Universitatea Bucureşti, apel pentru creşterea calităţii învăţământului superior

Universitatea din Bucureşti face un apel public prin care propune mai multe soluţii pentru creşterea calităţii învăţământului superior şi întărirea autonomiei universitare, urmând ca după semnare, această petiţie să fie trimisă preşedintelui Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker.
Alina Costache
26 apr. 2018, 15:18
Universitatea Bucureşti, apel pentru creşterea calităţii învăţământului superior

„Autonomia universitară este esenţială pentru ca generaţiile tinere, cetăţenii europeni şi elitele viitoare culturale, ştiinţifice, economice şi politice să fie formate într-un spirit liber, independent de ideologiile de partid, în acord cu valorile fundamentale continentale. (…) Universitatea din Bucureşti a luat act de constituirea, la nivelul Uniunii Europene, a unui spaţiu european comun al învăţământului superior caracterizat de circulaţia liberă a studenţilor în interiorul UE, a unui spaţiu european al calificărilor ce presupune echivalarea şi circulaţia diplomelor universitare în toată Europa şi a unei pieţe europene comune a muncii”, reiese din apelul public iniţiat de Universitatea din Bucureşti.

Petiţia publicată de instituţia de învăţământ superior, care a strâns peste 200 de semnături, promovează nouă propuneri legate de creşterea calităţii în domeniul universitar.

1. Elaborarea unui set de principii privind autonomia universitară la nivel european, care să nu poată fi încălcate de autorităţile naţionale, asociată cu auditarea anuală a autonomiei universitare în fiecare stat membru.

2. Elaborarea unui sistem european de clasificare a universităţilor care să asigure o ierarhizare obiectivă a programelor de studii pe domenii şi a universităţilor în ansamblu, spre o corectă informare a celor interesaţi.

3. Asigurarea unui mecanism de finanţare din fonduri europene a evaluării externe încrucişate a universităţilor şi a programelor de studii din ţările membre ale UE, care să se constituie într-o garanţie suplimentară a acestui proces.

4. Încurajarea, la nivel european, a alocării unor cuantumuri minimale din PIB, de către fiecare stat membru UE în construcţia bugetelor naţionale pentru finanţarea educaţiei şi a cercetării ştiinţifice.

5. Stabilirea unor niveluri minimale (ajustate la paritatea puterii de cumpărare) ale finanţării pe student, pe care fiecare stat membru să le asigure în mod obligatoriu, în vederea consolidării unui cadru economic stimulativ pentru mobilităţile academice.

6. Înfiinţarea unui sistem de împrumuturi bancare pentru studenţii la învăţământul cu taxă, garantate din fonduri europene.

7. Iniţierea unor dezbateri privind includerea în viitorul Cadru Financiar Multianual al Uniunii Europene a unor linii de finanţare distincte pentru creşterea atractivităţii şi a calităţii mediului academic european, accesate în baza unor criterii de performanţă;

8. Înfiinţarea, prin intermediul Eurostat, a unui sistem de monitorizare a traseelor ocupaţionale ale absolvenţilor de programe universitare din toate ţările UE, pentru o mai bună adaptare a sistemelor de educaţie la piaţa europeană a muncii.

9. Iniţierea unor dezbateri privind creşterea corelării dintre angajabilitatea – mobilitatea internaţională şi calificările din mediul superior, în vederea includerii ca prioritate în strategiile pe tema educaţieim, în contextul Strategiei Education & Training Post-2020.

De asemenea, Universitatea din Bucureşti va susţine o dezbatere amplă asupra acestor propuneri de măsuri, având ca obiectiv consolidarea ariei europene a educaţiei.

„Vă invit să semnaţi acest apel public şi să vă alăturaţi iniţiativei noastre, în care propunem câteva soluţii pentru un învăţământ superior mai bun. În numele tuturor semnatarilor, vom trimite aceste propuneri către preşedintele Comisiei Europene, dl. Jean-Claude Juncker, Comisarului european pentru educaţie, cultură, tineret şi sport, dl. Tibor Navracsics, şi Comisarului european pentru cercetare, ştiinţă şi inovare, dl. Carlos Moedas”, a scris pe Facebook, rectorul Universităţii din Bucureşti, Mircea Dumitru.

DailyBusiness
Benzina şi motorina se vor scumpi masiv de la 1 august. Cât va costa un plin după majorarea accizelor
Spynews
Alina Sorescu, profund afectată de o declarație a fostului soț, Alexandru Ciucu. Cât de deranjată a fost cântăreața: „El pleca des”
Bzi.ro
Declarații răscolitoare despre Mihai Leu. Amănunte neștiute au ieșit la iveală
Fanatik.ro
Măsurile fiscale, explicate pe înţelesul tuturor: mai bine angajat decât patron! Antreprenorii, sufocați de noile taxe ale Guvernului Bolojan: ”Măsură nătângă și antieconomică”
Capital.ro
Toată Rusia e în doliu. L-AU UCIS. Ucraina își vede visul împlinit cu armele americanilor
Playtech.ro
Cupolă de foc peste România! Urmează zile grele, ANM a extins alertele. Ce ne aşteaptă
DailyBusiness
Știi care este ”vampirul” energetic din casa ta? Te usucă la factura de curent!
Adevarul
Artificiile statului pentru plata unor bugetari de lux: angajați cu leafă la mai multe ministere și indemnizații în multiple Consilii de Administraţie
wowbiz.ro
Scene sfâșietoare au avut loc la spital, înainte ca Mihai Leu să moară: „Când am intrat la el în rezervă...”
Spynews
Ingredientul de 2 lei pe care trebuie să îl adaugi în cartofii la cuptor pentru a fi crocanți la exterior. Bucătarii profesioniști folosesc acest truc
Spynews
Cod galben de caniculă în România! 15 județe se topesc în orele următoare sub temperaturi extreme | HARTA
Evz.ro
Românii care vor fi luați în armată. S-a depus proiectul
Ego.ro
Ion Iliescu NU a purtat niciodată verighetă! Secretele căsniciei cu Nina Iliescu FOTO
Prosport.ro
FOTO. Milionarul a petrecut noaptea cu o blondă, înainte să anunțe despărțirea de soție. S-a aflat cine e misterioasa femeie
kanald.ro
Imagini tulburătoare de la locul accidentului în care a murit Diogo Jota! Cum arată mașina în care se afla
Cancan.ro
Gestul SFÂȘIETOR făcut de fiul lui Ion Cernea, înainte ca sicriul cu trupul neînsuflețit al tatălui său să fie băgat în groapă
Playsport.ro
Amendă de 1.600 de lei și suspendarea permisului pentru o greșeală banală în trafic. Mare atenție la...
Capital.ro
Adio, maestre! Am mai pierdut unul din actorii pe care l-am iubit cu toții enorm: Un uriaş blând cu barbă legendară
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Imaginile durerii de la Hunedoara! Rămasă fără cuvinte, soția lui Mihai Leu a fost consolată de sute de oameni
stirilekanald.ro
Imagini TERIFIANTE cu bărbatul omorât de urs pe Transfăgărășan
Irinel Popescu, medicul care l-a tratat pe Mihai Leu, dezvăluiri despre ultimele clipe din viața sportivului: ”În final, a cedat și inima”
MediaFlux
Guvernul explică tăierile și taxele propuse! Miniştrii Finanţelor, Sănătăţii, Educaţiei, Muncii şi viceprim-ministrul Tanczos Barna, conferinţă de presă privind reducerea deficitului VIDEO
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Pro sau contra consumului de pudră proteică. Specialiștii spun care sunt riscurile consumului acestui produs