Unii elevi vor începe noul an şcolar în format online. Care sunt condiţiile

Nu toţi copiii vor veni fizic la şcoală din 13 septembrie. Pentru anumite categorii anul şcolar 2021 - 2022 va începe în scenariul online chiar dacă incidenţa COVID-19 este sub 6 la momentul deschiderii anului şcolar.

01 sept. 2021, 13:20
Unii elevi vor începe noul an şcolar în format online. Care sunt condiţiile

Copiii diagnosticați cu o boală cronică vor putea începe anul şcolar 2021 – 2022 în sistem online. Acest lucru este posibil pentru elevii care au un aviz în acest sens de la medicul curant și acordul scris al părinților, prevede Ordinul comun al Ministerului Educației și al Ministerului Sănătății ce reglementează toate măsurile pentru prevenirea îmbolnăvirilor de COVID-19, ce vor fi aplicate în noul an școlar.

Citeşte şi: Ioana Mihăilă s-a răzgândit: „Recomandăm măştile medicale, dar sunt permise şi cele textile”. În ce caz sunt permise vizierele

Articolul 5 din Ordinul comun al Ministerelor Educaţiei şi Sănătăţii pentru aprobarea măsurilor de organizare a activităţii în cadrul unităţilor/instituţiilor de învăţământ în condiţii de siguranţă epidemiologică pentru prevenirea îmbolnăvirilor cu virusul SARS-CoV-2 prevede la aliniatul 1 că:

„Preşcolarii/Elevii cu vârstă mai mică de 12 de ani, care fac parte dintr-o grupă de risc, respectiv cei diagnosticaţi cu boli respiratorii cronice severe, boli cardiovasculare, obezitate severă, diabet zaharat tip I, boli inflamatorii, boli imune/autoimune, boli rare, boli ereditare de metabolism, dizabilităţi, tratament imunosupresiv sau alte afecţiuni cronice, cu avizul şi recomandările specifice ale medicului curant şi cu acordul scris al părinţilor, pot fi scutiţi de prezenţa fizică în şcoală”.

De asemenea, „elevii cu vârsta de peste 12 ani, care fac parte dintr-o grupă de risc, respectiv sunt
diagnosticați cu afecțiuni asociate cu imunodepresie moderată sau severă (transplant, afecțiuni oncologice în tratament imunosupresor, imunodeficiențe primare sau dobândite, alte tipuri de tratamente imunosupresoare) cu avizul și recomandările specifice ale medicului curant și cu acordul scris al părinților pot fi scutiți de prezența fizică în școală, chiar dacă sunt vaccinați cu schema completă”.

Citeşte şi: Ioana Mihăilă: Numărul de copii internați cu COVID-19 depăşea 70 ieri. Cinci sunt la ATI

„Pentru preşcolarii/elevii menţionaţi la alin. (1) și alin. (2), conducerile unităţilor de învăţământ vor identifica, după caz, soluţii pentru asigurarea procesului educaţional, inclusiv online.

Conducerile unităţilor de învăţământ au obligaţia să se asigure că sunt respectate măsurile de protecţie şi cele de igienă recomandate tuturor elevilor, iar în situaţia /preşcolarilor/elevilor menţionaţi la alin. (1) și alin. (2) să monitorizeze fiecare caz în parte.

Preşcolarii/Elevii menţionaţi la alin. (1) și alin. (2), precum şi părinţii acestora pot fi consiliaţi de medicii specialişti şi psihologii care îi au în îngrijire, în privinţa măsurilor suplimentare necesare”, se mai arată în ordinul comun.