Uniunea Europeană se va extinde în curând cu Serbia şi Muntenegru

Comisia Europeană încă nu și-a finalizat strategia de extindere a Uniunii Europene către Balcanii Occidentali, dar cu siguranță documentul se va concentra pe Serbia și Muntenegru, a anunțat miercuri executivul comunitar, citat de TANJUG.

06 dec. 2017, 16:30
Uniunea Europeană se va extinde în curând cu Serbia şi Muntenegru

Proiectul strategiei de extindere a UE urmează să includă criteriile generale pentru aderarea Serbiei și a Muntenegrului la UE.

Documentul vizează încheierea în 2023 a negocierilor de aderare a Serbiei și intrarea efectivă a țării în UE în anul 2025.

”Comisia Europeană pregătește o strategie pentru o aderare de succes a Serbiei și a Muntenegrului drept principale candidate. Strategia va include întreaga regiune a Balcanilor Occidentali”, a declarat Maja Kocijancic, purtătoare de cuvânt a CE, potrivit Agerpres.

Citeşte şi Efectele Brexit: Bulgaria cere integrarea celor şase state din Balcanii de Vest în Uniunea Europeană

Pe de altă parte, Comitetul reprezentanților permanenți al UE (COREPER), reunit miercuri la nivel de ambasadori la Bruxelles, a decis deschiderea a două noi capitole ale negocierilor de aderare cu Serbia — capitolul 6 (legislația privind funcționarea societăților comerciale) și capitolul 30 (relații externe).

În reuniunea de miercuri a COREPER a fost discutată și posibilitatea deschiderii a încă unui capitol de negociere, privitor la prevederile financiare și bugetare, dar nu s-a dat undă verde din cauza opoziției a cinci state membre, printre care Franța și Germania. Cele cinci țări nu sunt mulțumite de rezultatele Serbiei privind statul de drept și implementarea planului de acțiune pentru capitolul 23 — drepturi fundamentale și sistemul judiciar.