Uniunea Europeană măreşte perioada de suspendare a sancţiunilor împotriva Iranului

Uniunea Europeană a anunţat marţi că a extins cu şapte luni suspendarea unora dintre sancţiunile economice împotriva Iranului, având în vedere continuarea, în această perioadă, a negocierilor nucleare decisă la Viena, informează AFP, citată de Agerpres.

25 nov. 2014, 15:27
Uniunea Europeană măreşte perioada de suspendare a sancţiunilor împotriva Iranului

Consiliul UE, care reprezintă guvernele statelor membre, ‘a prelungit până la 30 iunie 2015 suspendarea măsurilor restrictive ale Uniunii Europene’, se menţionează într-un comunicat. Măsura va intra în vigoare marţi seara, odată cu publicarea sa în Jurnalul Oficial, a precizat Consiliul UE.

Luni, marile puteri din Grupul 5+1 (China, SUA, Franţa, Marea Britanie, Rusia şi Germania) şi Teheranul au stabilit un nou termen limită – 30 iunie 2015 – pentru găsirea unui acord final cu privire la programul nuclear iranian.

UE a îngheţat pentru prima dată la 20 ianuarie o serie de sancţiuni privind sectoare-cheie ale economiei iraniene, precum produsele petrochimice, comerţul cu aur şi metale preţioase şi transferuri financiare. Această relaxare a răspuns unui angajament al Teheranului de a suspenda o parte a activităţilor sale nucleare sub supravegherea inspectorilor Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA).

Citeşte şi Iranul cere RIDICAREA IMEDIATĂ a tutror sancţiunilor impuse din cauza programului nuclear

Măsura a mai fost odată reînnoită în luna iulie pentru o perioadă care a expirat la 24 noiembrie, dată la care negociatorii ar fi trebuit să încheie discuţiile privind programul nuclear iranian.

Federica Mogherini, care la 1 noiembrie a preluat de la Catherine Ashton funcţia de şefă a diplomaţiei europene, urmează să discute problema reprezentării UE la negocierile privind dosarul nuclear iranian cu miniştrii europeni ai afacerilor externe, a declarat purtătoarea sa de cuvânt Catherine Ray.