Ioana Mihăilă s-a răzgândit: „Recomandăm măştile medicale, dar sunt permise şi cele textile”. În ce caz sunt permise vizierele

Autorităţile s-au răzgândit şi vor permite şi folosirea măştilor textile la şcoală. Nu va fi permisă însă folosirea măştilor neconforme, precum cele transparente de plastic, a explicat ministrul Sănătăţii, Ioana Mihăilă.

01 sept. 2021, 10:16
Ioana Mihăilă s-a răzgândit: „Recomandăm măştile medicale, dar sunt permise şi cele textile”. În ce caz sunt permise vizierele

Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a declarat că până la 6 la mie rată de infectare, toate creşele, gradiniţele şi şcolile funcţionează cu prezenţă fizică. După depăşirea pragului de 6 la mie, rămân deschise doar creşele şi grădiniţele şi toţi elevii trec în online, cu excepţia învăţământului special, a mai explicat ministrul Sorin Cîmpeanu.

„Până la 6 la mie vor fi testate absolut toate cazurile simptomatice – elevi și profesori – și toți contacții persoanelor confirmate.

Se păstrează restricțiile cu privire la accesul persoanelor neautorizate în școli. Practic, părinții nu vor avea acces”, a mai precizat Sorin Cîmpeanu.

În ceea ce priveşte partea sanitară, ministrul Sănătăţii a explicat că vor permite şi folosirea măştilor textile la şcoală.

„Se menţin distanţarea fizica, de aerisirea spaţiilor închise din şcoală, mai ales salile de luat masa si salile de sport.

Am ajuns la un consens in ceea ce priveste purtarea mastii. Recomandăm purtarea măștii de tip medical pentru că este standardizată, dar am revenit și cu câteva precizări despre condițiile pe care măștile de tip textil trebuie să le îndeplinească pentru a putea fi acceptate. Să fie adaptate feței și să fie să acopere corect nasul și bărbia.

Se interzic alte tipuri de dispozitive care se folosesc uneori pe tip de mască in Romania”, a precizat ministrul Sănătăţii, Ioana Mihăilă.

Citeşte şi: Sorin Cîmpeanu anunţă cum începe şcoala din 13 septembrie: „După depășirea ratei de 6 la mie nu vor mai fi permise nici activitățile remediale”

Ministrul Educaţiei, Sorin Cimpeanu, a completat că este vorba despre viziere.

„Exceptie fac vizierere, acestea pot fi folosite doar de către profesorii din învăţământul special, acolo unde este necesară vizualizarea feţei”, a explicat ministrul.

„Continuăm să testăm în școli și ne pregătim să vaccinăm în școli.

Pentru copiii din clasele a VII-a, a VIII-a și învățământul liceal, există două situații – copiii care au fost vaccinați pot continua să învețe față în față, dacă apare un caz. Ceilalți rămân în online – scenariu valabil sub rata de infectare de 6 la mie”, a mai explicat Ioana Mihăilă.

Purtarea măştilor nu mai este obligatorie în spaţiile deschise, în curtea şcolii, cu excepţia festivităţilor şcolare. Atunci masca este obligatorie, iar timpul activităţii este limitat la o oră şi jumătate, a mai explicat Ioana Mihăilă.

 

Iată ce conţine Ordinul pentru aprobarea măsurilor de organizare a activităţii în cadrul unităţilor/instituţiilor de învăţământ în condiţii de siguranţă epidemiologică pentru prevenirea îmbolnăvirilor cu virusul SARS-CoV-2

ORDIN COMUN ME MS 01 09 21 (1)