Universitatea Bioterra a fost implicată în 2000 într-un scandal legat de diplome

Universitatea Bioterra a fost implicată, în 2000, într-un scandal legat de emiterea de diplome şi certificate imprimate de Ministerul Educaţiei, fără ca Bioterra să aibă dreptul pentru asemenea tipizate, la acea vreme CNEEA hotărând retragerea autorizaţiei, până la remedierea problemelor, potrivit Mediafax.

RomaniaTV.net
27 sept. 2012, 09:15
Universitatea Bioterra a fost implicată în 2000 într-un scandal legat de diplome

La sfârşitul anului 2000, Consiliul Naţional de Evaluare Academică şi Acreditare (CNEAA) de la acea vreme a hotărât retragerea autorizaţiei şi a dreptului de funcţionare pentru toate specializările Universităţii Bioterra Bucureşti (UBB), din cauza încălcării grave a Legii acreditării şi a Legii învăţămîntului.

Neregulile descoperite vizau organizarea ilegală, la Constanţa şi Arad, a unor filiale aparţinînd departamentului de psihopedagogie, prin concesionare către unele fundaţii, precum şi emiterea de diplome şi certificate imprimate de MEN, fără ca UBB să aibă dreptul pentru asemenea tipizate.

Conducerea CNEA preciza atunci că o diplomă care apărea la Universitatea Agronomică cu menţiunea „anulat” a fost regăsită la Universitatea Bioterra ca document autentic.

În plus, UBB anulase 40 de certificate emise ilegal doar printr-un anunţ în presă, şi nu în Monitorul Oficial, iar documentele nu au fost recuperate de la absolvenţi şi nu se regăseau în arhiva instituţiei.

O altă neregulă constatată la Bioterra era legată de existenţa unor filiale la Constanţa, Arad, Alexandria şi Drăgăşani, deşi atît în faţa comisiei MEN – CNEAA, cît şi printr-un anunţ în presă, conducerea instituţiei a susţinut că nu are nici un fel de filială.

Potrivit informaţiilor de la vremea respectivă, UBB avea aproape şase mii de studenţi, funcţionînd cu patru specializări şi un colegiu. Facultatea de inspecţie şi legislaţie fitosanitară şi veterinară şi colegiul cu acelaşi nume au fost autorizate provizoriu în 2000, iar Facultatea de Drept şi cea de Tehnologia şi valorificarea produselor agricole au fost autorizate provizoriu în urmă cu doi ani. Facultatea de inginerie şi management în turism a fost acreditată de către CNEAA şi urma să primească viza Parlamentului pentru dobîndirea acestei calităţi.

În 2011, Universitatea Bioterra din Bucureşti a fost clasată ca instituţie de învăţământ superior centrată pe educaţie.

Universitatea Bioterra este o instituţie de învăţământ superior privat de interes public parte a Sistemului Naţional de Învăţământ, potivit site-ului universităţii.

Taxele de studii pentru anul I, în anul universitar 2012 – 2013 sunt cuprinse între 450 şi 850 de euro, specializările fiind: Inginerie şi management în alimentaţie publică şi turism, Ingineria produselor alimentare, Controlul şi expertiza produselor alimentare, Protecţia consumatorului şi a mediului şi Drept.

Conform Cartei Universitare din 2011, Bioterra, în calitate de instituţie de învăţământ superior acreditată, are dreptul legal de a emite diplome, certificate sau alte acte de studii, după caz, prin care atestă calificările dobândite de absolvenţii programelor de studii.

„Universitatea are dreptul să emită acte de studii atât absolvenţilor propriilor programe de studii pe care le organizează, cât şi absolvenţilor unor programe de studii autorizate să funcţioneze provizoriu, pe care îi evaluează, la finalizarea studiilor, pe baza nominalizării instituţiei de către Ministerul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului”, potrivit Cartei.

Universitatea a fost iniţial componentă a Fundaţiei Universitare Bioterra Bucureşti. Statutul si structura Fundaţiei Universitare Bioterra au fost legalizate în urma unei decizii din 19 mai 1994 a Judecătoriei Sectorului l Bucureşti. Unele dintre aceste specializări funcţionează doar în Bucureşti, iar altele şi la Slobozia, Alexandria, Focşani şi Buzău.

Ulterior, specializarile ce funcţionau în cadrul Universităţii Bioterra au fost autorizate să funcţioneze provizoriu prin HG nr. 294/1997 şi celelalte hotărâri de Guvern apărute până în 2002.

