Uniunea Europeană revizuieşte măsurile pentru protecţia refugiaţilor

Austria şi alte state membre ale Uniunii Europene trebuie să-şi reconsidere abordarea faţă de protecţia refugiaţilor, a susţinut marţi ministrul de interne austriac Herbert Kickl, care a reacţionat astfel după trei atacuri recente în care au fost implicaţi doi bărbaţi afgani şi un cetăţean austriac de origine egipteană. 

13 mart. 2018, 18:26
Uniunea Europeană revizuieşte măsurile pentru protecţia refugiaţilor

”Avem nevoie de abordări curajoase”, a spus Kickl, membru al Partidului Libertăţii (FPOe, de extremă-dreapta), într-o conferinţă de presă. El a estimat că actuala lege austriacă privind azilul nu mai răspunde realităţii unei lumi globalizate. Oficialul austriac a anunţat că, în a doua jumătate a acestui an, atunci când Austria va deţine preşedinţia Consiliului Uniunii Europene, va încerca să construiască o alianţă a ţărilor care împărtăşesc aceeaşi poziţie privind azilul. El nu a oferit însă detalii despre modul în care doreşte să fie reformată protecţia refugiaţilor în Europa. Anterior, cancelarul austriac Sebastian Kurz a propus ca refugiaţii care sunt salvaţi pe Marea Mediterană să nu mai fie aduşi în Uniunea Europeană, ci să fie trimişi în ţările de origine sau în regiuni sigure din afara Europei, potrivit Agerpres.

Într-un incident produs marţi, 13 martie, un ofiţer de poliţie aflat în apropierea parlamentului austriac a fost atacat de un bărbat afgan neînarmat. Acesta a încercat să-l scoată pe ofiţer pe geamul maşinii în care se afla acesta. Poliţistul a reuşit să-l neutralizeze pe bărbatul afgan folosind un spray cu piper.

Duminică, un cetăţean austriac de origine egipteană, în vârstă de 26 de ani, a fost împuşcat mortal după ce a atacat cu o armă albă un soldat care asigura paza reşedinţei ambasadorului Iranului la Viena. În prezent, anchetatorii austrieci se concentrează pe cercetarea conturilor de social media ale autorului atacului.

Citeşte şi Atac asupra unei moschei din Germania. Cinci suspecţi sunt căutaţi de Poliţie

Soldatul care păzea reşedinţa ambasadorului Iranului la Viena a fost înjunghiat de mai multe ori cu un cuţit. Datorită faptului că era echipat cu o vestă de protecţie, el a fost rănit doar la o mână, reuşind să tragă mai multe focuri de armă către bărbatul care l-a atacat, potrivit Agerpres.

În fine, miercurea trecută un dependent de droguri afgan, înarmat cu un cuţit, a rănit grav o cunoştinţă a sa, tot de origine afgană, precum şi trei membri ai unei familii în faţa unui restaurant din Viena. Autorul le-a declarat anchetatorilor că a acţionat sub impulsul furiei resimţite faţă de situaţia generală a vieţii sale. Afganii constituie al doilea mare grup de solicitanţi de azil în Austria, după sirieni.