Uniunea Europeană, pregătită să ajute Ungaria să facă faţă afluxului de imigranţi veniţi din Grecia

Comisia Europeană a anunțat marți că în Ungaria ar putea fi creat un centru de primire european pentru a ajuta la administrarea solicitărilor de azil din partea imigranților veniți din Grecia, deoarece trimiterea lor înapoi în această țară este interzisă printr-o decizie a Curții de Justiție a UE, transmite AFP.

25 aug. 2015, 15:21
Uniunea Europeană, pregătită să ajute Ungaria să facă faţă afluxului de imigranţi veniţi din Grecia

„Suntem pregătiți să creăm un ‘hot spot’ în Ungaria, deoarece această țară are nevoie de sprijin”, a declarat Natasha Bertaud, purtătoare de cuvânt a CE pe probleme de imigrație, în cadrul unei conferințe de presă.

Peste 2.000 de imigranți au traversat luni frontiera sârbă și au intrat în Ungaria, țară membră a UE și frontieră externă a Spațiului Schengen. Ei fac parte dintr-un val de 7.000 de refugiați plecați din Grecia.

Ungaria ar trebui să se ocupe de solicitările de azil ale imigranților, deoarece trimiterea lor în Grecia, țară de intrare în Uniunea Europeană, este interzisă printr-o decizie a Curții de Justiție a UE din decembrie 2011 din cauza ‘riscurilor de tratamente inumane sau degradante’, a confirmat Comisia Europeană.

Un ‘hot spot’ este un centru de triere finanțat de UE și creat în țările de sosire a imigranților pentru a-i înregistra și identifica pe aceștia, cu scopul de „a-i distinge pe cei care s-ar putea califica pentru azil în Europa de cei care provin din imigrația economică ilegală” și de „a organiza expulzarea imigranților aflați în situație ilegală”, a explicat ministrul de interne francez Bernard Cazeneuve la momentul prezentării inițiativei.

Criza imigranţilor: Ungaria cere Uniunii Europene mai mulţi bani

Un centru de acest fel a fost creat la Catania, în Italia, iar un altul este prevăzut la Pireu, în Grecia.

„Nu am primit până acum nicio solicitare din partea Ungariei, însă echipele europene pot fi desfășurate destul de repede”, a precizat purtătoarea de cuvânt a CE.

Bugetul agențiilor europene implicate în acest proiect, Frontex și EASO (biroul de sprijin pentru azil), „a crescut, iar statele membre sunt cele care trebuie să pună la dispoziție personal”, a adăugat ea. Țara de primire, Ungaria, trebuie să furnizeze clădirile pentru a instala acest centru.

Ungaria se confruntă cu un aflux de imigranți fără precedent, fiind înregistrate peste 100.000 de sosiri de la începutul anului, dublu decât totalul pe anul trecut.

Viktor Orban ia noi măsuri împotriva imigraţiei: După bariera fizică, premierul ungar ridică BARIERA JURIDICĂ

Înaltul Comisariat al Națiunilor Unite pentru Refugiați (UNHCR) estimează că aproape 3.000 de imigranți ar putea ajunge în fiecare zi din Grecia în Ungaria prin Balcanii de Vest (Macedonia, Serbia), a indicat purtătoarea sa de cuvânt, Melissa Flemming.

Comisia Europeană analizează în prezent o cerere de ajutor de urgență de opt milioane de euro înaintată de Ungaria. „Vom accelera procedurile de răspuns”, a dat asigurări Natasha Bertaud.

Ungaria beneficiază de o alocare de 85 de milioane de euro reprezentând fonduri europene pentru imigrație și securitate pentru perioada 2014-2020, a precizat ea.