Judecătorii RECLAMĂ Inspecţia Judiciară la CSM pentru a apăra INDEPENDENŢA magistraţilor

Uniunea Națională a Judecătorilor din România a solicitat miercuri Consiliului Superior al Magistraturii apărarea independenței judecătorilor și procurorilor față de "intervenția nepermisă" a Inspecției Judiciare în actul de judecată și crearea de presiuni publice asupra magistraților.
Iulian Tudor
18 nov. 2015, 16:49
Judecătorii RECLAMĂ Inspecţia Judiciară la CSM pentru a apăra INDEPENDENŢA magistraţilor

Potrivit unui comunicat al UNJR, această „interferență” a Inspecției Judiciare în actul de judecată a apărut ca urmare a transmiterii unor comunicate de presă ce privesc sesizări din oficiu cu privire la „posibile” abateri disciplinare din dosare în curs de instrumentare/soluționare.

Citeşte şi: REACŢIA UNJR după nominalizarea Cristinei Guseth la Justiţie: „Uniunea Judecătorilor este SURPRINSĂ”

UNJR face referire la comunicatul din 29 octombrie, prin care Inspecția Judiciară a anunțat că s-a sesizat din oficiu cu privire la posibile încălcări ale dispozițiilor procedurale referitoare la competența de efectuare sau supraveghere a urmăririi penale în dosarul vizând decesul polițistului Bogdan Gigină, instrumentat de Parchetul de pe lângă Tribunalul București, scrie Agerpres.

De asemenea, UNJR face referire și la comunicatul emis pe 12 noiembrie, prin care Inspecția Judiciară anunța că efectuează verificări în cazul judecătorului Constantin Luchian Constantinescu, de la Curtea de Apel București, care a decis eliberarea din arestul preventiv a fostului primar Cristian Popescu Piedone, pus sub acuzare în dosarul incendiului de la clubul Colectiv.

UNJR arată că judecători din întreaga țară au transmis o scrisoare către CSM în care susțin faptul că aceste comunicate reflectă o manieră de lucru incompatibilă cu principiul independenței judecătorului de orice presiuni sau influențe, atât din afara cât și din interiorul sistemului, și reprezintă un veritabil atentat la independența acestuia.

Astfel, aceste comunicate creează „opiniei publice impresia că soluțiile sunt sau ar putea fi influențate de factori de decizie din sistem, care presează judecătorul să adopte o anumită conduită dorită de aceștia în dosarele pe care le soluționează”.

„Comunicatele Inspecției Judiciare sunt scrise într-o anumită cheie retorică, de natură a inocula ideea că un judecător ar fi greșit dacă a dat o hotărâre de respingere a unei solicitări formulate de DNA, ceea ce creează o presiune publică inacceptabilă asupra judecătorilor să dea hotărâri nu în funcție de dovezi, lege și propria conștiință, ci de frica oprobiului public. Aceste comunicate, emise cu precădere în situații în care cererile DNA nu sunt admise de instanță, dau senzația unei acțiuni arbitrare a Inspecției Judiciare, ce se constitutie într-un factor de presiune absolut inacceptabil”, mai declară UNJR.

În opinia UNJR, cu privire la cel de-al doilea comunicat, se poate remarca că Inspecția Judiciară s-a autosesizat doar în momentul în care cererea de arestare a lui Piedone a fost respinsă de judecătorul Curții de Apel București, din comunicat nereieșind că Inspecția îl va cerceta și pe judecătorul de la Tribunalul București care a decis arestarea fostului primar.

„Acest mod de lucru și comunicare creează o presiune asupra întregului sistem judiciar, presiune ce se accentuează prin faptul ca magistrații care lucrează în aceste dosare și care sunt vizați de acțiunile Inspecției Judiciare nu pot da vreun răspuns public asupra acestor aserțiuni, fiind ținuți de obligația de rezervă, astfel încât opinia publică rămâne doar cu percepția săvârșirii de către magistrați a unor abateri disciplinare”, mai spune UNJR.

