Uniunea Europeană a autorizat vaccinarea anti-COVID a copiilor cu vârste între 5 şi 11 ani cu serul Pfizer

Agenţia Europeană pentru Medicamente (EMA) a autorizat joi vaccinul anti-COVID-19 Pfizer -BioNTech pentru copiii din grupa de vârstă 5-11 ani.

25 nov. 2021, 15:47
Uniunea Europeană a autorizat vaccinarea anti-COVID a copiilor cu vârste între 5 şi 11 ani cu serul Pfizer

România poate începe vaccinarea împotriva COVID-19 pentru copiii cu vârsta cuprinsă între 5 şi 11 ani. Vaccinul Pfizer – BioNTech împotriva covid-19 a primit aprobarea din partea Agenţie Europeane a Medicamentului şi pentru această categorie de vârstă.

Un grup de experţi „a recomandat aprobarea unei lărgiri a aplicării vaccinului împotriva covd-19 Comirnaty în vederea includerii folosirii la copii cu vârsta cuprinsă între cinci şi 11 ani”, a anunţat Agenţia Europeană pentru Medicamente (EMA) într-un comunicat.

La copiii cu vârsta cuprinsă între 5 și 11 ani, doza de Comirnaty va fi mai mică decât cea utilizată la persoanele cu vârsta de peste 12 ani (10 μg comparativ cu 30 μg).

Potrivit Comitetul pentru Medicamente de Uz Uman (CHMP) al EMA, vaccinul pentru copii ar putea fi disponibil după data de 20 decembrie.  Ca și în cazul celorlalte grupe de vârstă, vaccinul se administrează sub formă de două doze, intramuscular, la un interval de 21 de zile.

Studiul realizat la copiii cu vârsta cuprinsă între 5 și 11 ani a arătat că răspunsul imun la Comirnaty administrat la o doză mai mică (10 μg) a fost comparabil cu cel observat la doza mai mare (30 μg) administrată celor peste 16 ani (măsurat prin nivelul de anticorpi împotriva SARS-CoV-2).

Eficacitatea Comirnaty a fost calculată la aproape 2.000 de copii cu vârsta cuprinsă între 5 și 11 ani, care nu prezentau semne de infecție anterioară. Acești copii au primit fie vaccinul, fie placebo. Din cei 1.305 de copii care au primit vaccin, trei au dezvoltat COVID-19, comparativ cu 16 din cei 663 de copii care au primit placebo. Aceasta înseamnă că, în acest studiu, vaccinul a avut eficiență de 90,7% în prevenirea COVID-19.

Deocamdată, vaccinul produs de Pfizer este folosit pentru copii cu vârsta cuprinsă între 5 şi 11 ani în ţări precum Statele Unite, Israel şi Canada.

Citeşte şi: Răzvan Cherecheș cere restricții mai dure de Sărbători în pandemia COVID: „Vom plăti cu o amplitudine mai mare în ianuarie-februarie”

Ca şi în cazul adulţilor, producătorul susţine că după administrarea vaccinului pot apărea efecte adverse precum dureri localizate la locul injecţiei, oboselii, unor dureri de cap, dureri musculare.

„Beneficiile Comirnaty la copii cu vârsta cuprinsă între 5 şi 11 ani depăşesc riscurile, mai ales la copiii care prezintă comorbidităţi, care cresc riscul contractării unei forme grave a covid-19”, se arată în comunicat.

Patru vaccinuri anticovid sunt autorizate în prezent de către EMA în vederea vaccinării populaţiei generale – Pfizer-BioNtech şi Moderna, cu ARN mesager, şi AstraZeneca-Oxford şi Johnson & Johnson, cu ”vector viral nereplicant” pe bază de adenovirus.

Autorităţile române au anunţat recent că intenţionează să renunţe la vaccinarea cu serul produs de AstraZeneca în urma cererii scăzute de vaccinare.

Valeriu Gheorghiţă anunţă vaccinarea copiilor de 5 ani: „Dozajul este de 10 micrograme, într-o schemă de administrare cu două doze”

Coordonatorul campaniei de vaccinarea în România

a anunţat că au început deja pregătirile logistice la nivelul Comitetului Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea împotriva COVID-19 pentru administrarea vaccinului la copii și optimizarea platformei de programare, după ce acesta va fi autorizat.

„Până acum au fost identificate 45 de cabinete în unități sanitare și alte 135 de cabinete în centre de vaccinare unde se folosește vaccin Pfizer unde se va putea face vaccinarea copiilor, însă situația este în dinamică. Există posibilitatea de vaccinare inclusiv în cabinetele medicilor de familie. Sunt flacoane diferite fata de cele care sunt astăzi folosite” a mai explicat şeful campaniei de vaccinare.

Vaccinul Moderna ar urma să fie și el autorizat pentru copii de 6-11 ani la mijlocul lunii decembrie.

„Dozajul este de 10 micrograme, intr-o schema de administrare cu 2 doze, la interval de 21 de zile.”, a anunţat Valeriu Gheorghiţă.