Uniunea Europeană îi cere Ucrainei să îşi pună legislaţia în acord cu angajamentele sale internaţionale

Miniştrii europeni de Externe îşi exprimă îngrijorarea în privinţa legislaţiei adoptate de Rada Supremă din Ucraina săptămâna trecută "în circumstanţe procedurale îndoielnice" şi care ar limita semnificativ drepturile fundamentale ale cetăţenilor, precum şi activitatea media, se menţionează în concluziile adoptate luni de Consiliul Afaceri Externe (CAE) al UE.

RomaniaTV.net
20 ian. 2014, 15:52
Uniunea Europeană îi cere Ucrainei să îşi pună legislaţia în acord cu angajamentele sale internaţionale

UE face apel la autorităţile ucrainene să se asigure că aceste evoluţii sunt inversate şi că legislaţia acestei ţări este adusă în concordanţă cu angajamentele europene şi internaţionale ale Ucrainei.

Blocul comunitar „este foarte preocupat de evoluţiile recente din Ucraina şi le cere tuturor actorilor să încerce să găsească, prin dialog incluziv, o soluţie la criza politică curentă care să respecte aspiraţiile poporului ucrainean”. De asemenea, UE face apel la toate părţile implicate „să dea dovadă de reţinere” şi la autorităţi „să respecte pe deplin şi să protejeze dreptul la adunare şi exprimare al demonstranţilor paşnici şi libertatea presei”, se arată într-o corespondenţă a Agerpres din Bruxelles.

Toate actele de violenţă trebuie investigate corespunzător şi cei responsabili aduşi în faţa justiţiei„, se menţionează în concluziile CAE.

Nu în ultimul rând, miniştrii de externe europeni reamintesc că rămân angajaţi „asocierii politice a Ucrainei şi integrării sale economice, bazate pe respectarea unor valori comune” şi semnării Acordului de asociere şi a componentei sale de liber schimb, „imediat ce Ucraina va fi pregătită”.

„Utilizarea violenţei împotriva manifestanţilor va avea consecinţe şi nu pot fi excluse sancţiuni” împotriva Ucrainei, a avertizat şeful diplomaţiei lituaniene, Linas Linkevicius. El a precizat că acestea ar putea fi adoptate pe viitor – chiar dacă acum nu sunt pe agenda CAE – în condiţiile în care situaţia nu se schimbă în Ucraina.

La rândul său, ministrul de externe suedez, Carl Bildt, a afirmat despre situaţia din Ucraina că este foarte important ca UE să reacţioneze. El a denunţat „legile represive” adoptate recent de parlamentul ucrainean. „Sunt legile cele mai represive adoptate de un parlament european de decenii”, a afirmat Bildt.

Înfruntările violente survenite în noaptea de duminică spre luni la Kiev sunt „o consecinţă a acestor legi”, a mai spus el.

„Deplâng faptul că s-au produs violenţe”, a spus ministrul de externe britanic William Hague. „Cred că este o greşeală să introduci restricţii la libertatea de manifestare”, a adăugat el. Pe de altă parte, şeful diplomaţiei britanice a apreciat dorinţa declarată a guvernului ucrainean de a discuta cu opoziţia.