Uniunea Europeană vrea SISTEM CENTRALIZAT pentru cererile de AZIL, cu cote naţionale

Eurodeputații din Comisia pentru libertăți civile justiție și afaceri interne (LIBE) a Parlamentului European au votat miercuri o propunere de revizuire a Regulamentului Dublin III care prevede crearea unui sistem centralizat pentru colectarea și atribuirea cererilor de azil. Schema, care ar putea include și o cotă pentru fiecare stat membru, ar trebui să funcționeze pe baza așa-numitelor 'hotspots' din care vor fi distribuiți refugiații, informează un comunicat al PE.
Filip Stan
16 mart. 2016, 18:42
Uniunea Europeană vrea SISTEM CENTRALIZAT pentru cererile de AZIL, cu cote naţionale

Revizuirea propusă a Regulamentului Dublin III — care stabilește statul responsabil pentru analizarea cererii de azil — este inclusă într-o rezoluție votată de Comisia LIBE.

Textul — redactat de Roberta Metsola, din grupul Partidului Popular European (PPE), și Kashetu Kyenge, din grupul Alianța Progresistă a Socialiștilor și Democraților europeni (S&D) — a fost adoptat cu 44 de voturi pentru, 11 împotrivă și o abținere.

‘Situația este extrem de gravă. Anul trecut, 3.771 de persoane s-au înecat în mările noastre. Anul acesta au murit alte 450 de persoane, inclusiv 77 de copii. Ca politicieni, avem datoria de a ne asigura că aceștia nu sunt numai statistici fără chip. Ei sunt oameni reali, cu vieți reale. Trebuie ca noi toți să facem mai mult. Indiferența nu este o opțiune. Este timpul să acționăm cu privire la fiecare aspect — și acest lucru este cerut de raport’, a declarat raportoarea Roberta Metsola.

‘Europa trebuie să aibă o abordare globală asupra migrației, bazată pe principiul solidarității dintre state. Este nevoie de o gestiune globală care să se bazeze pe principiul solidarității între țări, repartizând în mod egal responsabilitățile și punând respectul vieții și al drepturilor fundamentale în centrul acestui proces’, a adăugat raportorul Kyenge.

Textul subliniază că actualul sistem de azil nu ține cont așa cum ar trebui de presiunea specială din partea migranților cu care se confruntă statele membre la granițele externe ale UE. În aceste condiții, eurodeputații cer schimbări pentru a asigura o împărțire echitabilă a responsabilităților, solidaritate și prelucrarea rapidă a cererilor.

Citeşte şi Angela Merkel avertizează: Spaţiul Schengen nu poate supravieţui

În 2015, se arată în raport, 1,83 milioane de persoane au fost identificate încercând să treacă în mod ilegal frontierele externe ale UE și 1,4 milioane de aplicații pentru protecție internațională au fost înregistrate în UE, Norvegia și Elveția, numărul acestora fiind în continuă creștere din aprilie.

Măsuri urgente de transfer

Textul rezoluției cere statelor membre să își îndeplinească obligațiile privind măsurile urgente de transfer, subliniind că până la 3 martie 2016, doar 660 din 106.000 de azilanți care așteptau în Italia și Grecia fuseseră transferați către alte state membre ale UE.

În privința relocării, deputații insistă că UE are nevoie ‘de o abordare legislativă obligatorie’, adăugând că pentru a avea un impact, aceasta ar trebui să contribuie la relocarea unui număr ‘semnificativ’ de refugiați în raport cu numărul celor care cer azil în UE.

În ceea ce privește ‘punctele de acces’ (hotspots), Comisia LIBE cere asistență tehnică și financiară pentru statele membre aflate în prima linie, cum ar fi Italia și Grecia, pentru a le ajuta să înregistreze toți migranții, cerând respectivelor țări să accepte sprijinul.

Eurodeputații subliniază și poziția vulnerabilă a minorilor, mai ales a celor care călătoresc singuri, cerând un sistem de protecție adecvat pentru copii pentru a preveni abuzurile și exploatarea. De asemenea, în raport se exprimă preocuparea față de decizia anumitor state membre de a-și închide frontierele interne sau de a introduce controale temporare, dat fiind că aceste măsuri pun sub semnul întrebării buna funcționare a spațiului Schengen.

Eurodeputații susțin încheierea unor noi acorduri de ‘readmisie’ la nivel european, care are trebui să prevaleze asupra acordurilor bilaterale încheiate între state membre și țări terțe. De asemenea, ei insistă asupra faptului că migranții trebuie să fie trimiși înapoi doar dacă țara lor este sigură pentru ei.

Raportul va fi supus la vot în următoarea sesiune plenară de la Strasbourg, pe 13 aprilie, se mai precizează în comunicatul citat.

DailyBusiness
Litoralul pentru toţi 2025. Ce prețuri sunt la cazări și care sunt stațiunile în care pot pleca românii
Spynews
În ciuda imaginilor fierbinți cu ei doi, Bogdan Mocanu se dezice de Iasmina: „Eu sunt un băiat serios”
Bzi.ro
Dezvăluiri emoționante făcute de Andra Măruță: ”M-a luat panica, i-am transmis că sunt însărcinată!”
Fanatik.ro
Programul secțiilor de votare la alegerile prezidențiale 2025, turul 1. Unde și când votează românii
Capital.ro
Românii, somați să achite de urgență. Se declară tot. Termen legal 30 mai. NU se poate scăpa de plată
Playtech.ro
Probleme pentru pensionarii din România. Ce se întâmplă cu pensiile, amânări pentru sute de mii de oameni
DailyBusiness
Prognoza meteo 1-6 mai. Temperaturile urcă spre 30°C, urmate de un val de furtuni și răcire brutală!
Adevarul
Român delegat la o secție de votare din Anglia: „Voturile s-au cam împărțit frățește. Se pot întâmpla anumite măgării”
wowbiz.ro
Măriuca, fetița luată în plasament de Luminița Anghel, ar fi devenit mamă la 17 ani! David Pușcaș a rămas șocat când a aflat: „Eu nu pot să cred! Ultima dată când am văzut-o era un copil”
Spynews
Andreea Bălan a răbufnit după discursul lui Claudiu Bleonț la adresa fiicei lui de la Premiile Gopo: „Vă dați seama ce face în privat cu familia sa”
Spynews
Imagini rare cu Laura Cosoi și Adela Popescu. Cum arătau cele două în urmă cu 15 ani / FOTO
Evz.ro
Prognoza meteo, 4 mai. Vremea va fi foarte călduroasă în ziua alegerilor
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
De ce a pozat Corina Ungureanu într-o revistă pentru bărbați
kanald.ro
Explozie fatală în Salonic! O femeie a murit în timp ce încerca să planteze o bombă într-un bancomat
Cancan.ro
E ȘTIREA NOPȚII: Diaspora face istorie Surprizele sunt uriașe
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Mașinile diesel care urmează să fie interzise. Li se va ridica dreptul de circulație. Decizie UE
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Campioana olimpică se iubeşte cu colega ei, mai tânără cu 8 ani: „Suntem un cuplu!”
stirilekanald.ro
Stare de urgență într-un oraș de la Marea Neagră
Meteorologii anunță o lună Mai cum nu a mai fost de mult în România
MediaFlux
Ce înseamnă exact cuvântul ”președinte”. Un termen cu multe semnificații
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Orașul din România unde se trăiește cel mai bine. Este peste Cluj-Napoca sau Brașov și oferă toate condițiile