Unsprezece reguli pentru creşterea adolescenţilor

Dintre toate perioadele de formare a copiilor, adolescenţa e cea mai dificilă, e perioadă când nimic nu-i mai convine copilului, tot ce spui îl face să dea ochii peste cap, pare că tot ce l-ai învăţat zboară pe fereastră, hormonii îi tulbură şi mai mult raţiunea şi capacitatea de a lua decizii corecte, prietenii sunt mai importanţi decât familia şi, în general, te rogi la Dumnezeu ca adolescentul tău să treacă cu bine prin aceşti ani şi să se fi prins ceva de el din toată educaţia anilor anteriori.

RomaniaTV.net
16 mai 2013, 20:48
Unsprezece reguli pentru creşterea adolescenţilor

In aceste conditii, orice mana de ajutor e binevenita, iar noi iti oferim cateva sugestii de la Ellen Pober Rittberg, autoarea cartii “35 de lucruri pe care adolescentul tau n-o sa ti le spuna niciodata, asa ca ti le spun eu”.

1. Nu sta la discutii in contradictoriu cu adolescentul

Daca are chef de dezbateri, sa intre in politica sau sa dea la Drept. Insa daca incerci sa-i urmaresti si sa-i combati logica adolescentina cu argumente logice, o sa vorbesti pana ti se usuca gura si n-ai sa ajungi la nici un rezultat. Adolescentii au nevoie sa stie ca NU inseamna NU. Tii minte cand copilul tau avea doar doi ani si raspunsul lui pentru orice era NU? Ei, acum e randul tau, mai ales atunci cand copilul tau vrea sa adopte comportamente periculoase sau care i-ar putea afecta viitorul din punct de vedere social, scolar sau chiar profesional.

2. Nu-i cumpara adolescentului tau masina

Daca vei incalca aceasta regula, copilul o va busi in timp record, asta daca ai noroc si nu o distruge complet. Adolescentul trebuie sa munceasca pentru a obtine banii de masina, sau macar pentru o parte din masina (si nu ne referim aici doar la volan sau un cauciuc). Stii ca si tu ai grija ca de ochii din cap cand porti o bluza pe care ai dat o gramada de bani, fata de una cumparata la chioscul de pe plaja. Acelasi principiu se aplica si la masina adolescentului tau, cu diferenta ca masina poate cauza pagube semnificative.

3. Ca sa-ti cunosti copilul trebuie sa-i cunosti prietenii

Adolescentii au vieti secrete si scopul parintelui e sa penetreze cortina de fier cu care isi protejeaza ei secretele. Daca vrei sa stii cu ce se ocupa copilul tau, incearca sa le cunosti prietenii. Cum? Purtandu-te cald, prietenos si punand intrebari care sa nu sune a interogatoriu, dar sa scoata de la ei informatii, fara ca ei sa-si dea seama.

Citeşte mai mult pe sfatulparintilor.ro