Începând din 2002, Universitatea Bioterra a fost acreditată prin Legea 480/2002. Conform articolului l al acestei legi, Universitatea Bioterra din Bucureşti este „instituţie de învăţământ superior, persoană juridică de drept privat şi de utilitate publică, parte a sistemului naţional de învăţământ”, cu sediul în Bucureşti, strada Gârlei nr. 81, Sectorul I.

În structura Universităţii Bioterra sunt cuprinse, conform prevederilor din legea de înfiinţare şi HG 635/2008, următoarele facultăţi acreditate: Facultatea de Management Agroturistic, acreditată în 2002, cu specializarea Inginerie şi Management în Alimentaţie Publică şi Agroturism, în domeniul de licenţă Inginerie şi management, având durata de studii de patru ani la cursuri de zi şi fără frecvenţă, respectiv 240 de credite; Facultatea de Ingineria Produselor Alimentare, acreditata în 2005 de CNEAA, cu specializarea Ingineria Produselor Alimentare, în domeniul de licenţă Ingineria produselor alimentare, având durata de studii de patru ani la cursuri de zi, respectiv 240 de credite; Facultatea de Controlul şi Expertiza Produselor Alimentare, acreditată în 2005 de CNEAA, cu specializarea Controlul şi Expertiza Produselor Alimentare, în domeniul de licenţă Ingineria produselor alimentare, având durata de studii de patru ani la cursuri de zi şi fără frecvenţă, respectiv 240 de credite; Facultatea de Drept, acreditată în 2005 de CNEAA, cu specializarea de Drept, în domeniul de licenţă drept, având durata de studii de patru ani la cursuri de zi şi fără frecvenţă, respectiv 240 de credite.

Universitatea Bioterra are în componenţă şi alte facultăţi şi specializări autorizate: Facultatea de Management Agroturistic din Focşani, judeţul Vrancea, cu specializarea Inginerie şi Management în Alimentaţie Publică şi Agroturism; Facultatea de Management Agroturistic din Alexandria, judeţul Teleorman, cu specializarea Inginerie şi Management în Alimentaţie Publică şi Agroturism; Facultatea de Management Agroturistic din Slobozia, judeţul Ialomiţa, cu specializarea Inginerie şi Management în Alimentaţie Publică şi Agroturism; Facultatea de Controlul şi Expertiza Produselor Alimentare din Alexandria, judeţul Teleorman, cu specializarea Controlul şi Expertiza Produselor Alimentare; Facultatea de Controlul şi Expertiza Produselor Alimentare din Slobozia, judeţul Ialomiţa, cu specializarea Controlul şi Expertiza Produselor Alimentare.

Poliţiştii şi procurorii fac, joi, 19 percheziţii în Bucureşti, dintre care una domiciliară şi 18 la Universitatea Bioterra, precum şi alte trei în Olt, Drăgăşani şi Ilfov, într-un caz în care cadre didactice sunt cercetate pentru fapte de corupţie.

Potrivit unor surse judiciare, în acest caz ar fi vizate cadre didactice de la Universitatea Bioterra care ar fi pretins bani de la studenţi pentru acordarea unor note mai mari la licenţă.

Peste 40 de persoane vor fi audiate la sediul Poliţiei Române în acest caz, anchetatorii vâlceni deplasându-se la Bucureşti pentru a face aceste interogatorii, au precizat sursele citate.

Rectorul Universităţii Bioterra, Cornel Trandafir, a declarat, joi, că anchetatorii fac percheziţii în toate departamentele şi au cerut date despre un profesor acuzat de corupţie, care predă la Facultatea de Controlul şi Expertiza Produselor Alimentare, precum şi despre foşti studenţi absolvenţi.

Rectorul a precizat că profesorul predă de trei patru ani la Facultatea de Controlul şi Expertiza Produselor Alimentare, având două discipline de specializare.

Cornel Trandafir a mai spus că anchetatorii i-au cerut date despre acest profesor, respectiv de când este angajat, ce contract de muncă i s-a încheiat, fişa postului, dar şi date despre foşti studenţi absolvenţi.

El a mai spus că ancheta este supervizată de prim-procurorul Parchetului Tribunalului Vâlcea, iar dacă este o cauză instrumentată la Vâlcea, înseamnă că acolo a fost înregistrată reclamaţia. Rectorul a precizat că Universitatea Bioterra nu are filială la Vâlcea.

Cornel Trandafir a adăugat că la universitate nu au existat reclamaţii de la studenţi că profesorii le cer bani.