Universitatea Bucureşti, apel pentru creşterea calităţii învăţământului superior

Universitatea din Bucureşti face un apel public prin care propune mai multe soluţii pentru creşterea calităţii învăţământului superior şi întărirea autonomiei universitare, urmând ca după semnare, această petiţie să fie trimisă preşedintelui Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker.
Alina Costache
26 apr. 2018, 15:18
Universitatea Bucureşti, apel pentru creşterea calităţii învăţământului superior

„Autonomia universitară este esenţială pentru ca generaţiile tinere, cetăţenii europeni şi elitele viitoare culturale, ştiinţifice, economice şi politice să fie formate într-un spirit liber, independent de ideologiile de partid, în acord cu valorile fundamentale continentale. (…) Universitatea din Bucureşti a luat act de constituirea, la nivelul Uniunii Europene, a unui spaţiu european comun al învăţământului superior caracterizat de circulaţia liberă a studenţilor în interiorul UE, a unui spaţiu european al calificărilor ce presupune echivalarea şi circulaţia diplomelor universitare în toată Europa şi a unei pieţe europene comune a muncii”, reiese din apelul public iniţiat de Universitatea din Bucureşti.

Petiţia publicată de instituţia de învăţământ superior, care a strâns peste 200 de semnături, promovează nouă propuneri legate de creşterea calităţii în domeniul universitar.

1. Elaborarea unui set de principii privind autonomia universitară la nivel european, care să nu poată fi încălcate de autorităţile naţionale, asociată cu auditarea anuală a autonomiei universitare în fiecare stat membru.

2. Elaborarea unui sistem european de clasificare a universităţilor care să asigure o ierarhizare obiectivă a programelor de studii pe domenii şi a universităţilor în ansamblu, spre o corectă informare a celor interesaţi.

3. Asigurarea unui mecanism de finanţare din fonduri europene a evaluării externe încrucişate a universităţilor şi a programelor de studii din ţările membre ale UE, care să se constituie într-o garanţie suplimentară a acestui proces.

4. Încurajarea, la nivel european, a alocării unor cuantumuri minimale din PIB, de către fiecare stat membru UE în construcţia bugetelor naţionale pentru finanţarea educaţiei şi a cercetării ştiinţifice.

5. Stabilirea unor niveluri minimale (ajustate la paritatea puterii de cumpărare) ale finanţării pe student, pe care fiecare stat membru să le asigure în mod obligatoriu, în vederea consolidării unui cadru economic stimulativ pentru mobilităţile academice.

6. Înfiinţarea unui sistem de împrumuturi bancare pentru studenţii la învăţământul cu taxă, garantate din fonduri europene.

7. Iniţierea unor dezbateri privind includerea în viitorul Cadru Financiar Multianual al Uniunii Europene a unor linii de finanţare distincte pentru creşterea atractivităţii şi a calităţii mediului academic european, accesate în baza unor criterii de performanţă;

8. Înfiinţarea, prin intermediul Eurostat, a unui sistem de monitorizare a traseelor ocupaţionale ale absolvenţilor de programe universitare din toate ţările UE, pentru o mai bună adaptare a sistemelor de educaţie la piaţa europeană a muncii.

9. Iniţierea unor dezbateri privind creşterea corelării dintre angajabilitatea – mobilitatea internaţională şi calificările din mediul superior, în vederea includerii ca prioritate în strategiile pe tema educaţieim, în contextul Strategiei Education & Training Post-2020.

De asemenea, Universitatea din Bucureşti va susţine o dezbatere amplă asupra acestor propuneri de măsuri, având ca obiectiv consolidarea ariei europene a educaţiei.

„Vă invit să semnaţi acest apel public şi să vă alăturaţi iniţiativei noastre, în care propunem câteva soluţii pentru un învăţământ superior mai bun. În numele tuturor semnatarilor, vom trimite aceste propuneri către preşedintele Comisiei Europene, dl. Jean-Claude Juncker, Comisarului european pentru educaţie, cultură, tineret şi sport, dl. Tibor Navracsics, şi Comisarului european pentru cercetare, ştiinţă şi inovare, dl. Carlos Moedas”, a scris pe Facebook, rectorul Universităţii din Bucureşti, Mircea Dumitru.

DailyBusiness
Noi scumpiri pentru români. Facturi mai mari la energie, bilete de tren şi fructe mai scumpe
Spynews
Bucurie imensă în familia lui Gabi Bădălău! Sora afaceristului, Sabina, e însărcinată / FOTO
Bzi.ro
De ce a vărsat lacrimi Andreea Marin ultima dată! „Despărțirea este mult, mult mai grea!“
Fanatik.ro
Zodiile care au o stea în frunte până la finalul lunii mai. Se bucură de avantaje, bani mulți și relații de dragoste
Capital.ro
România a pierdut cea mai respectată și longevivă actriță. A fost apreciată de întreaga țară: Un om care nu poate fi uitat
Playtech.ro
Cutremur major în Grecia! Românii cu vacanţe plătite, îngrijoraţi. Nu mai vor să...
DailyBusiness
Atenționare urgentă pentru români. Suedia reintroduce controale stricte la frontiere, suspendând parțial Schengen!
Adevarul
O comună din Sibiu, în plină dezvoltare datorită viitoarei conexiuni la două autostrăzi. „Tineri din alte părți aleg să se mute aici”
wowbiz.ro
Gestul sfâșietor făcut de Ionel Ganea după accidentul care i-a băgat băiețelul în comă
Spynews
Cu ce se ocupă Radu Mazăre în Madagascar. Fiul lui, Răducu, urmează să îl viziteze
Spynews
Imagini înduioșătoare cu Nasrin Ameri însărcinată. Prezentatoarea este mama unui băiețel de aproape doi ani / FOTO
Evz.ro
Cum îți iei țeapă cu asigurarea obligatorie (PAID), dacă nu ești atent
Ego.ro
Motivul pentru care s-au certat Smiley și Pavel Bartoș la Românii au Talent! ”A fost singurul!” EXCLUSIV
Prosport.ro
Prezentatoarea TV a apărut în costum de baie, iar soțul ei a fost numit pe loc „cel mai norocos bărbat din lume”
kanald.ro
Amenințare cu bombă la bordul unui avion Ryanair! Pasagerii au rămas blocați în avion, iar pista a fost închisă
Cancan.ro
Piedone a aflat din ce se face parizerul 'de porc', de fapt: 'De ce puneți gheață?' Șeful ANPC a crezut că nu vede bine
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Alertă pentru românii care stau cu chirie. Poliția a dat ultimatum. Data limită, 10 iunie 2025
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Gimnasta, în bikini, după ce s-a retras la 22 de ani
stirilekanald.ro
"Nu-i un tată sănătos la cap!" Vecinii lui Ionel Ganea rup tăcerea: "El mergea și copilul..."
Planta care poate vindeca diabetul. Conține cel mai mare depozit de insulină din natură
MediaFlux
Amenzi pentru românii care stau la bloc. Obiceiul care îi poate costa scump
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
ÎCCJ o face scăpată pe judecătoarea care a întrebat dacă mortul e prezent în sală