Uniunea Europeană adoptă o STRATEGIE NOUĂ în relaţiile cu Rusia

Elaborarea unei noi strategii în relația cu Rusia va deveni unul dintre subiectele-cheie în timpul reuniunii UE la nivel de miniștri de externe, programate pentru 19 ianuarie.
Filip Stan
12 ian. 2015, 09:23
Uniunea Europeană adoptă o STRATEGIE NOUĂ în relaţiile cu Rusia

Din structurile UE, majoritatea membrilor comunității se pronunță pentru depășirea confruntării cu Rusia, însă căile pentru depășirea crizei sunt văzute diferit în UE. Tabăra mai prietenoasă față de Moscova se pronunță pentru o apropiere de Uniunea Economică Eurasiatică (UEE), în timp ce tabăra mai precaută — pentru o ‘cooperare restrânsă în domenii de interes reciproc’, susține sursa citată. Alegerea finală ar putea depinde de evoluția situației din Ucraina.

Luni, șeful diplomației letone Edgars Rinkevics va efectua o vizită la Moscova, pentru consultări cu omologul său rus Serghei Lavrov. Vizita lui Rinkevics are o importanță specială, deoarece de la 1 ianuarie Letonia a preluat președinția Consiliului UE. Se așteaptă ca o atenție sporită să fie acordată crizei din relațiile dintre Rusia și UE, scrie Kommersant, citat de Agerpres.

Același subiect va fi unul-cheie și în timpul reuniunii ministeriale programate pentru 19 ianuarie, la Bruxelles, la finalul căreia miniștrii europeni speră să elaboreze o nouă strategie în relația cu Rusia.

De altfel, elaborarea unei strategii comune nu va fi un lucru ușor. Potrivit unor surse de informație ale Kommersant, în cadrul UE s-au format două tabere, ale căror opinii în ceea ce privește relația cu Moscova diferă substanțial. Prima tabără este de părere că tensiunile și neîncrederea pot fi depășite prin stabilirea unor legături instituționale între UE și UEE, ce și-a început activitatea la 1 ianuarie și din care fac parte Rusia, Belarus, Kazahstan și Armenia.

Între UE şi UEE

Primul care a vorbit despre o apropiere de UEE ca despre o cale de detensionare a situației din Ucraina și de modificare a tendinței negative în relațiile cu Moscova a fost, la sfârșitul anului trecut, ministrul de externe al Germaniei, Frank-Walter Steinmeier. Potrivit Kommersant, poziția Germaniei este susținută de Franța, Italia, Spania, Austria, Ungaria, Cehia, Slovacia, Grecia și o serie de alte țări.

Din a doua tabără fac parte, potrivit cotidianului rus, republicile baltice, Polonia, Marea Britanie și alți câțiva membri ai UE, care tratează cu precauție acțiunile Moscovei și consideră apropierea de UEE una contraproductivă în această etapă. ‘Aceste țări sunt de părere că restabilirea încrederii trebuie să se facă pe calea consolidării cooperării practice în domenii de interes reciproc: de exemplu, în domeniul luptei împotriva terorismului și traficului de droguri’, a explicat o sursă europeană a Kommersant, citată de Agerpres.

Dacă la finalul reuniunii din 19 ianuarie vor fi formulate propuneri concrete și summitul UE le va aproba la 12 februarie, șefa diplomației europene Federica Mogherini le va aduce la cunoștința Moscovei. Potrivit cotidianului Kommersant, o vizită a Înaltului Reprezentant al UE pentru afaceri externe și politică de securitate este programată să aibă loc în februarie, potrivit Agerpres.

Alegerea uneia sau alteia dintre cele două strategii ale UE în relația cu Moscova, la fel ca și soarta sancțiunilor adoptate împotriva Rusiei, vor depinde în mare măsură de evoluția situației din sud-estul Ucrainei.

Săptămâna aceasta, părțile vor face o nouă încercare de reglementare a crizei. Pentru a se întâlni cu Edgars Rinkevics, Lavrov s-a întors duminică seara de la Paris, unde a participat la marșul de solidaritate cu victimele recentelor atentate teroriste din Franța, iar în după-amiaza zilei de luni ministrul de externe al Rusiei va pleca din nou în Europa, de data aceasta la Berlin, unde vor începe consultări în ‘formatul Normandia’ (Ucraina, Rusia, Germania, Franța).
 

DailyBusiness
Marcel Ciolacu: „Am ales ordinea și nu haosul. România trebuie să aibă un președinte care are deja o majoritate parlamentară”
Spynews
În ciuda imaginilor fierbinți cu ei doi, Bogdan Mocanu se dezice de Iasmina: „Eu sunt un băiat serios”
Bzi.ro
Dezvăluiri emoționante făcute de Andra Măruță: ”M-a luat panica, i-am transmis că sunt însărcinată!”
Fanatik.ro
Ce lovitură! Câte voturi a obținut Nicușor Dan în satul natal din Vaslui al Mirabelei, partenera sa de viață
Capital.ro
Dispare numerarul? UE impune restricții. Ce se va întâmpla cu banii cash
Playtech.ro
Moneda românească din 2025, noua comoară a colecționarilor. Poți obține pe ea cel puțin 450 de lei, cum o descrie BNR
DailyBusiness
Litoralul pentru toţi 2025. Ce prețuri sunt la cazări și care sunt stațiunile în care pot pleca românii
Adevarul
Una dintre cele mai frumoase actrițe românce strălucește într-un celebru serial britanic
wowbiz.ro
Doliu în familia Mariei Ciobanu! Mesajul sfâeșietor al interpretei de muzică populară
Spynews
Andreea Bălan a răbufnit după discursul lui Claudiu Bleonț la adresa fiicei lui de la Premiile Gopo: „Vă dați seama ce face în privat cu familia sa”
Spynews
Imagini rare cu Laura Cosoi și Adela Popescu. Cum arătau cele două în urmă cu 15 ani / FOTO
Evz.ro
Ungaria apasă pedala și declanșează un război cu România. Transilvania e prioritatea sa
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
Campioana olimpică se iubeşte cu colega ei, mai tânără cu 8 ani: „Suntem un cuplu!”
kanald.ro
Cine este ultima persoană cu care a vorbit Răzvan înainte să se înece în lacul Colibița! Ies la iveală detalii cutremurătoare: „Mi-a mulțumit că i-am trimis bani”
Cancan.ro
Mesajul viral al nopții! Ce i-a scris un susținător lui Nicușor Dan pe un bilețel: 'Nu va fi ușor, va fi…'
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Statul îți confiscă și îți vinde totul din casă. Se achită toți banii în 15 zile. Legea valabilă în toată țara
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Donjuanul milionar de 53 de ani se însoară cu iubita cu 21 de ani mai tânără
stirilekanald.ro
VIDEO Diana Șoșoacă i-a votat pe Corneliu Zelea Codreanu și Nicolae Ceaușescu la prezidențiale: „Puteți să îmi dați amendă cât vreți”
Meteorologii anunță o lună Mai cum nu a mai fost de mult în România
MediaFlux
Actele românilor, verificate de ANAF. Se pot impune taxe suplimentare
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Alegeri 2025: confuzie generală – România votează, dar nu prea știe de ce