UNPR susţine o lege de stimulare a angajării tinerilor

Firmele vor primi, timp de un an şi jumătate, de la bugetul de stat valoarea salariului de bază minim brut pentru fiecare tânăr fără experienţă angajat pe o perioadă nedeterminată, potrivit unui proiect de lege al UNPR, depus miercuri la Biroul Permanent al Senatului, informează Mediafax.

RomaniaTV.net
11 mart. 2015, 14:09
UNPR susţine o lege de stimulare a angajării tinerilor

Proiectul de lege iniţiat de UNPR vizează tinerii cu vârste între 16 şi 29 de ani „care nu au mai avut anterior un loc de muncă pe perioadă nedeterminată”, a declarat, miercuri, într-o conferinţă de presă, Haralambie Vochițoiu, liderul senatorilor UNPR.

Iniţiativa urmăreşte facilitarea accesului la primul loc de muncă al tinerilor fără experineţă profesională în scopul reducerii ratei şomajului în rndul acestei categorii, stimularea cererii de forţă de muncă în vederea angajării tinerilor şi asigurarea tranziţiei rapide de la şcoală la piaţa muncii.

„Dacă este vorba de un student care termină o facultate şi într-o vacanţă a lucrat o lună pe litoral sau două luni nu e nicio problemă, el poate fi beneficiarul acestui proiect de lege pentru că aici e vorba să nu mai fi avut loc de muncă pe perioadă nedeterminatată sau determinată cumulat 6 luni”, a precizat Vochiţoiu.

Potrivit proiectului, angajatorii care „încadrează în muncă, cu normă întreagă, pe durată nedeterminată, tineri, cu vârsta cuprinsă între 16-29 de ani, primesc lunar, pentru fiecare tânăr încadrat pe primul loc de muncă, o sumă egală cu valoarea salariului de bază minim brut pe ţară garantat în plată”. Totodată, angajatorii sunt scutiţi de la plata contribuţiilor de asigurări sociale datorate de angajatori, pentru aceste persoane, pe o perioadă de 18 luni.

Vochiţoiu a explicat că firmele angajatoare sunt obligate prin această lege să menţină raporturile de muncă ale tinerilor angajaţi „cel puţin 36 de luni de la data încheierii lor”. Cei care vor înceta raporturile de muncă înainte de acest termen vor restitui, în totalitate, agenţiilor pentru ocuparea forţei de muncă sumele încasate.

„Efortul bugetar real şi concret al statului, în fiecare an, după calculele noastre, este de aproximativ 15 milioane de euro. Este un efort bugetar suportabil, care ar asigura un loc de muncă pentru cel puţin 15.000 de tineri în fiecare an”, a afirmat liderul senatorilor UNPR.

„Cele 15 milioane de euro nu sunt o problemă pentru statul român, chiar putem găsim această sumă, pentru că ea se va întoarce în beneficiul nostru al tuturor, pentru că pregătirea unui tânăr costă foarte mult şi pe urmă să plece în Spania cu toată pregătirea lui şi să nici nu facă ceea ce a fost pregătit este o mare dramă, şi personală dar şi naţională”, a subliniat Haralambie Vochiţoiu.

Finanţarea ar urma să fie asigurată de la bugetul asigurărilor pentru şomaj, prin subvenţionare de la bugetul de stat, şi din fonduri europene.

El a spus că, dacă va fi adoptată, această lege va rezolva problema tinerilor cărora la angajare li se cere experienţă. „Cred că va fi un model pentru toate statele europene pentru că toate statele europene au dificultăţi în a-şi angaja tinerii pe piaţa forţei de muncă”, a mai spus Vochiţoiu, care speră ca propiectul de lege să fie adoptat anul acesta, pentru ca măsurile să fie aplicate de la 1 inauarie 2016.