Uniunea Europeană introduce schimbări majore cu privire la bagajul de mână în avioane. Taxele ar putea fi interzise, călătorii sunt direct avantajați

Călătoria cu avionul va deveni mai confortabilă pentru pasagerii din Europa care preferă să călătorească doar cu bagajul de mână, după ce Parlamentul European a impus noi reguli în aeroporturi.

02 oct. 2023, 21:30
Uniunea Europeană introduce schimbări majore cu privire la bagajul de mână în avioane. Taxele ar putea fi interzise, călătorii sunt direct avantajați
UE elimină taxa adițională pentru bagajul de mână

Parlamentul European a adoptat o rezoluţie prina care s-ar putea elimina taxa suplimentară pentru bagajul de mână, spre bucuria pasagerilor care preferă să călătorească doar cu ghiozdanul în spate. Până acum, mai ales companiile aeriene low-cost, impuneau o taxă pentru bagajele de mână. Conform noilor directive, această practică va fi eliminată, scrie euronews.ro.

Citește și: Alimentele interzise în bagajul de mână, în avion. Nu poți trece de controlul securității

Companiile aeriene vor fi obligate să ofere transportul gratuit pentru bagajul de mână și să nu mai perceapă costuri suplimentare. Potrivit rezoluțiie adoptate de Comisia pentru petiții a Parlamentului European, Comisia Europeană va cinsidera acest tip de bagaje drept elemente esențiale pentru călătoriile aeriene. Companiile aeriene nu vor mai putea impune tarife pentru obiectele care pot fi transporate în cabina avionului, cu excepția cazurilor care implică probleme de securitate sau de spațiu pentru alți pasageri.

Hotărârea vine în urma unui scandal pornit în luna august în Spania, când mai multe companii au fost sancționate pentru taxarea adițională a bagajelor de mână, potrivit Facua. Ryanait, Vueling, Easyjet și Volotea au primit mai multe reclamații în acest sens.

Citește și: Bagaje de mână la companiile low cost. Câte kg și ce dimensiuni sunt permise la Wizz Air și Ryanair, pentru a nu plăti suplimentar

În 2014, Curtea de Justiție a UE a decis că bagajul de mână ar trebui să fie gratuit, dar aceste reguli nu au fost aplicate corespunzător de către companiile aeriene, până acum.

De acum, dimensiunile și greutatea valizelor vor fi standardizate pentru toate companiile aeriene, eliminând astfel discrepanțele dintre regulile fiecăreia dintre acestea.

Totodată, companiile vor trebui să ofere informații mai clare și transparente cu privire la prețuri și programul zborurilor.