Scopul Inspecției Judiciare, conform legii, este acela de a contribui la îmbunătățirea calității actului de justiție, a eficienței și eficacității sistemului judiciar, prin intermediul unor verificări independente și de evaluare a activității acestuia.

„Or, acționând în aceasta manieră, Inspecția Judiciară nu numai că se abate de la scopul său, dar devine ea însăși un factor de presiune asupra judecătorilor și procurorilor (…) O expunere publică a unui pretins caz disciplinar în momentul său de debut, în plin curs al soluționării unei cauze sau imediat după adoptarea unei soluții, poate contribui în mod rezonabil la concluzia că magistratul nu este independent, că acesta trebuie să adopte o anumită soluție sau, dimpotrivă, trebuie să se pronunțe într-un anume fel în legătură cu un incident procedural, ceea ce este inacceptabil într-un stat de drept. Aceste acțiuni aparent punitive nu sunt numai de natură a îngrijora, ele au îngrijorat si revoltat efectiv corpul judiciar, începând de la judecătorii de judecătorie și terminând cu vârful ierarhiei instanțelor, însăși Înalta Curte de Casație și Justiție prin Secția Penală condamnând public acest mod de lucru al Inspecției Judiciare”, declară UNJR.

DailyBusiness
Litoralul pentru toţi 2025. Ce prețuri sunt la cazări și care sunt stațiunile în care pot pleca românii
Spynews
În ciuda imaginilor fierbinți cu ei doi, Bogdan Mocanu se dezice de Iasmina: „Eu sunt un băiat serios”
Bzi.ro
Dezvăluiri emoționante făcute de Andra Măruță: ”M-a luat panica, i-am transmis că sunt însărcinată!”
Fanatik.ro
Cum arată, de fapt, buletinul de vot la alegerile prezidențiale 2025, turul 1. Află totul despre votare
Capital.ro
S-au tăiat banii. Ordin revoltător venit în România de la Primărie: Pedeapsă colectivă!
Playtech.ro
Probleme pentru pensionarii din România. Ce se întâmplă cu pensiile, amânări pentru sute de mii de oameni
DailyBusiness
Prognoza meteo 1-6 mai. Temperaturile urcă spre 30°C, urmate de un val de furtuni și răcire brutală!
Adevarul
Sondaj comandat de Nicușor Dan înaintea primului tur. Luptă strânsă între candidați pentru locul doi
wowbiz.ro
Măriuca, fetița luată în plasament de Luminița Anghel, ar fi devenit mamă la 17 ani! David Pușcaș a rămas șocat când a aflat: „Eu nu pot să cred! Ultima dată când am văzut-o era un copil”
Spynews
Andreea Bălan a răbufnit după discursul lui Claudiu Bleonț la adresa fiicei lui de la Premiile Gopo: „Vă dați seama ce face în privat cu familia sa”
Spynews
Imagini rare cu Laura Cosoi și Adela Popescu. Cum arătau cele două în urmă cu 15 ani / FOTO
Evz.ro
Hârtia igienică, un pericol înșelător. Ce boli poate aduce
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
De ce a pozat Corina Ungureanu într-o revistă pentru bărbați
kanald.ro
Explozie fatală în Salonic! O femeie a murit în timp ce încerca să planteze o bombă într-un bancomat
Cancan.ro
ULTIMUL SONDAJ, înainte de alegerile prezidențiale Ce răsturnare de situație! Lupta pentru primele locuri este extrem de strânsă
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Cine a vrut să-l pună pe Călin Georgescu președintele României. O superputere mondială a dat ordin
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Campioana olimpică se iubeşte cu colega ei, mai tânără cu 8 ani: „Suntem un cuplu!”
stirilekanald.ro
Stare de urgență într-un oraș de la Marea Neagră
Meteorologii anunță o lună Mai cum nu a mai fost de mult în România
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Orașul din România unde se trăiește cel mai bine. Este peste Cluj-Napoca sau Brașov și oferă toate condițiile