eu, de obicei, sunt împotriva încolonărilor. Ce pot să spun este că aș încuraja școlile să facă acest lucru, dar nu aș vrea să impun din cabinetul de ministru”, a explicat el într-o conferință de presă.
Acesta recunoaște că, în alte țări precum SUA, uniformele funcțioonează ca un element e ientitate și mândire, dar subliniază că acolo deciziile sunt luate la nivel local, cu acordul elevilor și al părinților. Minsitrul spune că în România nu există studii care să arate că uniformel ar aduce un beneficiu în procesul educațional.
„Mă întreb de ce ar trebui să le impunem, să fie obligatorii. Nu văd de ce. N-avem niciun studiu care să ne arate că ar conta mai mult, că ne ajută la ceva”, a subliniat ministrul.
De cealaltă parte, Ecaterina Andronescu, fostă ministră a Educației, vine cu o perspectivă diferită. Ea a reamintit că a fost inițiatoarea unei legi care prevedea inițial obligativitatea uniformei în școli.
„Eu am fost inițiatoarea legii, care cred că poartă numele de Legea 35/2007 pe care am scris-o în ideea de a întări securitatea copiilor la intrarea și la ieșirea din școli, pe de o parte și pe de altă parte și un aspect sau mai multe aspecte educative. Unul dintre ele este că îți crește mândria de sine că aparții unei școli”, a declarat Andronescu pentru wowbiz.ro.
Aceasta subliniază faptul că nu a dorit niciodată o uniformizare forțată, ci a lăsat libertatea fiecărei școli să decidă în funcție de consultarea cu părinții, profesorii și elevii. Ea argumentează că o uniformă contribuie la egalizarea șanselor sociale în interiorul unei clase.
„În orice școală sau clasă nu au toți copiii aceeași situație socială. Uniforma scotea această diferențiere și discriminare într-un fel, pentru că cel care nu are se simte ușor umilit decât cel care are și se duce cu tot felul de haine care de care mai de firmă. Acesta era motivul pentru care am insistat pe obligativitate”.
Fosta ministră spune că ideea este deja implementată parțial și că legea actuală permite școlilor să introducă uniforme sau alte însemne distinctive, cum ar fi cravata sau eșarfa: „Legea funcționează și acum și este în vigoare. […] Când președintele nu a acceptat uniforma, am adăugat alte elemente de identificare: o eșarfă, o cravată. Există în lege să existe un semn distinctiv, e foarte important să existe”.
Citește și: Ministrul Educației, Daniel David, anunț despre Bacalaureat pentru pe elevii care intră în clasa a IX-a
Ecaterina Andronescu nu neagă dificultățile finanicare care pot apăreaîn rândul familiilor, dar oferă și o soluție practică, bazată pe fondurile europene din PNRR.
„Au existat discuții când am fost ministru că părinții nu au bani pentru a achiziționa uniforma, ok, pot să fiu de acord, dar atunci discrepanța este cu atât mai mare între copii. Am înțeles că în PNRR educația are o sumă importantă pe care nu a avut-o niciodată din proiectele europene.
Din această sumă, acolo unde familia dovedește că are o situație financiară pe care nu o poate acoperi costul uniformei, să poată fi contribuția statului român în acest sens.”, a mai spus fostul ministru Ecaterina Andronescu.