Universităţile Private: Bacalaureatul profesional, un progres care NU ne satisface pe deplin

Preşedintele Uniunii Universităţilor Private Acreditate din România (UUPAR), Aurel Ardelean, afirmă că introducerea bacalaureatului profesional este un progres care nu satisface pe deplin mediul academic pentru că reduce considerabil accesul în învăţământul superior al absolvenţilor.

RomaniaTV.net
07 sept. 2012, 16:57
Universităţile Private: Bacalaureatul profesional, un progres care NU ne satisface pe deplin

Preşedintele UUPAR, Aurel Ardelean, a declarat, vineri, că susţine ideea introducerii bacalaureatului profesional, doar că proiectul actual ar trebui să sufere unele modificări, pentru înlesnirea accesului spre învăţământul universitar.

Ardelean, care este preşedintele Universităţii de Vest „Vasile Goldiş” din Arad, a afirmat că „este un pas înainte propunerea doamnei ministru Andronescu de introducere a bacalaureatului profesional”.

„Apreciem acest demers pe care Senatul l-a aprobat în cadrul Comisiei, dar nu ne satiface pe deplin întrucât bacalaureatul profesional reduce accesul spre bacalaureatul naţional. Absolvenţii vor trebui să parcurgă o perioadă de examene, de diferenţe. Este necesar ca un număr mai mare de elevi cuprinşi în bacalaureatul profesional să poată să aibă acces spre învăţământul academic, asta ar fi o soluţie mult mai realistă”, a declarat Ardelean.

Conform sursei citate, propunerea ministrului Ecaterina Andronescu „este un progres faţă de bacalaureatul din ultimii doi ani, care a redus considerabil accesul spre învăţământul superior”.

Preşedintele UUPAR spune că forma adoptată de Senat „mai are nevoie de corecţii” întrucât „piaţa muncii nu ar putea prelua numărul mare de absolvenţi ai liceelor cu statut de şcoli profesionale”, iar învăţământul superior le-ar oferi unora dintre ei şansa să se reprofileze.

Comisia de educaţie din Senat a aprobat, miercuri, introducerea în Legea educaţiei a unui amendament care prevede opţiunea Bacalaureatului profesional.

Potrivit ministrului Educaţiei, Ecaterina Andronescu, bacalaureatul profesional are comun cu bacalaureatul naţional probele de competenţă, apoi cei care optează pentru această variantă trebuie să susţină un proiect, o probă practică şi un examen scris la educaţia antreprenorială, care este comună tuturor liceenilor.