Uniunea Europeană cere ajutorul G7 pentru rezolvarea crizei migraţiei

Comunitatea internațională trebuie să acționeze în comun pentru a face față crizei migrației și să nu lase Europa singură, a declarat joi președintele Consiliului European, Donald Tusk, citat de AFP.

26 mai 2016, 05:47
Uniunea Europeană cere ajutorul G7 pentru rezolvarea crizei migraţiei

Tusk — care a vorbit în marja summitului G7 (Grupul țărilor puternic industrializate) din Ise-Shima, în centrul Japoniei — a declarat că UE are nevoie de ajutor în fața valurilor de migranți care vin din Orientul Mijlociu și din Africa. Comunitatea internațională trebuie ‘să dea dovadă de solidaritate și să recunoască faptul că aceasta este o criză globală’, a adăugat el. 

În 2015, circa 1,3 milioane de migranți, dintre care mulți din țările afectate de conflicte precum Siria și Irak, au cerut azil în Uniunea Europeană, din care peste o treime în Germania. 

Deocamdată în acest an, potrivit Organizației Internaționale pentru Migrație (OIM), aproximativ 190.000 de migranți și refugiați au sosit în Europa pe mare în Italia, Grecia, Cipru și Spania. 

În luna septembrie, țările UE au implementat un program care are ca scop redistribuirea în cele 28 de țări a unui prim grup de 140.000 de persoane din taberele pentru adăpostirea migranților din interiorul și din afara UE. 

‘Lumea se confruntă cu cel mai mare număr de refugiați, solicitanți de azil și persoane strămutate după cel de-al Doilea Război Mondial’, a declarat fostul prim-ministru polonez. 

‘Cei care critică Europa ar trebui mai degrabă să se gândească la cum să-și sporească ajutorul, întrucât ceea ce a furnizat Europa este deja masiv’, a lansat el. 

Tusk, care participă la G7 împreună cu președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a explicat că va cere liderilor acestui grup să se angajeze pentru o soluție globală. 

‘Noi cerem sprijinul G7’, în special ‘ca acesta să se angajeze să-și mărească ajutorul global pentru a satisface necesitățile imediate ale refugiaților și pe termen lung și ale țărilor care le acordă adăpost’, a spus el.’Comunitatea internațională trebuie să recunoască faptul că Turcia, Liban și Iordania vin în ajutor refugiaților, furnizându-le în realitate o (asistență) globală’, a insistat Tusk. 

G7 ar trebui să încurajeze instituțiile financiare internaționale și alți donatori să-și sporească ajutorul. 

‘În această privință, fondul european pentru Siria, Africa și Turcia, precum și activitatea Băncii Europene de Investiții sunt un model pentru noi toți’, a spus Donald Tusk, adăugând că G7 trebuie să încurajeze aplicarea programelor de reinstalare și a altor forme de migrație legală pe plan mondial. 

Șefi de stat și de guvern din SUA, Franța, Marea Britanie, Italia, Germania, Canada și Japonia se reunesc joi și vineri la Ise-Shima (Japonia) pentru un summit consacrat creșterii economice.