Uniunea Europeană nu este interesată de o Rusie izolată, fragilă şi destabilizată

Uniunea Europeană nu are nevoie de o Rusie 'izolată, fragilă și destabilizată', a apreciat luni șefa diplomației europene, Federica Mogherini, susținând totodată ideea de a se continua colaborarea cu Moscova, care a dat 'rezultate inimaginabile', transmite agenția EFE, citată de Agerpres. 

25 mai 2015, 18:03
Uniunea Europeană nu este interesată de o Rusie izolată, fragilă şi destabilizată

‘O Rusie izolată, fragilă și destabilizată nu este în interesul nostru. Interesele noastre converg sub multe aspecte. În unele ocazii recente, cooperarea între Europa, Rusia și alți actori internaționali a dat rezultate care înainte erau inimaginabile’, a susținut Federica Mogherini la Roma, în timpul ceremoniei la care a primit premiul Ispi 2014, acordat personalităților care au contribuit la consolidarea imaginii Italiei în lume.

Ea a menționat în continuare că Rusia s-a străduit de-a lungul anilor să coopereze acolo unde, la sfârșitul Războiului Rece, ‘a existat competiție și confruntare’, dând exemplul acordului preliminar în dosarul nuclear iranian sau neutralizarea arsenalului chimic al Siriei, potrivit Agerpres.

În discursul intitulat ‘Provocările de la marginea Europei. Cum să impulsionăm politica externă și de securitate comună?’, Mogherini s-a referit și alte fenomene, cum ar fi imigrația și ascensiunea grupării jihadiste Statul Islamic.

Citeşte şi Şefa diplomaţiei europene face apel la Putin să reflecteze la o „schimbare radicală” de atitudine

În opinia ei, acțiunea militară împotriva jihadiștilor este ‘necesară, dar nu și suficientă’, această grupare putând fi învinsă numai dacă vor fi avute în vedere ‘cauzele profunde ce au provocat apariția ei’ și dacă Irakul va deveni ‘o țară solidă și democratică’, iar Siria ‘va porni în sfârșit pe drumul tranziției politice și reconcilierii’.